|
|
| Autor |
Tematy |
| |
Ilość wiadomości: 11
|
Dodano: 2010-05-07 08:21:24
Witam serdecznie :)
Zdecydowałem się napisać tutaj na forum, ponieważ po miesiącu ciągłego przeglądania stron różnych biur projektowych, for, stron producentów mebli/podłóg/drzwi, galerii i wielu innych prywatnych aranżacji i inspiracji (przede wszystkim tutaj na deccoria.pl) jestem nadal w kropce, nawet chyba bardziej zdezorientowany tym bogactwem niż na początku tego maratonu... Moja męska duma kazała mi walczyć i szukać i czekać ze zwracaniem się o pomoc do samego końca, ale moja przyszła ładniejsza Połowa nie może się doczekać końca remontu i delikatnie zasugerowała, że najwyższa pora zacząć już go kończyć, a nie tylko \'bawić\' się w układaniem okablowania itd i czytać i oglądać coś na sieci i w gazetach. Więc stąd ten wpis... proszę zatem w imieniu własnym pomóc mi uszczęśliwić moją jedyną Miłość :)
Może będzie łatwiej jak napiszę coś na temat samego zadania:
Remontujemy/meblujemy nasze wymarzone gniazdko. Problem mamy właściwie w wielu pomieszczeniach, ale na początek chciałbym prosić o poradę odnoszącą się do pokoju dziennego i sypialni (ponieważ remont tam jest w trakcie i odbywa się pomiędzy wspomnianym czytaniem www). Właściwie łazienka, toaleta oraz kuchnia zostały już wyremontowane i z tych pomieszczeń jestem nawet trochę dumny (samodzielne projekty i realizacja). No może brakuje jeszcze jakiegoś pomysłu na kolor inny niż biały (tak odradzany z powodu zmian barwy pod wpływem słońca/czasu/otoczenia) dla ścian do kuchni (do pewnej wysokości są płytki jasno-beżowe-kremowo-ecrue, a powyżej biel, podłoga w beżu, meble w takim słomkowym olchowym z aluminiowymi uchwytami i sporo inoxu oraz czerni w urządzeniach agd). Ale to może później (jako że przede mną jeszcze ponowne malowanie ścian to mogę przemalować niekoniecznie na biało jak jest teraz.
Wracając do pomieszczeń, których dotyczy ten temat: są położone jeden obok drugiego, ich wymiary to pokój dzienny: 4,50 x 4,55, sypialnia 4,50 x 2,25. Ponieważ sypialnia jest niewielka i aby była możliwość wstawienia jakiegoś względnie normalnego łóżka to postanowiliśmy przesunąć drzwi wejściowe tak: zmienione położenie
i finalnie uzyskaliśmy coś takiego: pokoje - rzut z góry
Jako że jestem wręcz książkowym modelem faceta i nie mam \'czucia\' kolorów (albo nawet jakimś takim okrojonym w tym aspekcie, bo 16 kolorów to chyba jest i tak zbyt optymistycznie w moim przypadku), oraz że ciężko mnie przekonać, że powinno być tak i już, a moja Narzeczona boi się wysuwać kolejne pomysły, na które kręcę nosem, to proszę, w imieniu własnym i mojej Ukochanej, o wbicie mi do głowy jakiegoś dobrego rozwiązania kolorystycznego :) Obiecuję wysłuchiwać wszelkich rad w całkowitym spokoju i że nie będę się awanturował ;)
Jako że udało mi się wyczytać, że istotnym przy wyborze kolorystyki ścian/sufitu jest: podłoga, meble, drzwi, upodobania mieszkających to króciutko o każdym z punktów:
- Podłogi: w obu pomieszczeniach są panele podłogowe firmy Egger, dąb rustykalny: nasze panele
Zostały one wybrane troszkę wcześniej, ponieważ znajdują się takie także w innym pokoju (który znajduje się po drugiej stronie mieszkania i nie chciałbym teraz się nad nim rozwodzić, mimo że także tam spotkam się z problemem dobrania kolorystyki ścian. Ale to dopiero wtedy :) ). Od razu powiem, że nie chcielibyśmy ich wymieniać, bo zostały zakupione niecałe pół roku temu.
- drzwi. Podobają nam się bardzo drzwi Porta Nova (w pokojach chcielibyśmy takie: drzwi) w okleinie Orzech 4 z matowym szkłem.
Dlaczego taki kolor? Ponieważ ładnie pasowałyby (wg nas) także do kolorystyki łazienki i toalety, które zostały już wyremontowane (ich kolorystyka to beże i brązy, gdzie występujące dekory posiadają taki właśnie kolor ciemnego orzecha/teaka (płytki są takie jak tutaj, taki jest dekor - pierwszy z góry w lewej kolumnie (chociaż w rzeczywistości jest zdecydowanie bardziej czekoladowy, nie rudawy), a meble łazienkowe są takiego prawie brązu jak pokazana szafeczka na pierwszym zdjęciu). Po kolejne dlatego, że często polecanym zabiegiem jest umieszczenie takich drzwi (ciemnych) do jasnej podłogi (a dąb rustykalny taki chyba jest). Po kolejne przedpokój ma podłogę koloru beżu (taka sama terakota jest w łazience, toalecie, ale także w kuchni i przedpokoju, a jest to terakota pochodząca z tej samej serii co wybrane płytki łazienkowe).
Drzwi wejściowe do mieszkania są (póki co) koloru jasnego dębu, nie chciałbym ich wymieniać jako takich, ale słyszałem, że są firmy, które takowe drzwi oklejają w dowolny sposób (docelowo chciałbym by były one koloru drzwi wewnętrznych, czyli orzecha). Znajdzie tam się także szafa robiona na zamówienie, ale to już w ogóle na końcu...
- meble: tutaj spieramy się najbardziej. Zgadzamy się w tym, że chcemy mieć meble bardziej nowoczesne. Ja zgodziłem się ponadto na kompromis posunięty aż do prawie pełnej zgody byleby to miało ręce i nogi i nie powodowało u mnie nerwowych lub alergicznych reakcji po wejściu do pomieszczenia ;) Mojej Lubej bardzo przypadły do gustu (designersko i w ogóle) meble firmy Vox.
Do salonu wybrała meble z kolekcji Inbox. Wyglądają one tak.
Naturalnie nie chcielibyśmy zestawiać ich tak razem jak na zdjęciu, ale tutaj najlepiej widać połączenie brązu (orzech) i szarości lakierowanych na wysoki połysk frontów. Wstępny zamysł aranżacyjny \'made by moje Kochanie\' wygląda mniej więcej tak (obrazki pochodzą z programu dostarczanego przez tą firmę meblarską, stąd pole manewru jeśli chodzi o wypoczynki itd jest mocno ograniczony):
widok pierwszy
widok drugi
widok trzeci
widok czwarty
widok piąty
Do sypialni, jako że we wcześniej wspomnianej kolekcji nie ma odpowiednich mebli (np łóżka), oraz że inne kolekcje nie posiadają potrzebnych nam wymiarów/właściwości/lub po prostu nie podobają się, wytypowane zostały meble Vox z kolekcji Classic - koloru ciemnego dębu. Obawiam się, że w tak małym pomieszczeniu kolor mebli prawie-że-czarny będzie za ciemny :( A może się mylę?
Nie chcąc zagracać oraz będąc świadomym, że pokój jest \'wagonowaty\' (4,6x2,25) pomyśleliśmy o takim rozwiązaniu jak na rysunku (dlatego też postanowiliśmy przestawić drzwi i zrobić je jako przesuwne - póki co jeszcze nie zamontowane, ale będą także takie jak wcześniejsze, w kolorze ciemnego orzecha).
Co do mebli to właściwie mi także się one podobają, boję się tylko, że uwarunkowania (wielkość pomieszczeń) + moja autorska realizacja (malowanie w samodzielnie wymyślone kolory) będzie \'zabijała\' całość, którą chcielibyśmy zachować bez zmian przynajmniej przez parę lat :(
A i jeszcze może dodam: co do kolorystyki mebli tapicerowanych nie mamy całkowicie pomysłu, myśleliśmy o ciemnej czekoladzie i jasnych poduchach, względnie odwrotnie (w formie takiej jak na rysunku lub narożnika postawionego mniej więcej tak samo). Mi także podoba się rozwiązanie brązu wpadającego w czerń. (tak jak już wspomniałem: meble na rysunkach są z programu voxbox i niestety ilość mebli tapicerowanych jest tam mocno ograniczona - stąd wybór pierwszej lepszej sofy i fotela). Do głowy przychodzi mi także zestawienie brązu z szarym (jak krzesła), tylko że nie wiem czy szare poduchy, czy szara sofa...
- upodobania kolorystyczne i aranżacyjne:
mojej Ukochanej: brązy, beże, wszelkie kolory, które ogólnie można chyba nazwać fioletami: lawenda, wrzosy, itd. Takim fiolecikiem jak na aranżacji z sypialnią jest bardziej niż zachwycona, nawet proponowała za łóżkiem ciemny fiolet, boki takie umiarkowane, a okno na taki jaśniutki fiolecik. Inbox-owe szarości także się podobają, więc ładny szary też byłby chyba do zaakceptowania...
moje: lubię brązy i beże oraz czerń, szarości także są ok, nie przepadam za zielenią (ale w formie dodatków mogłaby być, do kwiatków także nic nie mam). Czerwień chyba także by mnie denerwowała (na zasadzie całej ściany, bo jakiś szczegół - czemu nie)... a no i nie przepadam za różem i takimi \'kobiecymi\' kolorami (przepraszam, jeśli uraziłem). Fiolet jak na sypialnianej fotografii także mi się (nawet) podoba. Właściwie ja się zgodzę prawie na wszystko (oprócz całości w zieleni lub w różu ;) ), najważniejsze by moje Kochanie miało swój wymarzony dom.
- inne: raczej nie chcielibyśmy kłaść wykładzin/dywanów po \'całości\'. Jestem alergikiem i myślę, że mogłoby to mi nie pomagać :( Naturalnie jakiś mały dywanik pod ławę kawową mógłbym przeżyć, taki mały chodniczek pod częścią łoża (w części \'nożnej\') także. Co do zasłon/rolet/żaluzji/firan ja nie mam zdania, jakoś firany i zasłony kojarzą mi się ze stylem klasycznym. czy się mylę? Ale to może za prędko o takich dywagacjach...
Będę bardzo wdzięczny za każdą, nawet najmniejszą, pomoc :) Po zakończeniu aranżacji obiecuję podzielić się spostrzeżeniami naszymi oraz innych (rodziny, znajomych, etc), a także zdjęciami, może komuś się przyda taki poglądowy pokój z zestawieniem zaproponowanych barw do takiej kolorystyki mebli itd (naturalnie po zakończeniu realizacji, nie chcę nikogo odstraszyć wrażeniami z placu boju) :)
Liczę bardzo na wyrozumiałość, że mój strasznie długi słowotok nie spowoduje tego, że z automatu zostanę pominięty - chciałem dobrze, wyszedłem z założenia, że lepiej napisać kapkę za dużo, niż sporo za mało.
życząc cieplejszych dni majowych
pozdrawiam ze Szczecina
krzysmir
Edytowano 1 razy. Ostatnio 2010-05-07 08:22:29.
|
| |

Ilość wiadomości: 707
|
Dodano: 2010-05-10 21:57:35
Witam,
Dziekuje za ciekawa i profesjonalna lekture, ktora bardzo milo bylo czytac.
Z tego co widze na razie najwazniejsze jest rozwiazanie salonu i sypialni - wiec tym sie zajme.
Troche martwi mnie kolorystyka mebli VOX w salonie seria jest super i idealna ale kolor czy ten kolor jest taki sam jak kolarki drzwiowej?
Co do drzwi kolor bardzo dobry prosze pamietac o wyborze klamki ktora bedzie pasowac do innych uchwytow w pomieszczeniu:).
Sypialnia z meblemi ciemnymi w tak malym pomieszczeniu jest doskonalym rozwiazaniem gdyz meble beda wygladaly na mniejsze niz w rzeczywistosci sa.Proponuje nastepujace tapety lub obrazy:
http://www.newmedia-art.pl/shop,show,3249
http://www.newmedia-art.pl/shop,show,2528
http://www.newmedia-art.pl/shop,show,1671
http://www.newmedia-art.pl/shop,show,2123
http://www.newmedia-art.pl/shop,show,1100
do nich zaproponuje kolorki tylko - prosze cos wybrac.
Co do salonu mamy szary w meblach wiec moze takie rozwiazanie:
1 wersja:
sciana z drzwiami do sypialni RZYMSKI PORANEK
sciana z drzwiami balkonowymi i drzwiami do salonu MAGNOLIA
i ostatnia sciane w CAFE LATTE
2 wersja
sciana z drzwiami do sypialni AROMATYCZNE CURRY
sciana z drzwiami balkonowymi i drzwiami do salonu PASTELOWY ZONKIL
i ostatnia sciane w PIASEK PUSTYNI
A co bedzie w oknach rolety firany czy zaluzje?
Jak wygladaj oprawy oswietlaniowe?
Pozdrawiam
JMD
|
| |
|
Dodano: 2010-05-12 15:55:05
Dzień dobry :)
Pani Joanno, bardzo dziękuję, że poświęciła Pani swój cenny czas także mojej osobie, jestem bardzo wdzięczny :) Przepraszam także za zwłokę, niestety nie mogę tak często \'surfować\' jak wcześniej (przez remonty właśnie) - ale wierzę, że z Pani pomocą efekt będzie piorunujący (w pozytywnym znaczeniu tego słowa naturalnie).
Pozwolę sobie odpowiedzieć na Pani pytania i skomentować propozycje/sugestie.
Jeśli chodzi o kolor mebli salonowych (Vox Inbox) oraz drzwi Porta Nova w okleinie Orzech 4: niestety drzwi są faktycznie ciemniejsze, właściwie dużo ciemniejsze niż meble (i ciemniejsze niż na załączonym w poprzednim wpisie obrazku z wybarwieniami oklein - w sklepie wygląda to na tak brązowy, że aż prawie czarny). Ale myślę, że nie jest jeszcze tak źle jak może wyglądało to po moim wpisie: drzwi Porta Nova w okleinie Orzech 4 zostały po długich spacerach po salonach drzwiowych upatrzone i wybrane, ale było to jeszcze przed zakupem mebli. Nie \'dopięliśmy\' transakcji do końca, ponieważ udało nam się za wczasu wyczytać, iż kolor drzwi powinien być najlepiej identyczny do koloru mebli - a tych przecie jeszcze nie było. Szczerze mówiąc chcieliśmy w tym tygodniu podpisać umowę na drzwi, ale właśnie nie byłem także pewny co do koloru - i dodatkowo po Pani odpowiedzi wnoszę, że może na kolorach się za bardzo nie znam, ale dostrzegłem także tutaj problem. To ja może pozwolę sobie zadać pytanie inaczej: a jakie by Pani mogła polecić (choćby kolorystycznie)? Teoretycznie formę taką chcielibyśmy zachować (trzy spore przeszklenia).
Kolor korpusów meblowych jest taki: kolor mebli
Teoretycznie zdecydowaliśmy się na drzwi z trzema prostokątnymi przeszkleniami, także wybór jest zdecydowanie mniejszy niż by się wydawało :(
Oprócz Porta Nova, który jest jeszcze w innych wybarwieniach, przykładowo ( orzech 3 i 5, podobne drzwi to Classen Latona HR (orzech), Polskone Amber (ale jakieś one takie chyba mało trwałe będą? wnoszę po mocno niewysokiej cenie) oraz DRE Kanon ( orzech ciemny/ orzech ciemny ryfla). Naturalnie pole manewru jest spore, ale nie w tym przedziale cenowym, a budżet i tak został już delikatnie nadszarpnięty i nie chcielibyśmy się zadłużać na duże kwoty.
Przechodząc dalej: sypialnia.
Cieszę się, że kolorystyka mebli nie jest jakaś tragiczna. Jeśli chodzi o obraz/tapetę/naklejkę/etc:
podoba nam się (nie ukrywam, że palmę pierwszeństwa w decydowaniu tego co nam się podoba w sypialni miała, ma i będzie miała moja Ukochana);
http://www.newmedia-art.pl/shop,show,1671#
Samodzielnie wyszukaliśmym: http://www.newmedia-art.pl/shop,show,2987 - i bardzo się to spodobało mojej Narzeczonej
oraz http://www.newmedia-art.pl/shop,show,3204#
Także jeśli chodzi o kolorystykę obrazu to mamy jasność, gorzej ze ścianami. Mam także pytanie: drzwi wewn. przesuwne w pokoju dziennym (o których przed chwilą rozmawialiśmy, że mają inny kolor itd) będą także widoczne z sypialni. Jak pogodzić taką sytuację, gdy meble w dwóch pomieszczeniach są inne kolorystycznie, a drzwi są widoczne z obu stron.
Wracając do saloniku: z zaproponowanych wersji kolorystycznych wariant pierwszy (RZYMSKI PORANEK na ścianę z drzwiami do sypialni, sciana z drzwiami balkonowymi/oknami i drzwiami do salonu MAGNOLIA i ostatnia sciana (ta z meblami i tv) w CAFE LATTE) podoba nam się zdecydowanie bardziej (moja Luba nie chce żółtych ścian, a piasek pustyni, aromatyczne curry oraz pastelowy żonkil spowodowałby takie postrzeganie). Ja także rozważałem pomalowanie ściany na brązy i beże, także utrafiła Pani idealnie w nasze gusta.
Co do opraw oświetleniowych oraz \'dodatków\' okiennych:
- co do oświetlenia to na ten moment mamy tylko jedną lampę do dużego pokoju: taką. jest to lampa z pakietu Vox Inbox, więc kolorystycznie i stylistycznie jest zbieżna z meblami (korpus orzechowy, abażur z tkaniny w srebrno-szarej). Ma wysokość 1,6m, podstawa w kwadracie 30cm. Podejrzewam, że oświetlenie górne oraz to nad stołem musi korespondować przynajmniej materiałowo (klosz/kolor), nad stołem chcielibyśmy powiesić coś w formie zwisu potrójnego (coś przykładowo w taki deseń lub taki - widzę, że oświetlenie tej firmy można definiować osobiście poprzez wybór z palety wybarwień (można wybrać jasny lub ciemny orzech), jest także prostokątna, więc troszkę byłaby zbieżna do tej podłogowej i ogólnie do \"skrzyniowej\" koncepcji kształtów mebli.
W sypialni jedynie wiem, że bardzo chętnie zostałoby tam wstawione oświetlenie na prostej i wysokiej nodze (lampy stać miałyby po obu stronach łóżka) i najlepiej wrzosowym kloszu (zachwytom nad lampą, która była na aranżacji mebli vox classic nie było i ciągle nie ma końca). Nie będzie szafek nocnych, ponieważ łóżko wygląda tak, stąd też pomysł o wysokich lampach. Powodem takiego doboru łóżka i lamp jest stosunkowo niewielka odległość po obu stronach łóżka, żadne 40cm stoliki nocne nie mają szans (jest miejsce na dwie 38cm, ale już nie ma co komplikować sytuacji).
Górne oświetlenie jest niestety (i tutaj i tutaj) całkowitą niewiadomą (chociaż już prędzej coś do dużego pokoju można by chyba coś takiego dobrać: plafon - może jakiś inny kolor, niż ten ze zdjęcia, ale może taka forma byłaby odpowiednia? :(
kilka innych ciekawych (chyba) jako oświetlenie do pokoju dziennego (górne i nad stół), które gdzieś się przewinęły:
PLAFON VITORIA BILBAO 4
VITORIA 4
BILBAO - 4 ABAŻURY - prostopadłe
LAMPA HISZPAŃSKA: MADRYT 2 - PLAFON Z DREWNA
KLOSZ 3 - szkło
MURCJA 3 PLAFON Z DREWNA - kolor kremowy
- dodatki okienne, jak to pozwoliłem sobie nazwać firany/rolety/zasłony, to temat, w którym nie ma u nas za bardzo zgody... Z tego co się orientuję to trzeba zdecydować się albo na rolety, albo na żaluzje, albo na firany i zasłony. Jako że w tych pokojach słońce daje do wiwatu popołudniami (a wtedy domownicy mogliby chcieć coś spokojnie zjeść/oglądnąć/porozmawiać) to musiałoby to być jakieś rozwiązanie kombinowane. Chciałbym nowoczesne wnętrza, moja Narzeczona twierdzi, że chce firanki i jakieś zasłonki (w sensie takie wiszące po bokach od okien, które ukrywałyby także szpecące rury ogrzewania centralnego (mieszkanie na czwartym piętrze, rury są wszędzie i raczej nie chcielibyśmy ich obudowywać). mniej więcej chyba takie coś czy takiego lub takiego). Może ma Pani jakieś pomysły jak można rozwiązać tą sprawę? Jak powiesić firanki i jakieś tam takie ozdobne boki by pokój wyglądał nadal nowocześnie (i by nie stał się jakąś niespójną porażką)? I jeśli tak to czy można zamontować roletki w oknach? (żaluzje są mimo wszystko bardziej widoczne z tego co widziałem i zawsze pozostawiają troszkę miejsc, przez które światło się przedostaje, no i albo szpecą okno gdy są zamontowane w oknie, albo odstają itd przy otwarciu itd). Mogę powiedzieć, że względnie wydaje nam się to wcześniej podane rozwiązanie: pierwsze lub nawet bardziej drugie całkiem fajne (zwłaszcza, że na tym drugim wydaje mi się, że jest roletka w oknie, więc idealnie rozwiązywałoby to nasz problem). Podobna sytuacja jest w sypialni (także rury, także brak konceptu, także Luba twierdzi, że chce firany i ozdobne boki, ale że to sypialnia to musiałaby być opcja zaciemnienia całkowitego). Jedyne utrudnienie dodatkowe jest takie, że pod oknem chcielibyśmy postawić toaletkę, więc firanki musiałyby być prawdopodobnie krótsze, takie max do parapetu?
Pani Joanno, może zabrzmi to troszkę koniunkturalnie, ale trudno: jest Pani złotą osobą, Pani rady przywróciły mi wiarę w człowieka, że można czasem coś zrobić z dobroci serca. Dodały także sił, bo dostrzegam, że są szanse, że ten remont spowoduje, że będziemy posiadali piękne mieszkanko, w którym będziemy mogli napawać się radością i szczęściem :) Tym bardziej czekamy z wielką niecierpliwością na kolejne sugestie (postaramy się odnieść tym razem szybciej niż ostatnio), za które z góry bardzo dziękujemy :)
z gorącymi pozdrowieniami
K
Edytowano 4 razy. Ostatnio 2010-05-13 07:36:02.
|
| |
|
Dodano: 2010-05-19 15:33:37
Pani Joanno, bardzo prosiłbym o pomoc z doborem kolorów do sypialni :)
Obiecuję, że nie będę uprawiał \'wodolejstwa\', bo tak jak się obawiałem to nie pomaga, a wręcz przeszkadza.
Postaram się przedstawiać fakty w skrócie (chyba że skusi się Pani na lekturę wcześniejszego wpisu - byłbym podwójnie wdzięczny, gdyż poruszyłem tam także kilka innych kwestii).
Ale podsumowując wybraliśmy do sypialni taki oto obraz:
http://www.newmedia-art.pl/shop,show,1671#
oraz samodzielnie coś takiego: http://www.newmedia-art.pl/shop,show,2987 (bardzo się to spodobało mojej Narzeczonej)
oraz http://www.newmedia-art.pl/shop,show,3204#
jeszcze raz bardzo proszę o wsparcie, bo właściwie wszystkie Panie sugestie odnośnie kolorystyki w dużym pokoju przypadły do gustu, więc wierzymy, że te będą przynajmniej tak samo trafiać w nasze upodobania :)
pozdrawiam
K
Edytowano 1 razy. Ostatnio 2010-05-19 15:35:49.
|
| |

|
Dodano: 2010-05-19 20:16:46
Witam,
Pisze po raz 5 i nie moge skonczyc:)
Drzwi proponuje Classena kolor KLON lub Orzch gdyz w obu tych dzrwiach sa kolory frotow mebli w salonie.
W sypialni można zastosowac drzwi przesuwne - szklane matowe.
Oswietlenie w salonie jestem za propozycja:
http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p7298_Bilbao-lampa-wiszaca-potrojna-biala.html
http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p6751_Vitoria-3-lampa-wiszaca-drewno/ecru.html
Dekoracje okienne w salonie raczej powinny byc delikatne coś w tym stylu:
http://www.firany-joanna.com.pl/img/galerie/salony/nowoczesne/_big/100.JPG
W sypailni firany i zaslony delikatne bez zdobień bo powstanie nam chaos:)
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00157232
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S99867304
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80160221
Oprawy do sypialni sugerowałabym szklane polaczone z metalem tak zeby bylo lekkie.
http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p7950_Astro-kinkiet-1x40W.html
http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p4117_MODERN-84-kinkiet-1x40W.html
http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p4718_Tonga-kinkiet-nowoczesny-1x40W.html
Fototapeta jest jak najbardziej dobra:
http://www.newmedia-art.pl/shop,show,2987
Pozdrawiam
JMD
|
| |
|
Dodano: 2010-05-27 10:24:33
Witam ponownie  Bardzo dziękuję za odpowiedź, troszeczkę się zacząłem obawiać, że zraziłem moim wodolejstwem  W końcu, po powrocie do domu, mogę dalej realizować projekt \"Wymarzone gniazdko dla mojej Ukochanej\"
Od razu obiecuję - będzie konkretnie(j) i od myślników:
Pokój dzienny:
- drzwi: jako że takie same drzwi (kolor, model itd) chciałbym w łazience i toalecie, a tam akurat są płytki i terakota w beżu i brązach (ciepłych, tak jak wspominałem na samym początku) to wolałbym kolor ciemniejszy, więc pasowałby bardziej orzech (pasujący także do mebli łazienkowych, które są wykonane w fornirze teak (mniej więcej taki). Meble w kolorze klonu mam w jednym pokoju i po wstawieniu szafeczki do łazienki całkowicie się \"zgubiła\". Podsumowując: poszukam sklepu z drzwiami Classena i podjadę z małą próbką mebla, względnie z wydrukowanym obrazkiem i porównam czy się aby nie gryzą
Jeśli chodzi o drzwi przesuwne szklane do sypialni: bardzo fajny pomysł, niestety także bardzo drogi (albo ja tylko takie sklepy znalazłem)  A jeśli nie to rozwiązanie to co by Pani mogła nam zaproponować? Chyba że mogę liczyć na jakąś sugestię gdzie takie kupić/szukać?
- oświetlenie: lampy są bardzo fajne, ale nasuwa się pytanie: czy ma być tylko jedna taka na środku, czy ta z obrazka powinna wisieć nad stołem, a centralnym oświetleniem powinien być jakiś inny żyrandol/plafon/etc? Przyznaję, że się lekko zagubiłem tutaj  Dla ułatwienia obrazek z rzutu mieszkania (a dokładniej pokojów - widać gdzie miałby stać stół): rzut.
- dekoracje okienne: jako że pokój jest od strony zachodniej to słońce daje do wiwatu popołudniami (zwłaszcza teraz), także kiedy domownicy chcieliby się zrelaksować pijąc kawkę czy oglądając jakiś program tv. Pytanie zatem: czy oprócz takich zasłonek i firanek powinny być rolety? czy żaluzje? Bo jakoś nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem (patrząc po sobie i od strony praktycznej) opuszczanie zasłon właściwych.
- mam jeszcze pytanie dodatkowe do pokoju dziennego: jako że wybraliśmy z zaproponowanych kolorów wariant pierwszy (ściana z drzwiami do sypialni RZYMSKI PORANEK, ściana z oknami/drzwiami balkonowymi i drzwiami do salonu MAGNOLIA, ściana z meblami CAFE LATTE) to rozumiem, że te kolory razem z drzwiami Classen Latona HR orzech oraz panelami będą ładnie się komponować? (drzwi troszkę inne niż te wybrane przez nas na początku, stąd pytanie). Aha: sufit zostawiamy biały?
Sypialnia:
- ozdoby okienne: delikatne itd - wszystko jasne, coś pewnie moja Piękna wybierze. A jakieś roletki/żaluzje/inne zaciemniacze (chciałbym móc się od święta wyspać, a nie wstawać o 5 przy niedzieli  ) Chyba że te zasłonki opuszczać, ale o tym już wspominałem chwilę wcześniej
- do do oświetlenia: faktycznie, duże lampy podłogowe mogą zagracić jeszcze i tak malutki pokój. Także zdecydujemy się na jakieś metalowo-szklane kinkieciki ze ścian po bokach. A jako oświetlenie górne to mógłby być jakiś plafon, czy raczej jakiś żyrandol?
- ściany: obrazek, który podaliśmy wolelibyśmy powiesić w formie obrazu. Nie wiemy tylko jakie kolorki ścian by tutaj ładnie wyglądały. Wierzymy, że coś Pani nam ładnego zasugeruje (z tego co pamiętam mieliśmy wybrać obraz, bo z niego miały wywodzić się kolory ścian, to też jestem całkowicie spokojny na powalającą kombinację). Przy okazji: sufit tradycyjnie biały, czy jakoś go przemalować na biały z delikatną nutką \"czegoś\"?
Dwa pytania globalne odnośnie malowania: ściany malować od góry do dołu? ostatnio miałem rozmowę w sklepie z farbami z \"ekspertem\" (gdy poszedłem poszukać tych trzech zaproponowanych), zasugerował, żeby zostawiać od góry 10cm jasny pasek (mówił o białym, bo sufit wg niego to oczywiście musi być biały), co sprawi, że pomieszczenie będzie lżejsze itd itp. Niby to aktualnie panujące trendy, prawda to? No i jak z tym sufitem, bo z rozmowy wyniknęło, że jak pomaluję na inny kolor to będę nie do końca inteligentny, że tak powiem. Pytam, bo właśnie przymierzam się do pierwszego \"maźnięcia\" i chciałbym zrobić to raz i dobrze
pozdrawiamy serdecznie
A&K
Edytowano 3 razy. Ostatnio 2010-05-27 10:33:45.
|
| |
|
Dodano: 2010-06-21 16:02:58
Pani Joanno, dałoby się poprosić o wsparcie z kolorkami ścian w sypialni?
Troszkę utknęliśmy, ale powoli dochodzimy do tego etapu, że należałoby zacząć malować sypialnię, a na ten moment pozostał dobór kolorów. Póki co nie zakupiłem ciągle polecanego obrazu, bo mam wrażenie, że samemu nic nie dobiorę jeśli nie udałoby się wyprosić od Pani wsparcia kolorystycznego ;)
pozdrawiam serdecznie
A&K
|
| |

|
Dodano: 2010-06-22 22:36:42
Witam,
W sypialni nalezy poamlowac sciane na ktorej bedzie fototapeta - /matowa beda sie pytac przy zamawianu/ - kolor SZAROSC GRANITU - DULUX jest ciemny ale idealny do tego obrazu.Pozostale sciany KWITNACY LOTOS /DULUX/ sufit bialy z 2 lyzkami lotosu
Pozdrawiam
ps. maluje sie od gory do dolu
|
| |
|
Dodano: 2010-06-24 22:45:15
bardzo dziękuję :)
no to biorę się za malowanie :)
jak skończymy tą część (malowanie i ustawianie mebli) to nie tylko się pochwalimy jak wyszło, ale także pewnie powrócimy z kilkoma innymi pytaniami o drobiazgi i szczegóły :)
a w tym momencie jeszcze raz bardzo dziękujemy :)
pozdrawiamy
A&K
|
| |
|
Dodano: 2010-08-22 21:58:53
Pani Joanno, bardzo chciałbym prosić ponownie o pomoc: jesteśmy już po remoncie i właściwie pozostała kwestia meblowania (uzupełniania braków). Byłoby jednak chyba zbyt pięknie i także niestety musimy zmienić kolor ścian w sypialni (bardzo dziwnie in minus się tam czuję, ciężko to racjonalnie przedstawić, wstyd w ogóle mówić :-/ ).
Ale konkretnie (z informacjami przypominającymi by nie musiała Pani czytać wcześniejszych postów):
Ogólnie pomieszczenia wyglądają tak: Zobacz zdjęcie: http://img20.imageshack.us/i/rzutgora.jpg/
Salon:
wielkość: 4,5m x 4,55m
podłoga: panele podłogowe firmy Egger, dąb rustykalny Zobacz zdjęcie: http://megafloor.egger.com/megafloor_static/images/MF3136_CLASSIC_frontal_540x332px.jpg
Ściany: sciana z drzwiami do sypialni RZYMSKI PORANEK, sciana z drzwiami balkonowymi i drzwiami do salonu MAGNOLIA, ściana z meblami CAFE LATTE
meble: vox inbox, kolor: orzech z ciepłym szarym w wysokim połysku Zobacz zdjęcie: http://www.meble.vox.pl/public/images/aranzacyjne/dzienny5_0.jpg
Problem: nie mam pomysłu na kolorystykę mebli wypoczynkowych (szarości? nie będzie zbyt szaro?)
Problem#2: brak koncepcji na drobiazgi w sensie obrazy (nie wiem czy na dwóch ścianach (koło stołu i nad wypoczynkiem) czy tylko na jednej).
Problem#3: drzwi (na końcu napiszę w czym problem, bo dotyczy także drugiego pomieszczenia).
Sypialnia:
wielkość: 4,5m x 2,25m
podłoga: panele podłogowe firmy Egger, dąb rustykalny
Ściany: aktualnie za łóżkiem SZAROSC GRANITU, inne ściany KWITNĄCY LOTOS.
meble: vox classic, kolor to ciemny dąb ( Zobacz zdjęcie: http://www.meble.vox.pl/public/images/aranzacyjne/sypialnia3.jpg
Problem: niestety ten fiolet powoduje u mnie złe samopoczucie :( ogólnie chcielibyśmy ściany przemalować (możemy wszystkie razem z tą szarą, która właściwie jest całkiem fajna): może coś Pani podpowie? Bardzo przypadły do gustu koloru z dużego pokoju (zwłaszcza ten ciemny rzymski poranek), może więc coś z odcieni beży i brązów także będzie pasować do takich mebli?
Problem#2: trzeba byłoby także wybrać jakiś inny obraz - może coś Pani fajnego zaproponuje? Istotne jest by był obraz nie tylko za łóżkiem (tak chyba byłoby najnormalniej), ale potrzebowałbym jakiegoś także z boku na ścianie - jest przeraźliwie pusto, a nic \'wystającego\' jak półeczki nie wchodzą w rachubę (utrudnią poruszanie się).
Problem#3: drzwi
No i o co chodzi z drzwiami: zasugerowała Pani drzwi przesuwne białe matowe szkło. Jedyne jakie znalazłem są bardzo drogie - niestety przekraczają budżet i to mocno. Może coś innego Pani zaproponuje?
W pokoju dużym osobiście chciałem dać Porta Nova Zobacz zdjęcie: http://www.porta.com.pl/images/products/doors/big/p47_11_b.jpg w kolorze Orzech4 Zobacz zdjęcie: http://www.anlex.pl/grafika/porta/k_dur_orzech4_b.jpg jest ciemniejszy od mebli inbox, ale nie tak bardzo jak na obrazku. Jest jeszcze Orzech5 Zobacz zdjęcie: http://www.anlex.pl/grafika/porta/k_dur_orzech5_b.jpg
ale co wtedy jako przesuwne do sypialni?
Bardzo proszę o pomoc, zwłaszcza z tymi kolorkami do sypialni: całkowicie i bezgranicznie wierzę w Pani wyczucie :)
będę bardzo wdzięczny za poświęcony czas.
pozdrawiam
Krzysiek
Edytowano 2 razy. Ostatnio 2010-08-22 22:02:30.
|
| |
Ilość wiadomości: 1
|
Dodano: 2010-08-26 16:27:38
krzysmir napisał: Witam serdecznie :)
Zdecydowałem się napisać tutaj na forum, ponieważ po miesiącu ciągłego przeglądania stron różnych biur projektowych, for, stron producentów mebli/podłóg/drzwi, galerii i wielu innych prywatnych aranżacji i inspiracji (przede wszystkim tutaj na deccoria.pl) jestem nadal w kropce, nawet chyba bardziej zdezorientowany tym bogactwem niż na początku tego maratonu... Moja męska duma kazała mi walczyć i szukać i czekać ze zwracaniem się o pomoc do samego końca, ale moja przyszła ładniejsza Połowa nie może się doczekać końca remontu i delikatnie zasugerowała, że najwyższa pora zacząć już go kończyć, a nie tylko \'bawić\' się w układaniem okablowania itd i czytać i oglądać coś na sieci i w gazetach. Więc stąd ten wpis... proszę zatem w imieniu własnym pomóc mi uszczęśliwić moją jedyną Miłość :)
Może będzie łatwiej jak napiszę coś na temat samego zadania:
Remontujemy/meblujemy nasze wymarzone gniazdko. Problem mamy właściwie w wielu pomieszczeniach, ale na początek chciałbym prosić o poradę odnoszącą się do pokoju dziennego i sypialni (ponieważ remont tam jest w trakcie i odbywa się pomiędzy wspomnianym czytaniem www). Właściwie łazienka, toaleta oraz kuchnia zostały już wyremontowane i z tych pomieszczeń jestem nawet trochę dumny (samodzielne projekty i realizacja). No może brakuje jeszcze jakiegoś pomysłu na kolor inny niż biały (tak odradzany z powodu zmian barwy pod wpływem słońca/czasu/otoczenia) dla ścian do kuchni (do pewnej wysokości są płytki jasno-beżowe-kremowo-ecrue, a powyżej biel, podłoga w beżu, meble w takim słomkowym olchowym z aluminiowymi uchwytami i sporo inoxu oraz czerni w urządzeniach agd). Ale to może później (jako że przede mną jeszcze ponowne malowanie ścian to mogę przemalować niekoniecznie na biało jak jest teraz.
Wracając do pomieszczeń, których dotyczy ten temat: są położone jeden obok drugiego, ich wymiary to pokój dzienny: 4,50 x 4,55, sypialnia 4,50 x 2,25. Ponieważ sypialnia jest niewielka i aby była możliwość wstawienia jakiegoś względnie normalnego łóżka to postanowiliśmy przesunąć drzwi wejściowe tak: zmienione położenie
i finalnie uzyskaliśmy coś takiego: pokoje - rzut z góry
Jako że jestem wręcz książkowym modelem faceta i nie mam \'czucia\' kolorów (albo nawet jakimś takim okrojonym w tym aspekcie, bo 16 kolorów to chyba jest i tak zbyt optymistycznie w moim przypadku), oraz że ciężko mnie przekonać, że powinno być tak i już, a moja Narzeczona boi się wysuwać kolejne pomysły, na które kręcę nosem, to proszę, w imieniu własnym i mojej Ukochanej, o wbicie mi do głowy jakiegoś dobrego rozwiązania kolorystycznego :) Obiecuję wysłuchiwać wszelkich rad w całkowitym spokoju i że nie będę się awanturował ;)
Jako że udało mi się wyczytać, że istotnym przy wyborze kolorystyki ścian/sufitu jest: podłoga, meble, drzwi, upodobania mieszkających to króciutko o każdym z punktów:
- Podłogi: w obu pomieszczeniach są panele podłogowe firmy Egger, dąb rustykalny:nasze panele
Zostały one wybrane troszkę wcześniej, ponieważ znajdują się takie także w innym pokoju (który znajduje się po drugiej stronie mieszkania i nie chciałbym teraz się nad nim rozwodzić, mimo że także tam spotkam się z problemem dobrania kolorystyki ścian. Ale to dopiero wtedy :) ). Od razu powiem, że nie chcielibyśmy ich wymieniać, bo zostały zakupione niecałe pół roku temu.
- drzwi. Podobają nam się bardzo drzwi Porta Nova (w pokojach chcielibyśmy takie: drzwi) w okleinie Orzech 4 z matowym szkłem.
Dlaczego taki kolor? Ponieważ ładnie pasowałyby (wg nas) także do kolorystyki łazienki i toalety, które zostały już wyremontowane (ich kolorystyka to beże i brązy, gdzie występujące dekory posiadają taki właśnie kolor ciemnego orzecha/teaka (płytki są takie jak tutaj, taki jest dekor - pierwszy z góry w lewej kolumnie (chociaż w rzeczywistości jest zdecydowanie bardziej czekoladowy, nie rudawy), a meble łazienkowe są takiego prawie brązu jak pokazana szafeczka na pierwszym zdjęciu). Po kolejne dlatego, że często polecanym zabiegiem jest umieszczenie takich drzwi (ciemnych) do jasnej podłogi (a dąb rustykalny taki chyba jest). Po kolejne przedpokój ma podłogę koloru beżu (taka sama terakota jest w łazience, toalecie, ale także w kuchni i przedpokoju, a jest to terakota pochodząca z tej samej serii co wybrane płytki łazienkowe).
Drzwi wejściowe do mieszkania są (póki co) koloru jasnego dębu, nie chciałbym ich wymieniać jako takich, ale słyszałem, że są firmy, które takowe drzwi oklejają w dowolny sposób (docelowo chciałbym by były one koloru drzwi wewnętrznych, czyli orzecha). Znajdzie tam się także szafa robiona na zamówienie, ale to już w ogóle na końcu...
- meble: tutaj spieramy się najbardziej. Zgadzamy się w tym, że chcemy mieć meble bardziej nowoczesne. Ja zgodziłem się ponadto na kompromis posunięty aż do prawie pełnej zgody byleby to miało ręce i nogi i nie powodowało u mnie nerwowych lub alergicznych reakcji po wejściu do pomieszczenia ;) Mojej Lubej bardzo przypadły do gustu (designersko i w ogóle) meble firmy Vox.
Do salonu wybrała meble z kolekcji Inbox. Wyglądają one tak.
Naturalnie nie chcielibyśmy zestawiać ich tak razem jak na zdjęciu, ale tutaj najlepiej widać połączenie brązu (orzech) i szarości lakierowanych na wysoki połysk frontów. Wstępny zamysł aranżacyjny \'made by moje Kochanie\' wygląda mniej więcej tak (obrazki pochodzą z programu dostarczanego przez tą firmę meblarską, stąd pole manewru jeśli chodzi o wypoczynki itd jest mocno ograniczony):
widok pierwszy
widok drugi
widok trzeci
widok czwarty
widok piąty
Do sypialni, jako że we wcześniej wspomnianej kolekcji nie ma odpowiednich mebli (np łóżka), oraz że inne kolekcje nie posiadają potrzebnych nam wymiarów/właściwości/lub po prostu nie podobają się, wytypowane zostały meble Vox z kolekcji Classic - koloru ciemnego dębu. Obawiam się, że w tak małym pomieszczeniu kolor mebli prawie-że-czarny będzie za ciemny :( A może się mylę?
Nie chcąc zagracać oraz będąc świadomym, że pokój jest \'wagonowaty\' (4,6x2,25) pomyśleliśmy o takim rozwiązaniu jak na rysunku (dlatego też postanowiliśmy przestawić drzwi i zrobić je jako przesuwne - póki co jeszcze nie zamontowane, ale będą także takie jak wcześniejsze, w kolorze ciemnego orzecha).
Co do mebli to właściwie mi także się one podobają, boję się tylko, że uwarunkowania (wielkość pomieszczeń) + moja autorska realizacja (malowanie w samodzielnie wymyślone kolory) będzie \'zabijała\' całość, którą chcielibyśmy zachować bez zmian przynajmniej przez parę lat :(
A i jeszcze może dodam: co do kolorystyki mebli tapicerowanych nie mamy całkowicie pomysłu, myśleliśmy o ciemnej czekoladzie i jasnych poduchach, względnie odwrotnie (w formie takiej jak na rysunku lub narożnika postawionego mniej więcej tak samo). Mi także podoba się rozwiązanie brązu wpadającego w czerń. (tak jak już wspomniałem: meble na rysunkach są z programu voxbox i niestety ilość mebli tapicerowanych jest tam mocno ograniczona - stąd wybór pierwszej lepszej sofy i fotela). Do głowy przychodzi mi także zestawienie brązu z szarym (jak krzesła), tylko że nie wiem czy szare poduchy, czy szara sofa...
- upodobania kolorystyczne i aranżacyjne:
mojej Ukochanej: brązy, beże, wszelkie kolory, które ogólnie można chyba nazwać fioletami: lawenda, wrzosy, itd. Takim fiolecikiem jak na aranżacji z sypialnią jest bardziej niż zachwycona, nawet proponowała za łóżkiem ciemny fiolet, boki takie umiarkowane, a okno na taki jaśniutki fiolecik. Inbox-owe szarości także się podobają, więc ładny szary też byłby chyba do zaakceptowania...
moje: lubię brązy i beże oraz czerń, szarości także są ok, nie przepadam za zielenią (ale w formie dodatków mogłaby być, do kwiatków także nic nie mam). Czerwień chyba także by mnie denerwowała (na zasadzie całej ściany, bo jakiś szczegół - czemu nie)... a no i nie przepadam za różem i takimi \'kobiecymi\' kolorami (przepraszam, jeśli uraziłem). Fiolet jak na sypialnianej fotografii także mi się (nawet) podoba. Właściwie ja się zgodzę prawie na wszystko (oprócz całości w zieleni lub w różu ;) ), najważniejsze by moje Kochanie miało swój wymarzony dom.
- inne: raczej nie chcielibyśmy kłaść wykładzin/dywanów po \'całości\'. Jestem alergikiem i myślę, że mogłoby to mi nie pomagać :( Naturalnie jakiś mały dywanik pod ławę kawową mógłbym przeżyć, taki mały chodniczek pod częścią łoża (w części \'nożnej\') także. Co do zasłon/rolet/żaluzji/firan ja nie mam zdania, jakoś firany i zasłony kojarzą mi się ze stylem klasycznym. czy się mylę? Ale to może za prędko o takich dywagacjach...
Będę bardzo wdzięczny za każdą, nawet najmniejszą, pomoc :) Po zakończeniu aranżacji obiecuję podzielić się spostrzeżeniami naszymi oraz innych (rodziny, znajomych, etc), a także zdjęciami, może komuś się przyda taki poglądowy pokój z zestawieniem zaproponowanych barw do takiej kolorystyki mebli itd (naturalnie po zakończeniu realizacji, nie chcę nikogo odstraszyć wrażeniami z placu boju) :)
Liczę bardzo na wyrozumiałość, że mój strasznie długi słowotok nie spowoduje tego, że z automatu zostanę pominięty - chciałem dobrze, wyszedłem z założenia, że lepiej napisać kapkę za dużo, niż sporo za mało.
życząc cieplejszych dni majowych
pozdrawiam ze Szczecina
krzysmir
|
| |
|
Dodano: 2010-08-27 13:19:31
witam.
przyznam, że troszkę nie rozumiem tego co chciała przekazać przedmówczyni (pusia49), wierzę, że mimo wszystko uzyskam bardziej przydatne informacje :)
Jeśli to nie problem to prosiłbym o spoglądnięcie jeden post ponad ten mój zacytowany (który może spowodować niepotrzebne zamieszanie).
Jeśli chodziło tylko o to by ukazać, że część informacji jest powyżej i niejako sam się dubluję to moim celem było przygotowanie małego update-u z dzisiejszą sytuacją nie wymagając czytania całości od samego początku (bo wtedy raczej na odpowiedź nie mógłbym liczyć na pewno).
pozdrawiając
Krzysmir
|
| |

|
Dodano: 2010-09-26 13:15:11
Witam,
Juz mowie co nalezy zmienic do salonu proponuje sofe w kolorze ciemnego brazu lub ciemnego fioletu.Prosze o zdjecia salonu jak to wyglada w rzeczywistosci to doradze dodatki.
Proponuje do sypialni nastepujace obrazy
http://www.newmedia-art.pl/shop,show,3160
http://www.newmedia-art.pl/shop,show,177
PROSZE PAMIETAC O JEDNYM,ZE JESLI BEDZIE OBRAZ ZA LZOKIEM TO KOLEJNE OBRAZY NIE MOGA BYC W TYM POMIESZCZENIU WTEDY STWORZYMY CHAOS I NIE BEDZIE WIADOMO NA CO SIE PATRZEC.
Co do drzwi szkalnych jesli takie sie pojawia do sypialni to w innych pomieszczeniach mmoga byc inne drzwi i bedzie to dobrze wygladalo- np jesli drzwi do sypialni beda wykoanne ze szkla mrozonego lub satynowego to tez szklo moze pojawic sie w innych drzwiach.
Prosze zobaczyc na tego producenta - duzo wzorow i dobra cena
http://www.gipsykings.pl/
Pozdrawiam
JMD
|
| |
|
Dodano: 2010-11-07 15:54:38
Po pewnym czasie spowodowany sprawami osobistymi powracam do przyziemnych spraw, ale dających wiele satysfakcji :) I tradycyjnie liczę, Pani Joanno, na wsparcie :)
Efekt dotychczasowych \'walk\' można zobaczyć na poniższych zdjęciach.
Pokój dzienny:
Zobacz zdjęcie: http://picasaweb.google.com/lh/photo/wE5GkZA78so7CcmNK8hxKQgACa0dMGFjiis-PApN_r4?feat=directlink
Zobacz zdjęcie: http://picasaweb.google.com/lh/photo/g0GS9XLXw-eYGHjz7aSBxwgACa0dMGFjiis-PApN_r4?feat=directlink
Zobacz zdjęcie: http://picasaweb.google.com/lh/photo/odnubn1JHz9xOPwSuutm8AgACa0dMGFjiis-PApN_r4?feat=directlink
Zobacz zdjęcie: http://picasaweb.google.com/lh/photo/7SRExAf6Fb9pJE1dp16DEwgACa0dMGFjiis-PApN_r4?feat=directlink
Zobacz zdjęcie: http://picasaweb.google.com/lh/photo/Zsn5EAqSojOAUwT1od3FOwgACa0dMGFjiis-PApN_r4?feat=directlink
Zobacz zdjęcie: http://picasaweb.google.com/lh/photo/fd7q39MA0u1BLp0raxnoLQgACa0dMGFjiis-PApN_r4?feat=directlink
Zobacz zdjęcie: http://picasaweb.google.com/lh/photo/v2KchvruFL30bJJlzj5ZLwgACa0dMGFjiis-PApN_r4?feat=directlink
Wiem, że wszystko tutaj wygląda niezwykle surowo, ale właśnie nadszedł moment gdy chciałbym wykończyć moje gniazdko :)
Z czym mam kłopot to można pewnie dostrzec po samych zdjęciach:
- co z oświetleniem w dużym pokoju? Na początku miałem dużą ochotę utrzymać formę i wszystkie oświetlenia miały być w prostokątach... Teraz już nie jestem taki pewny. Może złamać ten koncept?
- co z dodatkami okiennymi (że tak pozwolę sobie je nazwać). Nie mam całkowicie konceptu, chciałbym by można było odpowiednio zaciemnić ten pokój (w godzinach popołudniowych pokój jest skąpany w słońcu, ciężko wtedy choćby oglądnąć program tv. Nie mam przekonania do zasłon, chyba że ostatecznie w formie jakiejś ozdoby.
- ta zaprezentowana kanapa jest naturalnie do wymiany. Do tej pory najbardziej podoba mi się sofa DanWex Emmanuelle: Zobacz zdjęcie: http://www.bonus33.pl/images/zestawy/5_56_1.jpg
Nie wiem jak z jakością itd, ale kształtem i wygodą sprawdzoną w salonie mnie przekonuje. Gorzej z doborem koloru. Myślałem, że może kolor tapicerki krzeseł byłby ok? Pani zasugerowała czekoladę, nie mówię nie, chciałem tylko się upewnić :)
- wcześniej chciałem sofę + fotel, jednak mam wrażenie, że fotel może tylko zagracić pokój (gdyby stało w przejściu do sypialni to byłoby to także mało praktyczne). Może lepiej byłoby kupić jakąś pufę, która będzie na tyle lekka, że łatwo będzie można ją przenieść w inne miejsce? Nie mówię koniecznie o czymś z danwexu, może coś w deseń ecopuf-y?
- last but not least: coś na ściany?
- i może tak globalnie: jakiego koloru dodatki byłyby wskazane wg Pani?
Zdjęcia sypialni:
Zobacz zdjęcie: http://picasaweb.google.com/lh/photo/ANR-kScIFqvmcDrsYE3nQwgACa0dMGFjiis-PApN_r4?feat=directlink
Zobacz zdjęcie: http://picasaweb.google.com/lh/photo/e0IaVOKwUJzb8BW4uFsbPwgACa0dMGFjiis-PApN_r4?feat=directlink
Faktycznie bardzo spodobał mi się zaproponowany przez Panią obraz \'czekolada 3,5\': http://www.newmedia-art.pl/shop,show,177 Nie wiem tylko czy 130x70 nie będzie za duży (pokój ma niecałe 230cm szerokości)?
Pozostają tutaj także trzy kwestie:
- oświetlenie (potrzebne będą lampki nocne mimo że mebel ma oświetlenie (we wnęce), jednak nie pozwala to na np. lekturę książki oraz coś na sufit.
- okna i dodatki około-okienne - tutaj zaciemnienie musi być zdecydowanie lepsze, mimo tego, że na ten moment radzę sobie całkiem bez niczego :)
- dodatki, a dokładniej kolorystyka (jak widać nie mam jeszcze jasnej koncepcji chociażby co do koloru narzut i poduszek)...
Mogę dodać, że kolorystyka sypialni to \'czekoladowa mokka\' za łóżkiem oraz \'biała czekolada\' na pozostałych ścianach.
Pani Joanno, byłbym niezwykle zobowiązany za wsparcie i odpowiedź na powyższe kwestie. Jak widać bez Pani ani rusz, a nie będę ukrywał, że chciałbym do świąt chociaż mieć już ładnie i ciepło prezentujące się mieszkanko (chociaż w tych dwóch niezwykle istotnych pomieszczeniach).
pozdrawiam serdecznie
Krzysmir
|
| |
|
Dodano: 2010-11-25 19:51:49
nie chcę nabijać sobie statystyk... ale może jednak udałoby się namówić Was, drodzy forumowicze, na wypowiedź i wsparcie mnie, permanentnego laika? Nie będę ukrywał, że pewnie jak większość osób na tym forum bardzo chętnie poznałbym opinię Pani Joanny :)
Byłbym niezmiernie wdzięczny...
pozdrawiam serdecznie
Krzysmir
|
| |

|
Dodano: 2010-11-26 21:48:47
Witam,
Sofa jest calkiem ciekawa.
Do okien do salonu proponuje takie zaslony
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70160250
+cienkie gladkie firany
http://www.jysk.pl/140/470/624/5038607/a/catalog
Mysle ze ta \"czekolada poszerzy optycznie sypialnie.
Narzuta na sciane moze byc cos z obrazu czyli krem .
W taki samym kolorze dodalabym zaslony.Lampki takie nocne:
http://www.lampysalon.pl/?p=2189&o=lampki_nocne_nowoczesne_biel_182828-_182819_markslojd
MOze do salonu takie oswietlenie:
http://www.lampysalon.pl/?p=2189&o=lampki_nocne_nowoczesne_biel_182828-_182819_markslojd
http://www.topstylowe.pl/?p=5873&o=kore_67206_ramko_lampy_nowoczesne
http://www.topstylowe.pl/?p=1153&o=ramko_lastra_lampy_nowoczesne
Pozdrawiam
JMD
|
| |
|
Dodano: 2010-11-30 21:21:32
dzień dobry :)
Pani Joanno, bardzo dziękuję za informację :)
mam pytanie techniczne, wiem, że wyjdzie moja całkowita ignorancja, ale pozwolę sobie na to: do salonu zaproponowała Pani zasłony oraz gładkie firanki. Właściwie całkiem ciekawie to wygląda, także właściwie się przekonałem do tej opcji. Ale mam pewien dylemat jak w takim układzie zaciemnić pokój? Podejrzewam, że rozwiązania w stylu \'zasłonki w formie bardziej dodatku niż użytkowej, do tego firanki i rolety/żaluzje\' są nie do przyjęcia... Co mogłaby Pani mi zaproponować w takim przypadku? Bo chciałbym mieć możliwość zaciemnienia może nie stu procentowego, ale dość mocnego (chyba że te zasłony miałbym zaciągać i tak ograniczać ilość światła, chociaż średnio takie rozwiązanie by mi się podobało ;) )
Jeszcze mam pytanie odnośnie sypialni: zasłonki rozumiem, że tego samego typu jak w salonie (będzie spójnie, znaczy chyba ok?). I jeszcze jedna rzecz mnie męczy: firanki do podłogi, czy takie do parapetu?
I jeszcze jedna sprawa: w takim układzie potrzebne są podwójne karnisze, co jasne, ale najlepiej przytwierdzić je do sufitu, nie do ściany, prawda?
na dniach postaram się dokonać zakupów (lampy, firanki, zasłonki, karnisze, obraz itd), zamówię sofę (bez fotela póki co, w kolorze szarym pod kolor obić krzeseł) i po zainstalowaniu wszystkiego pozwolę sobie poprosić o komentarz :)
baaaardzo Pani dziękuję, jest Pani najlepsza :)
Krzysmir
|
| |

|
Dodano: 2010-12-01 10:56:46
Witam,
Firanki tylko do dlugie nie krotkie- jesli zstosowalby Pan krotkie wtedy wyjda gzrejnik to wyglda bardzo nie ladnie.
Karnisze oczywiście podwójne najlepiej z mala iloscia ozdob na końcach.
Co do zasłonięcia okna albo żaluzje drewniane na okno przymocowane albo rolety w ramie.
http://www.rolety.az.pl/Roleta-mini-7p.html
lub
http://www.rolety.az.pl/Roleta-w-kasecie-9p.html
lub drewno
http://alerolety.pl/oferta/zaluzje_drewniane
Pozdrawiam
JMD
|
| |
Ilość wiadomości: 1
|
Dodano: 2011-01-11 18:24:45
Witam Państwa,
Pani Joanna jest świetna. Czy też mogę skorzystać z pomocy? Mam mała kawalerke, wymiary 3,5x 4,5. Kupiłam też farbę Dulux Rzymski poranek i zastanawiam sie czy pokój nie będzie zbyt ciemny, okno w sumie ma wymiary 2 m. Zastanawiam się jaki kupić narożnik (kolor, wymiary) i meble (kolor i typ) . Marze o pięknym pokoju, w kolorach brązu, berzu, moze jakieś dodatki czerwone. Niestety nie mam żadnej koncepcji :( Proszę coś zaproponować. To moje pierwsze mieszkanie i chce zeby wyglądało pieknie i nowocześnie, aaa i niedrogo :)
Na jednej ścianie są drzwi do kuchni i do przedpokoju .
Edytowano 2 razy. Ostatnio 2011-01-11 18:39:40.
|
| |

|
Dodano: 2011-01-23 10:49:02
Witam,
A mozna prsic o zdjecia? i pewne inforamcje?
Jaki styl?
Jaki kolor drzwi oraz podlogi?Wymary 3,5x4 m to tylko pokoj?
Pozdrawiam
JMD
|
| |
|
|