IDEA od IKEA

Zdrowe odżywianie, a gotowanie na parze. Czy warto inwestować w takie garnki?

W chwilach, kiedy każda minuta jest na wagę złota często decydujemy się na zakup gotowych dań, które wystarczy odgrzać w mikrofalówce lub fast-foody. Dobrze wiemy, że taki sposób odżywiania nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więc zrobić, aby zacząć jeść zdrowo, a przy tym nie tracić czasu?
Zdrowe odżywianie, a gotowanie na parze. Czy warto inwestować w takie garnki?

Polacy przyzwyczajeni są do ciężkiej kuchni, opartej głównie na smażonych, duszonych i pieczonych potrawach. Nic więc dziwnego, że krzywimy się na samą myśl o posiłkach przyrządzanych metodą gotowania na parze. Pokutuje bowiem mit, że tak przygotowane potrawy pozbawione są całkowicie smaku. Nic bardziej mylnego! Produkty gotowane na parze nie dość, że są smaczne - bo ich naturalne aromaty nie są niszczone podczas gotowania czy smażenia -  to jeszcze zdrowe. Dlatego chcąc zrzucić zbędne kilogramy, zmienić dietę na zdrowszą lub po prostu zminimalizować czas spędzany w kuchni na przygotowywaniu licznych dań, spróbujmy zacząć gotować na parze.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!


                                                   Zobacz więcej zdjęć. Kliknij!
Szybko, tanio i smacznie
Aby zacząć gotować na parze nie musimy kupować drogich sprzętów. Wystarczy zaopatrzyć się w garnek z pokrywką i wkładką ze stali nierdzewnej, która wygląda jak sitko. Im więcej wkładek tym lepiej, ponieważ możemy umieszczać je jedna na drugiej, dzięki czemu podczas jednego gotowania, jesteśmy w stanie przygotować cały posiłek.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!


Kuchnia otwarta na salon - inspiracje!            Zobacz więcej zdjęć. Kliknij!

Istnieje kilka żelaznych zasad, których powinniśmy przestrzegać podczas gotowania na parze. Pierwszą z nich, a zarazem najważniejszą, jest umieszczenie sitka, 2,5 cm powyżej poziomu wody, tak, aby podczas wrzenia woda nie miała kontaktu z produktami, które gotujemy. Kolejną rzeczą, o której warto wiedzieć to sposób rozmieszczenia produktów. Zasada jest prosta: im produkty znajdują się wyżej, tym mniejsze natężenie pary wodnej  do nich dociera, co za tym idzie, czas ich obróbki znacznie się wydłuża. Ułóżmy zatem mięso (najlepiej pokrojone na równe kawałki i równomiernie rozłożone) na najniższym poziomie, a na wyższych ryby i wszelkie warzywa. Produktów nie musimy solić przed gotowaniem, powstała para wydobywa z nich sól, właściwy smak i aromaty. Zaleca się natomiast używanie różnego rodzaju ziół. Ostatnią rzeczą, o której nie wolno nam zapomnieć, to dobrze dopasowana do garnka pokrywka.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!


Kuchnia w bieli - inspiracje!            Zobacz więcej zdjęć. Kliknij!

Warto wiedzieć również, że woda na dnie garnka nie powinna nadmiernie bulgotać, wystarczy jeśli na jej powierzchni będą pojawiały się widoczne bąbelki. Gdy podczas gotowania woda całkowicie wyparuje, należy dolać wrzącej wody, Taki zabieg sprawi, że nie obniżymy temperatury gotowania.

Co zyskujemy dzięki gotowaniu na parze?
Gotowanie na parze jest ekonomiczne, bowiem za jednym zamachem przygotowujemy cały posiłek. Dania powstałe w taki sposób są lekkostrawne, pozbawione tłuszczu i soli, dzięki czemu znacznie ograniczamy spożycie zbędnych kalorii. Nie musimy martwić się, że coś nam wykipi lub przypali, nie ma potrzeby również ciągłego mieszania potrawy, co sprawia, że w kuchni spędzamy o wiele mniej czasu, mniej mamy również utensyliów kuchennych do zmywania. Produkty zachowują swój naturalny wygląd, barwę, smak i aromat.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!


Czarno - białe kuchnie!            Zobacz więcej zdjęć. Kliknij!

Kolejną zaletą gotowania na parze jest to, że warzywa nie tracą swoich wartości odżywczych. Tradycyjne przyrządzanie ich w wodzie oraz blanszowanie sprawia, że zostają pozbawione, aż do 40% drogocennych witamin i minerałów, a jeśli są bogate w witaminę C aż do 70% (witaminy z grupy C i B bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie).

Jak widać gotowanie na parze nie posiada żadnych wad. W związku z czym zachęcamy do zaopatrzenia się w garnek z wkładkami do gotowania. Zyskamy dzięki temu czas, zdrowie i dobre samopoczucie wynikające z prawidłowego odżywiana się. Jedyne co możemy stracić to zbędne kilogramy.

________________________________________________________________________________________

KONKURS: Pokaż, jak wygląda twoja kuchnia! Kliknij!
Prześlijcie nam zdjęcia, a my nagrodzimy te najciekawsze.
Do wygrania bon wysokości 750 zł, a dla trzech osób, których aranżacje nas zainteresują – bony w wysokości 300 zł. Wszystkie do wykorzystania w sklepach IKEA.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.