5 podpowiedzi, które musisz znać, aby zwiększyć wydajność swojego okapu

Data publikacji: 2017-01-12 10:00:00

Często kierujemy się wydajnością okapu podczas wyboru konkretnego modelu. Jeśli chcesz poprawić skuteczność swojego urządzenia, przedstawiamy 5 łatwych do zastosowania wskazówek, które Ci w tym pomogą.

5 podpowiedzi, które musisz znać, aby zwiększyć wydajność swojego okapu

Ilość sprzętów, w jakie zaopatrujemy nasze domy i mieszkania, robi się coraz większa. Bywa, że posiadamy większą wiedzę dotyczącą danej grupie urządzeń, ale też tak, że nie jesteśmy ich wielkimi znawcami. I nic w tym dziwnego - niemożliwe jest bycie specjalistą w każdej dziedzinie. W przypadku, gdy masz podejrzenia, że Twój okap mógłby działać wydajniej - koniecznie przeczytaj nasz poradnik. Wskazujemy w nim, co zrobić, żeby okap był w 100% efektywny.

1. Uruchom okap przed gotowaniem
Wielu osobom zdarza się przeoczyć tę wskazówkę, a jest ona niezwykle przydatna. Okap najlepiej włączyć jeszcze przed gotowaniem. Gdy będziemy wykonywać czynności przygotowawcze takie jak mycie i obieranie warzyw, krojenie czy szatkowanie - ustawmy go na niskim biegu. Niech pracuje sobie spokojnie w tle. Rozpocznie delikatną cyrkulację powietrza w kuchni i powoli wprawi je w obieg. Gdy przystąpimy do gotowania właściwego, powietrze będzie już w ruchu i wpłynie to na lepszą wentylację oparów. Wyższe biegi się przydadzą jedynie w momencie, gdy coś się przypali lub będzie intensywnie podsmażane. Dzięki temu zachowamy miłą i cichą atmosferę w kuchni. Ponadto możliwa będzie swobodna rozmowa z domownikami bez zakłóceń.

2. Czyść filtry metalowe raz w miesiącu
Dzięki swoim właściwościom i umiejscowieniu, filtry metalowe (inaczej zwane przeciwtłuszczowymi) wychwycają większość drobinek tłuszczu. Mieszczą się w dolnej części okapu i stanowią swoistą tarczę dla tłuszczu wydzielanego podczas gotowania. Filtry te będą o wiele bardziej skuteczne, jeśli otwory w nich występujące będą drożne. Zalecamy ich czyszczenie przynajmniej raz w miesiącu. Większość filtrów przeciwtłuszczowych można myć w zmywarce w niższych temperaturach. Warto jednak zapoznać się z instrukcjami producenta, aby upewnić się, że nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Niektóre okapy posiadają bardzo przydatną funkcję, jaką jest czujnik zabrudzenia filtrów. Przypomni nam on o konieczności wyczyszczenia filtrów metalowych.

3. Pamiętaj o wymianie filtrów węglowych
Pochłaniacze są okapami kuchennymi, które nie są podłączone do kanału wentylacyjnego. W takich modelach niezbędne do pracy są filtry węglowe. Umieszcza się je za metalowymi filtrami odpowiedzialnymi za przechwytywanie tłuszczu. W niektórych przypadkach są przymocowane do silnika okapu. Żeby dowiedzieć się, z jaką częstotliwością należy wymienić filtry węglowe, wystarczy spojrzeć do instrukcji naszego urządzenia. Optymalna, zalecana częstotliwość wymiany filtra to 3 miesiące. Gdy okap odprowadza opary na zewnątrz budynku (czyli pracuje w trybie wyciągu) - nie trzeba martwić się o filtry węglowe, gdyż są one potrzebne wyłącznie w przypadku pochłaniaczy, które działają w obiegu zamkniętym. Zawsze jednak polecamy naszym klientom podłączenie urządzenia do wentylacji za pomocą rury do okapu. Jest to rozwiązanie, które sprawi, że będzie ono najbardziej wydajne. Okap do kuchni pracujący w trybie pochłaniacza również będzie neutralizował opary kuchenne i nieprzyjemne zapachy, ale już ich nie wyciągnie poza pomieszczenie.

4. Sprawdź sposób poprowadzenia kanałów wentylacyjnych

Duży wpływ na wydajność okapu ma rodzaj kanału, jaki jest wykorzystywany przy jego podłączeniu do wentylacji. Upewnijmy się, że użyte zostały przewody o odpowiednich rozmiarach (optymalna zalecana średnica to 15 cm). Jeśli mamy jakieś wątpliwości na temat sposobu podłączenia okapu do wentylacji, najlepiej jest skontaktować się z producentem danego modelu. Należy też sprawdzić, czy nie ma żadnych redukcji zmniejszających przekrój przewodu odprowadzającego. Unikajmy harmonijkowego typu kanału wentylacyjnego. Może to znacznie zmniejszyć szybkość odprowadzania pary, która jest uzależniona również od długości kanałów i ilości załamań o dany kąt. Trzymajmy się ważnej zasady: im mniejsza długość przewodu i liczba zakrętów, tym praca okapu będzie wydajniejsza i cichsza.

5. Po ukończonym gotowaniu - zostaw okap włączony

Pozostawienie okapu działającego jeszcze przez pewien czas po zakończeniu gotowania jest dobrym pomysłem. Ułatwia to dokładne usunięcie wszelkich pozostałych zapachów z kuchni. Niektóre okapy mają timer, który automatycznie wyłącza okap po upływie określonego czasu. Inne przydatne funkcje to np. zaawansowana kontrola czujnika, która automatycznie steruje okapem i wyłącza go, gdy wszystkie zapachy zostaną usunięte.

⇨ Timer: jego ustawienie pozwoli na automatyczne wyłączenie się okapu po upłynięciu określonej ilości czasu
⇨ Czujnik listka: jest to wskaźnik mierzący zmiany jakości powietrza w pomieszczeniu. Kolor listka stopniowo zmienia się z żółtego na zielony.


Wskazówka bonusowa
Gdy natomiast nie masz jeszcze okapu bądź myślisz o jego zmianie na nowy - najlepiej kup porządny model uznanego producenta. Najtańsze okapy zawsze będą wykonane z gorszej jakości materiałów, ich silniki będą słabsze, a wydajność mniejsza. Żeby okap do kuchni sprawował się w 100% tak, jak o tym informuje producent na opakowaniu - muszą zostać spełnione wszystkie wcześniejsze warunki. Okap jest jak samochód - spokojnie może posłużyć wiele lat, pod warunkiem jednak, że będziemy go dobrze traktowali. Gdy zapomnimy o wymianie oleju, filtrów, gdy nie będziemy odwiedzać myjni, a do baku wlejemy podejrzane paliwo - w pewnym momencie odmówi nam on posłuszeństwa.

 
Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Suma punktów: 0

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)
Brak komentarzy