Błędy, które stopniowo zabijają twoją zmywarkę

Data publikacji: 2018-05-12 00:00:00

Obsługę zmywarki można opisać w kilku słowach: wkładamy do niej brudne naczynia, uruchamiamy i po 40 minutach wyjmujemy czyste – słowem, nic trudnego. Komplikacje pojawiają się dopiero wtedy, kiedy elementy zastawy, świeżo po wyjęciu z komory urządzenia, nadal są brudne lub co gorsza, śmierdzą. Jakie są najczęściej popełniane błędy związane z użytkowaniem zmywarki?

Błędy, które stopniowo zabijają twoją zmywarkę

Źle poukładane naczynia
Po zakończeniu pracy zmywarki okazało się, że połowa talerzy nadal jest brudna? Przyczyna jest prosta:
były ułożone w nieprawidłowy sposób w komorze zmywania. Jeśli ustawiamy je zbyt blisko siebie, zasłaniają się wzajemnie. W rezultacie w trakcie zmywania woda z detergentem nie jest w stanie dotrzeć do każdego przedmiotu, czego efektem są niedomyte naczynia.

Przeczytaj: 10 rzeczy, których nie wiedzieliście o swojej zmywarce

Jak zatem rozkładać je w zmywarce prawidłowo?
Przede wszystkim należy pamiętać o nieprzeładowywaniu urządzenia. Duże, mocno zabrudzone talerze powinny trafić do dolnego kosza. Tutaj właśnie strumień wody w zmywarce jest najsilniejszy, więc bez problemu powinien usunąć zaschnięty brud. Starajmy się układać przedmioty od największych w tylnej część komory, do najmniejszych, umieszczonych bardziej z przodu.

Nie wkładajmy naczyń jedno w drugie — przedmioty takie jak kubki i miseczki kładziemy dnem do góry, czy nawet pod lekkim skosem, by mogły całkiem obcieknąć z wody.

Warto też zwrócić uwagę na ułożenie sztućców. Dobrze, by łyżki i widelce były skierowane uchwytami do środka urządzenia.

Opłukiwanie naczyń przed myciem w zmywarce
W tym przypadku zawiera się pewien błąd logiczny - po co myć naczynia ręcznie, by później… znów umyć je w zmywarce? Gdzie tu oszczędność naszego czasu i wody? Jasne, jeśli na talerzach zostało dużo resztek i większych odpadków, wypada je wcześniej zdjąć i wyrzucić do kosza. Z mniejszymi zabrudzeniami zmywarka poradzi sobie sama. Wysoka temperatura wody i zastosowane detergenty doskonale rozprawią się z bakteriami. Naczynia po myciu w zmywarce są bardziej higieniczne niż te umyte ręcznie.

Zresztą, niektóre nowoczesne urządzenia wyposażone są w czujniki, określające stopień zabrudzenia naczyń. Jeśli wcześniej pobieżnie je opłuczemy, zmywarka „uzna”, że są one czystsze, niż w rzeczywistości i to do nich dostosuje swoją pracę.

Fot. 123RF/PICSELL

Niekończące się zacieki...
Pewnie niejednego z was do szału doprowadziły zacieki widoczne na przeźroczystych elementach zastawy. Powstają one w wyniku osadzaniu się na ich powierzchni małych drobinek jedzenia, krążących w komorze myjącej podczas mycia. Jeśli po cyklu pracy urządzenia, naczynia są niedosuszone, lub co gorsza, mają smugi, następnym razem... użyjmy nabłyszczacza – sklepowego, lub tego domowej roboty. Jest to krok, którego nie warto pomijać. Poza tym, że nadaje on szklanym i ceramicznym przedmiotom blasku, tworzy też na nich „osad”, lekki film, który nadaje im poślizgu, co z kolei sprawia, że drobinki jedzenia się na nich nie zatrzymują.

Ratunku, ze zmywarki śmierdzi
Zmywarki to środowiska wyjątkowo wilgotne. W dodatku w urządzeniach zbiera się mnóstwo resztek pożywienia i brud. W czasie pracy sprzętu one nie znikają — wręcz przeciwnie — zbierają się wewnątrz mechanizmów zmywarki, głównie na filtrach i w uszczelkach. Jeśli nie pamiętamy o regularnym ich czyszczeniu (wystarczy do tego woda z octem lub z płynem do mycia naczyń) co jakiś czas, po otwarciu urządzenia, zamiast świeżo pachnących naczyń, przywitać nas może nieprzyjemny zapach zgnilizny.

Recepta na ten problem jest prosta — pamiętać o myciu newralgicznych elementów. Aby kompleksowo wyczyścić wnętrze urządzenia, wystarczy nastawić je na pusty cykl, w którym zamiast detergentu, do komory na tabletki myjące dodamy miarkę sody oczyszczonej, a do komory myjącej wlejemy szklankę octu. Nie zapominajmy też by po zakończeniu każdego cyklu mycia naczyń, pozostawić urządzenie uchylone, co usprawni jego wysychanie i zapobiegnie namnażaniu się bakterii oraz grzybów.

Środki domowej roboty...?
Nie w każdej zmywarce sprawdzą się tabletki myjące domowej roboty. Nie ma też co udawać, że są one bardziej skuteczne niż bardzo silne, agresywne detergenty chemiczne (niemniej specyfiki takie jak soda oczyszczona i ocet dobrze spełniają się w innych czynnościach związanych ze sprzątaniem i czyszczeniem zmywarki). Owszem, dodane do zmywarek w pewnym stopniu usuną zabrudzenia, bakterie i grzyby, nie powinniśmy być jednak rozczarowani, jeśli okaże się, że umyte w ten sposób talerze nie są tak czyste, jak w reklamie.

Czego do zmywarki nie wkładać?
Niestety, nie wszystkie kuchenne przedmioty mogą być czyszczone w zmywarce. Znajdują się wśród nich ostre noże (tzw. noże szefa) i tarki. Poza tym urządzenie może niekorzystnie oddziaływać na delikatną porcelanę, kryształy, drewno, cynę i rzeczy ręcznie malowane. One bezwzględnie powinny być czyszczone ręcznie. Drewnianą deskę w zmywarce można umyć tylko dwa razy, za trzecim pęknie na pół.

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: 123/PICSEL

Przeczytaj: Masło na każdy domowy problem. Nietypowe zastosowania tłuszczu

Masło na każdy domowy problem

A może zainteresuje cię:

Grosze - nikt ich nie znosi, a mogą uratować życie!>>>

10 nietypowych zastosowań wody utlenionej

TOP10 najtrudniejszych plam i 10 sposobów, by się ich pozbyć

Nie wyrzucaj saszetek silica gel! Mogą sie jeszcze przydać!

8 nietypowych zastosowań… starych rajstop 

Najpiękniejsze kuchnie Polaków

Suma punktów: 0

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)
Brak komentarzy