Portulaka pospolita. Chwast o niezwykłych właściwościach

Data publikacji: 2017-08-25 06:00:00

Znakomita większość osób uważa ją za nieznośny chwast. Mało kto jednak wie, że portulaka pospolita nie tylko jest jadalna, ale i obfituje w wiele cennych składników odżywczych.

Portulaka pospolita. Chwast o niezwykłych właściwościach

Portulaka pospolita, czy też portulaka warzywna występuje na całej kuli ziemskiej. W zależności od kraju traktuje się ją jako chwast lub jadalne warzywo. Szczególnie często stosuje się ją w kuchni kreteńskiej.

Charakterystyka
Gatunek
ten jest jednorocznym warzywem liściowym, którego okres wegetacyjny przypada na letnie miesiące. Wysiewać i zbierać można go od maja do września. Pędy płożącej rośliny osiągają do 60 cm, bardzo obficie się rozgałęziają. Jej mięsiste liście mają jajowaty kształt, a wypuszczane kwiaty mają żółtą barwę, są niepozorne i raczej nieozdobne. Jadalne części portulaki to liście oraz łodygi. Zwykle występuje samoistnie na polach uprawnych i przydrożach, chociaż coraz częściej można ją spotkać w przydomowych ogrodach, skąd, o ile nie chcemy jej uprawiać, trudno się jej pozbyć, jest bowiem samopylna.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię

Warunki uprawy
Uprawa portulaki warzywnej nikomu nie sprawi trudności. Ponieważ nie potrzebuje zbyt wiele przestrzeni, polecana jest do uprawy w pojemnikach, na balkonach. Do wzrostu potrzebuje jedynie ciepłego podłoża i podlewania. Ziemia powinna być próchnicza, bogata w składniki odżywcze, chociaż wyrośnie także na glebach piaszczystych. W porze upałów należy pamiętać o odpowiednim podlewaniu, a także o odchwaszczaniu. Liście zbiera się sukcesywnie, kilka razy w ciągu okresu wegetacyjnego. Roślina ścinana blisko gruntu szybko odrasta i znów wypuszcza plony.

Smak i składniki odżywcze
Najlepiej spożywać ją tuż po zbiorach, ponieważ niestety nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Dodawać ją można do twarożków, sałatek, pizz, dań obiadowych, zup i mięsa. Liście portulaki są lekko słonawo-kwaśne, podobne do szpinaku, rukwi wodnej i rukoli. Jej łodygi z kolei mają wyraźny, korzenny smak. Z powodzeniem można zastępować nimi np. szparagi.
Portulaka składa się w 93% z wody, zawiera mnóstwo antyoksydantów oraz cennych kwasów omega-3. Bogata jest w witaminy A, C, wapń, magnez, żelazo potas. Ma mało kalorii, warto zatem włączyć ją do codziennej diety.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię

Wikimedia Commons, Didier Descouens, CC BY-SA 4.0

Zastosowanie w ziołolecznictwie
Dzięki prozdrowotnym właściwościom portulaka znalazła szereg zastosowań w medycynie ludowej i fitoterapii. Wspomaga procesy trawienne i łagodzi objawy zgagi. Napar z jej liści polecany osobom chcącym usprawnić pracę wątroby, nerek i pęcherza. Wywar z jej nasion wykazuje działanie przeciwbiegunkowe i przeciwzapalne, wpływa również na obniżenie temperatury w przypadku gorączki. Zewnętrznie roślinę wykorzystuje się do leczenia trudno gojących się ran.

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: ©123RF/PICSEL

To również cię zainteresuje:

Apteka w ogrodzie: ostopest plamisty

Apteka w ogrodzie: czosnek

Apteka w ogrodzie: oregano

Apteka w ogrodzie: przywrotnik pospolity

Apteka w ogrodzie: czarnuszka dobra na wszytko

Przeczytaj również:
 
 
Suma punktów: 0

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)
Brak komentarzy