Porady ogrodnicze

Wrotycz pospolita (Tanacetum vulgare). Dlaczego wato ją zbierać?

Rośnie na łąkach, w lasach i przydrożnych polach. W średniowieczu używana do przyprawiania potraw podczas wielkiego postu i często jako dodatek do likierów. Łacińska nazwa wrotyczy pospolitej pochodzi z greckiego słowa oznaczającego nieśmiertelność. Okazuje się, że ta roślina ma działanie niemal wszechstronne. Dlaczego więc UE zakazuje stosowania tego ziela?

Wrotycz pospolita (Tanacetum vulgare). Dlaczego wato ją zbierać?

Wrotycz pospolita jest bardzo odporną, wytwarzającą kłącza rośliną, dorastając nawet do 1,5 m wysokości. Charakteryzuje się pierzastymi liśćmi, pachnącymi kamforą. Posiada spłaszczone, bardzo ozdobne kwiatostany, złożone z żółtych kwiatów przypominających małe guziczki, które idealnie nadają się do suszenia.

Roślina ta nie ma wygórowanych wymagań środowiskowych. Najlepiej, aby gleba była przepuszczalna, a stanowisko słoneczne. Gatunki i odmiany rozmnaża się przez nasiona albo przez podział kępki wiosną lub pobranych latem pół zdrewniałych nasionek.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Uwaga!  Wrotycz zawiera w swoim olejku eterycznym tujon, który jest silnie trujący. Zakazane jest stosowanie preparatów z tej rośliny  w okresie ciąży oraz karmienia piersią.  Ze względu na zawartość tego składnika należy stosować to zioło ostrożnie, gdyż może dojść nawet do zagrożenia życia.

W domu
Wrotycz ma naturalne właściwości odstraszające owady i kleszcze. Można posadzić ją w doniczce przy dzrzwiach wejściowych i w ten sposób uchronić się przed atakiem namolnych komarów. Co więcej, wewnątrz domu, suszona wrotycz odstrasza mrówki, mole odzieżowe oraz pchły, które ewentualnie nasz pupil przyniósł na sobie ze spaceru.

Jak sprzatać za pomocą ziół? Kliknij!

W ogrodzie
Wrotycz znana jest ze swej skuteczności w walce z pasożytami utrudniającymi życie człowiekowi. Właściwości owadobójcze  to cenna właściwość rośliny, która pozwala na walkę z takimi szkodnikami jak: mszyce, mrówki, pędraki, kwieciaki, gąsienice, owocówki. Preparaty z wrotyczu wykazują także działanie grzybobójcze, dlatego też mogą zostać wykorzystane przeciw chorobom grzybowym atakującym rośliny ogrodowe np. mączniak prawdziwy i rdze. Do zwalczania szkodników sporządza się gnojówkę, wyciąg, napar oraz wywar. Jeżeli posadzimy ją koło kalafiorów, pomidorów i ziemniaków – odstraszy stonkę.

Na co pomaga wrotycz?
Znakomite wyniki lecznicze można uzyskać przy pomocy naparu z wrotyczy podczas grypy i przeziębienia. Jeżeli zioło zastosuje się odpowiednio szybko, wyleczenie następuje już po 3 dniach kuracji. Ponadto warto ją stosować, gdyż: reguluje przemianę materii, zwalcza robaki i bakterie, działa odkażająco, likwiduje grzyby, zwalcza pasożyty, przyśpiesza gojenie się ran, działa napotnie, zwalcza depresję, pobudza pracę serca


Fot.©123RF/PICSEL

Przydatne przepisy

Napar wrotyczowy
Przygotowanie: 3 łyżki świeżego lub suchego rozdrobnionego ziela, albo kwiatów zalać 2 szklankami wrzącej wody. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Przecedzić. Pić 2-4 razy dziennie po 1 szklance. Przy zakażeniu pasożytami wypić na czczo.
 
Tonik wrotyczowy na skórę i do płukania
Przygotowanie: 1 łyżkę octu 10% i 1 łyżkę nalewki wrotyczowej  wlać do 1 szklanki wody przegotowanej, wymieszać. Stosować do okładów na schorzałe miejsca, do płukania gardła i jamy ustnej, przemywania skóry i płukania włosów przy łojotoku, stanach zapalnych mieszków włosowych, wypadaniu, łupieżu i braku puszystości.

Fot.©123RF/PICSEL

Na pasożyty
Z owoców sporządza się te same przetwory co z ziela. Zdaniem niektórych zielarzy owoce są skuteczne w zwalczaniu pasożytów (wyciągi lub sproszkowane). Surowce można zażywać doustnie po sproszkowaniu w dawce 3-5 g (owoce – 3-4 g) rano i wieczorem. Przed spożyciem dobrze jest wymieszać sproszkowany surowiec z miodem.

Kiedy zbieramy?
Ziele i liście zbieramy się przed i w czasie kwitnienia (od maja do sierpnia). Kwiaty natomiast pozyskujemy w czasie kwitnienia (od lipca do sierpnia, ewentualnie do września). Owoce zbiera się w czasie dojrzewania. Z uwagi na to, że koszyczki kwiatowe wewnątrz trudno wysychają, a zbyt długo suszone ciemnieją, najlepiej suszyć w ciemnym miejscu, gdzie temepratura nie przekracza 35 stopni C, idealnie nada się do tego lekko rozgrzany piekarnik. Wyższa temperatura suszenia może zubożyć susz o olejki eteryczne.

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: ©123RF/PICSEL
 

 

 
 
 
 
 

Apteka w ogrodzie: orzech włoski

Apteka w ogrodzie: czarny bez

Apteka w ogrodzie: babka lancetowata

Apteka w ogrodzie: bez czarny

Apteka w ogrodzie: ostopest plamisty

Apteka w ogrodzie: czosnek

Apteka w ogrodzie: oregano

Apteka w ogrodzie: przywrotnik pospolity

Apteka w ogrodzie: czarnuszka dobra na wszytko

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.