Jak przechowywać sezonowe owoce i warzywa

Data publikacji: 2016-09-08 10:00:00

Sezonowe rarytasy to podstawa zdrowej, zbilansowanej diety. Z ich odżywczych dobrodziejstw korzystamy zaledwie przez kilka tygodni. Warto wykorzystać ten czas na tyle, na ile pozwalają nam zasoby natury.

Jak przechowywać sezonowe owoce i warzywa

Delektując się świeżymi truskawkami, bobem czy rzodkiewkami „prosto z działki”", mamy gwarancję, że produkt jest pozbawiony chemii i pochodzi wprost z grządki dostawcy. Co jednak robić, gdy z zakupów na targu lub w warzywniaku wrócimy z nadwyżką sezonowych warzyw i owoców, której nie jesteśmy w stanie zjeść jeszcze tego samego dnia?

Owoce
Truskawki należą do grupy owoców szczególnie wrażliwych na wahania temperatury i różne metody przechowywania. Zapomnij o foliowych workach lub jednorazowych siatkach. Najlepiej będzie przebrać dokładnie, owoc po owocu, odsiewając lekko napsute sztuki. Tak przygotowane truskawki ułóżmy jedna obok drugiej w płaskim kartonowym lub porcelanowym naczyniu. Nigdy nie myjmy owoców przed przechowywaniem w lodówce. Dzięki temu przetrwają w chłodziarce ok. 2 dni.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!



Dojrzałe wiśnie i czereśnie umieśćmy w pojemniku wyłożonym wilgotnymi papierowymi ręcznikami i połóżmy na górną półkę chłodziarki. Nie pozbawiajmy owoców ogonków aż do podania.

W przypadku malin najlepszym rozwiązaniem będzie ich natychmiastowe podanie bez mycia pod bieżącą wodą. Jeśli jednak zostanie nam porcja niezjedzonych owoców lub planujemy upiec z nimi ciasto następnego dnia, umieśćmy maliny w kartonowym pudełeczku, wyłożonym papierem (na wierzch również warto położyć listek ręcznika) i wstawmy do lodówki na górną półkę.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!



Sposób przechowywania świeżych borówek prosto z lasu warto podpatrzeć w hipermarketach. Owoce mają bardzo krótką żywotność, wytrzymują zaledwie 3 dni, dlatego konieczne jest umiejscowienie ich w chłodziarce w małych plastikowych pojemnikach. Warto pamiętać również o tym, aby nie „napychać” jednego pojemnika zbyt dużą ilością owoców.

Gruszki można trzymać w lodówce przez 3-5 dni, w wilgotności na poziomie 85-90 procent. Warto pamiętać, że miąższ owoców zamarza w temperaturze -1,5°C. Jabłka, chociaż wymagają takiej samej wilgotności jak gruszki, powinno się przechowywać w warunkach 1-3°C.

Co więcej, owoce należy ułożyć w taki sposób, aby się nie dotykały. W ten sposób pozostaną świeże nawet przez miesiąc.  Egzotyczne owoce – takie jak ananas i mango – po przekrojeniu, zachowają wartości odżywcze do 2 dni.  Cytrusy – w tym popularne zimą mandarynki i pomarańcze – mogą  znajdować się w temperaturze pokojowej przez ok. tydzień.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Warzywa
Większość z nas nie wyobraża sobie sezonu letniego bez gotowanego bobu. Wygodne, kilogramowe porcje rzadko stwarzają konieczność przechowywania go dłużej niż 2 dni. Jeśli jednak jesteśmy do tego zmuszeni, pamiętajmy - przede wszystkim – by nie traktować go wodą, a przed wsadzeniem do chłodziarki najlepiej zamknijmy szczelnie w plastikowym pojemniku lub wsadźmy do papierowej torby.
W przypadku rzodkiewek sprawa jest zdecydowanie prostsza. Dobrze zabezpieczone warzywo, pozbawione liści, przechowywane w woreczku foliowym lub owinięte w wilgotny ręcznik, przetrwa w lodówce lub zaciemnionym, chłodnym miejscu nawet 7 dni!

Do 10 dni można przechowywać w lodówce nieumytą brukselkę, na którą sezon trwa od jesieni do wiosny. Brokuły i kalafiory trzymane w 10-12°C zachowają walory odżywcze przez 7 dni, a zamrożone nawet przez kilka miesięcy.

Cykoria trzymana w papierowej torbie nie zbrązowieje, a roszponka w plastikowym pojemniku wyłożonym wilgotnym ręcznikiem papierowym na dłużej zachowa świeżość.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Przez miesiąc, w temperaturze 1 - 2°C, można przechowywać szczelnie zawinięte buraki – jednak przed włożeniem do lodówki należy odciąć im liście. Przez nawet 3 tygodnie można trzymać sałatę lodową. Tymczasem kapusta pozostanie świeża aż przez 3 miesiące – o ile będzie znajdowała się w temperaturze ok. 0 stopni.

Warzywa korzeniowe – takie jak marchewka oraz korzenie selera i pietruszki – lubią temperaturę ok. 1°C i wilgotność na poziomie 80 proc., w takich warunkach mogą być pozostawione nawet przez 4 miesiące.

Warzywa cebulowe powinno się traktować tak samo jak warzywa korzeniowe. Wyjątkiem jest czosnek, który najdłużej zachowa świeżość zapleciony w warkocz i powieszony w suchym miejscu. Natomiast paprykę można przechowywać w chłodziarce, najlepiej w plastikowej torebce, aby zapobiec utracie wilgoci. Najdłużej można składować zieloną paprykę – aż do 5 tygodni. Wbrew powszechnej opinii ziemniaki powinno się trzymać poza lodówką, najlepiej w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze 10°C.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: ©123RF/PICSEL

_____________________________________________________________________________

Konkurs Whirlpool: Kuchnia - serce domu

Jak wygląda wasza kuchnia marzeń? Pokażcie nam, jak urządziliście to najważniejsze miejsce w domu, a my wybierzemy najpiękniejszy, w naszym odczuciu, projekt.

              Pokaż, jak wygląda twoja kuchnia i wygrywaj nagrody!

Do wygrania:

1  piekarnik WHIRLPOOL AKZM 6560 IXL wraz z dodatkową nagrodą pieniężną w wysokości  278  zł brutto
4  pojedyncze zaproszenie na warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool
5 zestaw produktów Monini, Barilla, Rio Mare

 Konkurs rozpoczyna się dnia 06.09.2016  i trwa do dnia 27.09.2016

Suma punktów: 0

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)
Brak komentarzy