Artykuły

Dywan kapeluszy w ogrodzie. Jak uprawiać pieczarki, boczniaki i grzyby shiitake?

Urzekają wspaniałym smakiem, oczarowują zapachem, a nawet działają przeciwnowotworowo. Na świecie jest ich wiele rodzajów, a my, ich miłośnicy chcielibyśmy mieć możliwość sięgania po nie w każdej chwili. Nie możemy przejść obojętnie obok warzywniaka, kiedy to one same wręcz proszą się nas o ich skosztowanie. O czym mowa? O grzybach!

REKLAMA
fot. Pixabay.com
 
Od czasów, kiedy to Rzymianie i Grecy rozpoczeli ich uprawę, tak do dziś są obiektem ogromnego zainteresowania wśród ogrodników. Jest to związane nie tylko z ich walorami smakowymi, ale także z ogromnym bogactwem witaminowym i leczniczym. Większość z nich zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz sole mineralne.  
 
Istnieje możliwość uprawy grzybów we własnym ogródku, trzeba jednak stosunkowo wcześniej zapoznać się z kilkoma zaleceniami wiążącymi się z ich utrzymaniem. Opisujemy jak powinno się traktować poszczególne rodzaje grzybów, aby w naszych ogródkach urosły zdrowe i dorodne.  
 
Jak już zostało wyżej wspomniane jest wiele rodzajów grzybów, a co za tym idzie, wiele rodzajów ich uprawy. Rekordy popularności wśród ogrodników biją przede wszystkim: boczniaki, twardziaki  pieczarki. 
 
 fot. Pixabay.com
 
 
Pieczarka
 
Najczęściej w domowej uprawie spotyka się pieczarkę. Nie jest to bardzo wymagający grzyb - średnia temperatura jego rozwoju to 12 – 20 °C, nie potrzebuje światła, dzięki czemu wielu ogrodników uprawia ją w piwnicy. Jest to o tyle proste, że potrzebne jest jedynie właściwe podłoże przerośnięte grzybnią, woreczek z ziemią do przykrycia podłoża i karton papieru. Utrzymując odpowiednią wilgoć i temperaturę już po miesiącu możemy zacząć pierwsze zbiory. 
 
Dla bardziej wymagających ogrodników, chcących udekorować swój ogród dywanem dorodnych kapeluszy mamy przygotowanych kilka wskazówek.
 
Uprawy możliwe są w okresie od połowy kwietnia do końca lipca. Wybieramy dla nich miejsce zacienione, najlepiej pomiędzy krzewami. Za podłoże służy nam kompost fermentowany do uprawy grzybów, może być to podłoże z obornika końskiego bądź ze słomy i kurzaka. Tego typu kompost jest możliwy do zakupienia już w gotowej formie w sklepach ogrodniczych. Przed przystąpieniem do zaszczepienia takiego podłoża należy jednak zbadać jego wilgotność. Kolejno mieszamy kompost z tworzywem sztucznym i grzybnią, a następnie wkładamy do worka, który nacinamy w kilku miejscach. Po trzech tygodniach otwieramy worek i nakładamy zwilżoną ziemię na górną powierzchnię. W dobrych warunkach po 2-3 tygodniach można rozpocząć zbiór. 
 
 fot. Pixabay.com
 
Boczniak ostrygowaty
 
Zaraz po pieczarce, drugim co do popularności grzybem jest boczniak ostrygowaty. Boczniaki nadają się do uprawy na drewnie prawie wszystkich gatunków drzew liściastych (topola, brzoza, wierzba, grab itp.), a także drzew owocowych. Najprostszym sposobem na zaszczepienie pniaków grzybnią jest nacięcie ich w połowie wysokości. Następnie miejsce nacięcia wypełniamy grzybnią, a obszar szczepienia koniecznie okrywamy paskiem folii. Należy pamiętać, żeby utworzyć ok. 6 do 10 takich otworów. Zagwarantuje to szybki i równomierny wzrost grzybni w drewnie. Zaszczepione pniaki należy przechowywać w ciemnych i wilgotnych miejscach, w temperaturze ok – 10- 28 °C. Jeżeli trzymamy boczniaki w miejscu pozbawionym światła, musimy zapewnić minimum jedną żarówkę jarzeniową na pomieszczenie o powierzchni 4 m2.
 
Słoma także świetnie nadaje się do uprawy boczniaka ostrygowatego. Zaleca się zastosowanie twardej słomy - pszennej, bądź żytniej. Przed zaszczepieniem grzybnią słomę należy nawilżyć. Możemy to wykonać poprzez zalanie gorącą wodą worka  z czystą i świeżą sieczką, która po wyschnięciu mieszana jest z grzybnią. Drugą metodą jest namaczanie słomy na okres 14 dni. Po wymieszaniu sieczki z grzybnią napełniamy nią czyste worki foliowe. Następnie na otwartej przestrzeni umieszczamy worki  w miejscu nienasłonecznionym, osłoniętym od wiatru.
 
Boczniaki w określonych etapach dojrzewania, aby dobrze się rozwijały muszą mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę. Temperatura przerostu w przeciwieństwie do temperatury szoku nie musi być tak bardzo przestrzegana. W pierwszym przypadku powinniśmy  trzymać balot w temperaturze ok 19-23°C, w drugim ok 10-18°C. Aby zapewnić właściwą wilgotność powietrza, ok. 85% - zalecane jest trzymanie balotu nad pojemnikiem z wodą. Pamiętać także należy, aby balot umieszczać w zagłębieniu ziemi, w miejscu zacienionym. Dobrą wiadomością jest to że, przy zachowaniu odpowiednich warunków, o których pisaliśmy wyżej możemy uzyskać nawet 5 do 7 kg grzybów z jednego balotu. 
 
Sezon na zbiórkę rozpoczyna się w kwietniu i maju. Uprawę natomiast zakłada się  od marca do października włącznie. Jeżeli jednak w swoim ogródku posiadamy szklarnię, uprawę możemy prowadzić cały rok.
 
 fot. Pixabay.com
 
Twardziak jadalny Shii - take
 
Trzecim, równie popularnym rodzajem grzybów, co dwa poprzednie, są twardziaki. Znany jest jako „eliksir życia” czy „grzyb długowieczności” z powodu właściwości leczniczych, jakie posiada. Zaleca się spożywanie ich przy podwyższonym cholesterolu, chorobach żołądka, wszelakich alergiach, krótkowzroczności, hemoroidach, wirusach, stanach zapalnych i wielu innych.
 
Twardziaki można uprawiać na drewnie drzew liściastych, najlepiej dębu, grabu i buku. Ponadto należy zwrócić uwagę na to, że drewno nie powinno pochodzić z gałęzi, które leżały po ścięciu już ponad dwa miesiące. Okres upraw to wiosna – jesień. Wskazówki dotyczące uprawy są zbliżone do tych opisanych przy uprawie boczniaka.
 
Wstępnie w drewnie wywiercamy otwory, w których następnie umieszczamy grzybnie. Pamiętajmy, że musimy zapewnić jej odpowiednią wilgotność na poziomie 85 – 90 % a temperaturę utrzymujemy w granicach 10 do 20°C.
 
Deccoria.pl 

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Dywan kapeluszy w ogrodzie. Jak uprawiać pieczarki, boczniaki i grzyby shiitake?"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.