Artykuły

Jak najlepiej przechowywać przetwory?

Przetwory na zimę przygotowuje się od pokoleń, a długie jesienne wieczory to idealny czas, aby się tym zająć. Warto wiedzieć, w jaki sposób należy je przechowywać, bo od tego zależy, jak długo będą nadawały się do spożycia.
Jak najlepiej przechowywać przetwory?
REKLAMA

Zadbaj o wszystko
Nim umieścimy nasze konfitury w słoikach, i znajdziemy im odpowiednie miejsce, trzeba pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Po pierwsze, zadbaj o to, aby słoiki czy butelki zawsze były czyste. Kiedy już umieścisz w nich swoje konfitury, nie szczędź sił, aby mocno je dokręcić. Dzięki temu nasze przetwory zachowają świeżość.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

                                           Kliknij i zobacz więcej zdjęć!

Aby uporządkować słoiki, warto nakleić na nie etykietki. Można to zrobić za pomocą zwykłego plastra czy też taśmy papierowej. Informacja o tym, co jest w danym słoiku i dacie jego przygotowania znacznie ułatwi nam życie, zwłaszcza po dłuższym czasie.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Kliknij i zobacz więcej pomysłów na przechowywanie przetworów!

Jeśli lubisz kreatywne zajęcia i masz wolne popołudnie, możesz również zadbać o estetyczny wygląd swoich przetworów. Zamiast zwykłych etykietek z taśmy, możesz postarać się o to, aby były bardziej dekoracyjne kupując gotowe lub tworząc je samodzielnie. Dobrym pomysłem będzie tu też stosowanie różnych kolorów nakrętek- stosownie do kategorii. Wieczka słoików możesz przyozdobić także kawałkiem materiału i przewiązać je sznurkiem czy tasiemką.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!


Kliknij i zobacz więcej pomysłów na przechowywanie przetworów!

Kiedy nie mamy piwnicy
Przetwory najlepiej przechowują się w piwnicy. Jest to idealne miejsce ze względu na niską temperaturę i ograniczony dostęp światła. Nie każdy jednak dysponuje takim miejscem. Dlatego warto wygospodarować osobne miejsce na spiżarnię. Nawet jeśli będzie to tylko szafka w kuchni, zadbajmy i to, aby nie znajdowała się w nasłonecznionym miejscu czy w pobliżu piekarnika. W tym przypadku kierujmy się zasadą: im chłodniej, tym lepiej dla naszych konfitur.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Każdy z nas ma go w swojej piwnicy. Sekrety soku malinowego! Kliknij!

Dobra organizacja przestrzeni będzie tu kluczowa. W takich miejscach najlepiej sprawdzają się zwykłe półki w formie regału. Układajmy na nich przetwory kategoriami. Dzięki temu unikniemy bałaganu i z łatwością będziemy sięgać po to, na co aktualnie mamy ochotę.

Agnieszka Sęk Deccoria.pl

Zobacz pierwszy numer naszego bezpłatnego magazynu kulinarnego! Kliknij!

Magazyn Smaker! Kliknij!

Zobacz najpiękniejsze ozdoby ze słoików. Kliknij!

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Jak najlepiej przechowywać przetwory?"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.