Artykuły

Kawa jak z kawiarni w twoim domu. Co jest ci potrzebne?

Wydawałoby się, że smakiem dobrej kawy możemy się cieszyć tylko w kawiarni. Okazuje się jednak, że do przygotowania smacznego i aromatycznego naparu nie trzeba wcale wielkich umiejętności. Wystarczy tylko odpowiedni sprzęt i odrobina samozaparcia. Sprawdźmy w takim razie, czego będziemy potrzebować, jeśli zechcemy we własnym domu przygotować kawę smakującą dokładnie tak, jakby zaparzył ją doświadczony barista.

REKLAMA

Smacznej i aromatycznej kawy napijemy się również w domowym zaciszu /PICSEL

Kawiarki 

Klasyczna, włoska kawiarka pozwoli nam zaparzyć znakomitą, aromatyczną kawę. I to za niewielkie pieniądze, bowiem najtańsze urządzenia (wykonane zwykle ze stali lub aluminium) kupimy już za 30-50 zł. To naprawdę niedużo, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę, że przygotowany w niej napar nie będzie ustępował pod względem walorów smakowo-zapachowych naparowi z dobrej kawiarni.

Czym jednak kawiarka jest? Najprościej mówiąc – to kilkuelementowy czajniczek ciśnieniowy składający się z podstawy (tu wlewamy wodę), lejka (tu sypiemy zmieloną kawę), sitka, uszczelek i górnej komory, w której zbiera się zaparzona kawa. Szukając kawiarki idealnej zwracajmy przede wszystkim uwagę, z czego została wykonana (tanie stopy metali będą reagowały z naparem charakteryzującym się przecież kwaśnym pH) i czy zamontowano w niej zawór bezpieczeństwa. Ten ostatni uchroni nas przed wieloma groźnymi sytuacjami (brak zaworu lub jego niesprawność może sprawić, że ciśnienie panujące w czajniczku doprowadzi do jego rozerwania).

Ekspresy kapsułkowe

To urządzenia szybkie, ciche, proste w utrzymaniu, nieskomplikowane (banalne wręcz!) w obsłudze i niezwykle kompaktowe. Z tego powodu znakomicie sprawdzą się w codziennych zastosowaniach – za ich pomocą kawę przygotujemy bowiem w mgnieniu oka i, co chyba najważniejsze, właściwie bez wysiłku.

Zasada działania ekspresu kapsułkowego jest niezwykle prosta. Aby cieszyć się smakiem świeżo przygotowanej kawy, wystarczy tylko włożyć do urządzenia szczelnie zamkniętą kapsułkę zawierającą fabrycznie zmielone ziarna. O resztę zadba ekspres, a wszystko odbędzie się za naciśnięciem tylko jednego przycisku.

Ekspresy ciśnieniowe

Jednym z najlepszych sprzętów do parzenia kawy pozostaje niewątpliwie ekspres ciśnieniowy, zwłaszcza jeśli wyposażony jest w dyszę spieniającą mleko i próżniowy młynek do kawy, który może być ceramiczny lub wykonany ze stali (pierwszy charakteryzuje się niewielką głośnością, drugi – bardzo wysoką trwałością). Nowoczesne ekspresy ciśnieniowe to urządzenia szybkie, a także proste i wygodne w obsłudze, wobec czego świetnie sprawdzą się na co dzień, gdy brakuje nam czasu, aby pierwszą, poranną kawę przygotować samodzielnie.

Napar z ekspresu ciśnieniowego zachwyci bogatym aromatem i znakomitym smakiem. Wielka w tym zasługa młynków próżniowych stosowanych w tego typu urządzeniach – to właśnie dzięki nim możliwe jest zachowanie wszystkich olejków aromatycznych i substancji smakowych zawartych w kawowych ziarnach.

Wygoda i komfort mają jednak swoją cenę. Wielofunkcyjne i bogato wyposażone ekspresy ciśnieniowe nie należą bowiem do urządzeń tanich, kompaktowych i zupełnie bezobsługowych (wymagają bowiem przeprowadzania okresowych czynności konserwacyjnych). Z drugiej jednak strony, zakup ekspresu do kawy warto potraktować jako inwestycję, która pozwoli nam zaoszczędzić czas i cieszyć się smakiem ulubionego naparu zawsze wtedy, gdy tylko przyjdzie nam na to ochota.

Kawa z syfonu smakuje wyjątkowo, choć trzeba czasu na jej przygotowanie /PICSEL

Syfony

Choć w syfonie nie zaparzymy na pewno kawy tak szybko i wygodnie, jak w zautomatyzowanym ekspresie, to i jemu warto poświęcić nieco uwagi, bowiem przygotowany w nim napar będzie się charakteryzował niepowtarzalnym smakiem, zapachem i konsystencją.

Budowa syfonu kawowego nie jest szczególnie skomplikowana – składa się on bowiem z dwóch szklanych kolb zamocowanych w uchwycie, rozdzielającego je filtra i ustawionego pod nimi podgrzewacza z knotem, zasilanego alkoholem lub benzyną.

Ciepło wytwarzane przez podgrzewacz sprawia, że woda, wlana do kolby dolnej, zaczyna się w końcu skraplać i gromadzić w kolbie górnej. Gdy się w niej znajdzie, należy ją zasypać kilkoma porcjami świeżo zmielonej kawy, a następnie odczekać, aż przygotowany w ten sposób napar przesączy się przez filtr do kolby dolnej.

Widać jak na dłoni, że całą procedurę trudno uznać za ekspresową. Z drugiej jednak strony, napar z syfonu charakteryzuje się mocnym, esencjonalnym smakiem i bogatym aromatem. A to, jak się zdaje, może wynagrodzić wszelkie trudy związane z jego przygotowaniem.

Ekspresy przelewowe

Mechanizm działania ekspresu przelewowego wydaje się na pozór banalnie prosty, a samo urządzenie – nieskomplikowane. Nad szklanym dzbankiem zawieszony jest bowiem pojemnik z filtrem, przez który przesącza się gorąca woda, która „wyciąga” z kawowy zawarty w niej smak i aromat.

Poszukując najlepszego ekspresu przelewowego trzeba jednak koniecznie zwrócić uwagę na konstrukcję zamontowanej w nim dyszy. Powinna być ona wyposażona w więcej niż jeden otwór, przez który będzie wydostawała się gorąca woda (taka konstrukcja dyszy pozwala na równomierne zaparzenie kawy).

Nie mniej istotna jest również moc urządzenia – to od niej bowiem zależy, jak szybko ekspres będzie w stanie przygotować nasz ulubiony napar, i do jakiej temperatury zostanie podgrzana woda przesączająca się przez kawę (przyjmuje się, że woda wydostająca się z dyszy powinna mieć temperaturę zbliżoną do 90-95 stopni Celsjusza). Urządzenia małej mocy nie pozwolą nam niestety przygotować kawy zdolnej zachwycić swoją konsystencją, barwą, czy aromatem.

Aromatyczną kawę przygotujemy również w dripie /PICSEL

Aeropressy i dripy

Na rynku znajdziemy dziś wiele rozmaitych, stosunkowo niszowych urządzeń do parzenia kawy, takich jak aeropressy czy dripy. Są to urządzenia nieskomplikowane, proste w obsłudze i stosunkowo niedrogie. Ich największą zaletą pozostaje niewątpliwie fakt, że dzięki ich kompaktowym rozmiarom można je spakować do torby podróżnej czy plecaka turystycznego.

Drip to – na dobrą sprawę – ręczny ekspres przelewowy: zmieloną kawę wsypuje się najpierw do jednorazowego filtra (umieszczonego w uchwycie przypominającym filiżankę pozbawioną dna – właśnie tę część nazywa się dripem), a następnie przelewa wrzątkiem. Woda przesączająca się przez zmielone ziarna skapuje potem bezpośrednio do dzbanka lub filiżanki.

Aeropress można tymczasem nazwać ręcznym ekspresem ciśnieniowym: kawę, wsypaną do szklanego cylindra z filtrem, zalewa się wrzątkiem, a następnie przeciska (do dzbanka lub filiżanki) za pomocą specjalnego „tłoka”. Otrzymany w ten sposób napar charakteryzuje się głęboką, brązową barwą i pełnym smakiem.

Młynek do kawy

Decydując się na zakup kawiarki, ekspresu przelewowego, syfonu czy aeropressu powinniśmy się również zaopatrzyć w młynek do kawy. Nie ma bowiem wątpliwości, że najlepszym smakiem i aromatem charakteryzuje się kawa świeżo zmielona (kawa mielona przemysłowo, nawet pakowana próżniowo, ma często tendencję do schnięcia i wietrzenia, co wpływa z kolei niekorzystnie na jakość znajdujących się w niej polifenoli, kwasów czy witamin).

Na rynku znajdziemy dziś młynki ręczne i automatyczne, wyposażone w ostrza (noże) lub żarna. Tradycjonaliści docenią na pewno ręczne młynki żarnowe – kawa jest w nich bowiem dokładnie i równomiernie ścierana, a same jej ziarna nie nagrzewają się do wysokich temperatur. Tak przygotowana kawa zachowuje pełnię swych walorów smakowo-zapachowych.

Szybsze i wygodniejsze od ręcznych będą z pewnością młynki automatyczne – trzeba jednak zaznaczyć, iż montowane w nich silniki i wysoka prędkość obrotowa napędzanych przez nie ostrzy może niekiedy niepotrzebnie nagrzewać kawowe ziarna, niekorzystnie wpływając na ich smak i aromat.

Deccoria.pl

Materiał powstał przy współpracy z Allegro

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Kawa jak z kawiarni w twoim domu. Co jest ci potrzebne?"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.