Przyprawy
Sekretem udanych potraw są odpowiednio dobrane, świeże przyprawy. Pisząc „świeże”, nie mamy na myśli jeszcze zielonych ziół, zebranych prosto z domowego ogródka, wręcz przeciwnie! Te suszone i sproszkowane nie ustępują jakością świeżym poprawiaczom smaku, o ile ich termin ważności nie minął. Przyprawy zwykle zachowują smak i zapach przez ok. 6 miesięcy od napoczęcia opakowania.
Mąka
Wydawałoby się, że można magazynować ją w nieskończoność, ale w zależności od typu mąka „ważna” jest jedynie przez 3-5 miesięcy. Pod wpływem tlenu i wilgoci tłuszcze zawarte w mące ulegają utlenieniu i hydrolizie, co znacznie obniża ich wartość odżywczą.
Zarejestruj się! | Dodaj galerię
Deska do krojenia
Niezależnie jak często i sumiennie ją myjemy – nie pomaga nawet szorowanie z dodatkiem detergentu – na desce zadomawiają się groźne mikroorganizmy chorobotwórcze. Wnikają one w pęknięcia na powierzchni i tam rozmnażają się i rozsiewają na pożywienie, które przygotowujemy na desce. Warto więc często je wyparzać (szczególnie, po przygotowywaniu mięsa) i wymieniać co rok-półtora.
Uwaga! Okres przydatności drewnianej deski do krojenia kończy się w momencie, kiedy zaczyna ona ciemnieć, oznacza to, że zaczęła ona gnić.