Wyhodować szczypiorek z cebuli to żadna filozofia, ale czy kiedykolwiek próbowaliście zrobić to z imbirem? Nawet nie spodziewacie się, jak wiele warzyw da się wyhodować z ich resztek. W tym odcinku programu "Ekologicznie" Sylwia Majcher i Ela Sawerska tłumaczą, jak sprawić, by wykiełkował nasz domowy imbir. Zdradzają też własne patenty, na stworzenie ekologicznego ogródka na balkonie lub parapecie.
Jak wyhodować imbir?
Imbir umieszczamy w naczyniu z wodą. po 5-7 dniach przesadzamy do doniczki z ziemią, niezbyt głęboko i regularnie podlewamy - najlepiej dwa razy w tygodniu. Imbir lubi mokre podłoże, dlatego musimy dbać o to, by ziemia była zawsze wilgotna, inaczej imbir uschnie. Na efekty tej troski trzeba nieco poczekać - od pół roku do nawet 10 miesięcy. Uzyskamy jednak nasz własny imbir gotowy do zjedzenia na surowo, parzenia, gotowania, suszenia i wykorzystywania bez marnowania.
Jakie warzywa można wyhodować z resztek?
- szczypiorek
- por
- sałatę rzymską
- seler
- koper
- fenkuł
- natkę pietruszki i marchewki
- imbir
- czosnek
Po więcej informacji zapraszamy do materiału wideo!