Boże Narodzenie w Deccoria.pl

5 potraw, bez których Boże Narodzenie nie ma sensu

Boże Narodzenie to czas wielkiego świętowania w gronie rodzinnym. Jest to także czas obdarowywania się prezentami i spożywania wspólnej kolacji wigilijnej. Na kolacji nie może zabraknąć tradycyjnych wigilijnych potraw, jakimi są np. kompot z suszu, barszcz z uszkami, karp, kutia i wiele innych.

REKLAMA

Bigos - nowinka w potrawach bożonarodzeniowych

Bigos to potrawa, która spotykana była raczej w pozostałe dni Świąt Bożego Narodzenia, a nie na kolacji wigilijnej. Odkąd jednak nie trzeba przestrzegać postnych dań, coraz częściej bigos towarzyszy na stole wigilijnym. Zobaczmy jak przygotować tę bardzo popularną i pyszną potrawę.

Sposoby na przygotowanie bigosów są różne i zależą od własnych upodobań. Zwykle wykorzystuje się w nim różnego rodzaju mięso, np. wieprzowe i drobiowe. Do tego dochodzi najważniejszy składnik, jakim jest kapusta kiszona i suszone grzyby, które dodawane są do smaku.

Jak widać, potrawy bożonarodzeniowe nie są trudne w przygotowaniu, a pomogą nam się bardziej włączyć w nastrój Świąt Bożego Narodzenia. Pamiętajmy, by nie przygotowywać wszystkiego na ostatnią chwilę i dać sobie czas na spędzenie czasu ze swoimi bliskimi, którzy w tym czasie są dla nas najważniejsi.

Kompot z suszu i kutia jako doskonałe potrawy na kolacji wigilijnej

Zarówno kompot z suszu, jak i kutia to potrawy, bez których Święta Bożego Narodzenia nie miałyby sensu. Obecnie dostępnych jest bardzo wiele przepisów na te wyjątkowe dania. Dlatego możemy bez problemu wybrać te, które najbardziej odpowiadają naszym oczekiwaniom.

Przepisy na kompoty z suszu są różne, bo i do jego przygotowania wykorzystywane są różne owoce. Najwięcej ciekawych przepisów na kompot z suszu można znaleźć w tym miejscu.

Barszcz z uszkami i karp

Barszcz z uszkami i karp to potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Barszcz z uszkami przygotowuje się zazwyczaj w podobny sposób, natomiast karpie wykonuje się na wiele różnych sposobów, np. w galarecie, w sosie pomidorowym, po żydowsku itd.

Zobaczmy najpierw, jak wygląda przygotowanie barszczu.

Składniki na zupę:

- 250 g buraków,
- pół pęczka włoszczyzny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka koncentratu buraczanego,
- sól,
- 750 ml wody,
- majeranek suszony.

Składniki do uszek:

- 0,5 szklanki mąki,
- 0,25 pęczka posiekanej natki pietruszki,
- 20 g ugotowanych suszonych grzybów,
- 1 łyżka oleju,
- 1 jajko.

Nie musimy używać cebuli do przyrządzenia zupy.

Przygotowanie:

- Włoszczyznę obieramy, kroimy w kawałki i wkładamy do garnka.
- Zalewamy wodą, dodajemy pieprz, liść laurowy, cebulę i gotujemy pół godziny na małym ogniu.
- Dodajmy starte buraki i czosnek roztarty z solą.
- Gotujemy pół godziny, przecedzamy i doprawiamy pieprzem, koncentratem i solą.
- Teraz zajmiemy się uszkami.
- Mąkę, sól i letnią wodę zagniatamy w ciasto.
- Połowę cebuli siekamy i przesmażamy na oleju do zeszklenia.
- Cebulę mieszamy z natką pietruszki, jajkiem i grzybami.
- Ciasto musimy rozwałkować na cienko i wyciąć z niego kółeczka.
- Na środek kółek wkładamy porcję farszu, zginamy ciasto na pół i formujemy uszka.
- Gotujemy je w posolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Uszka wkładamy na talerze i zalewamy je gorącym barszczem i posypujemy majerankiem.

Karp może być przygotowany na wiele sposobów. Zajmijmy się jednak najbardziej tradycyjnym- karpiem smażonym.

Składniki:

- 1 wypatroszony karp,
- mąka,
- olej,
- sól.

Można użyć gotowych dzwonków dostępnych w sklepach.

Przygotowanie:

- Karpia płuczemy i osuszamy.
- Następnie kroimy go w dzwonka, doprawiamy solą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Po tym czasie możemy panierować go w mące.
- Smażymy na rozgrzanym oleju po około 5 do 7 minut z każdej strony.

Długość smażenia karpia zależy od tego, jakiej grubości są pojedyncze dzwonka.

 

Zdjęcie główne: 123RF.com

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (1)

Użytkownik deccoria

Nieprawda, bardzo złe określenie!!! Może nie być żadnej potrawy, ale Boże Narodzenie jest Bożym Narodzeniem samym w sobie, gdyż to własnie w ten dzień urodził się Jezus Chrystus i to JEDYNIE ON NADAJE SENS ! bo nawet niewierzący nie mieliby tego święta gdyby nie Jego narodziny. Czy nie tak?

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "5 potraw, bez których Boże Narodzenie nie ma sensu"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.