Nowości na rynku

Salony Agata przekonują do idei niemarnowania

Marka Agata podąża za trendami, sama je wyznacza i inspiruje do zmian. Jednak troska o środowisko to coś znacznie więcej niż chwilowy trend czy przemijająca moda. Posiadanie własnego stylu łączy się nie tylko z tym, jak wyglądamy i jak mieszkamy, ale też – jakie postawy reprezentujemy. Dlatego marce bliska jest idea „Zero Waste”, rozumiana zarówno w kontekście niemarnowania jedzenia, jak
i niemarnowania przestrzeni podczas planowania i urządzania wnętrz, szczególnie kuchni.

REKLAMA

Salony Agata chcą edukować i inspirować do pozytywnych zmian w życiu. Idea „Zero Waste” przyświeca nowemu projektowi marki: „Salony Agata od kuchni”.

„Zero Waste” – czyli doskonały sposób na życie

Trend „Zero Waste” od dłuższego czasu spotyka się ze sporym zainteresowaniem – głównie dzięki zwróceniu się społeczeństwa w kierunku idei minimalizmu, a także myśleniu o ekologii czy etyce. Zgodnie z tak przyjętym stylem życia, nawet małe kroki wprowadzane przez nas w zaciszu własnego domu mogą prowadzić do dużych zmian.

- „Zero waste”, czyli minimalizowanie strat – dla mnie to styl życia, zgodnie z którym staram się generować jak najmniej odpadów, tym samym nie zanieczyszczając środowiska. W swojej kuchni ciągle szukam rozwiązań, które pozytywnie wpływają na środowisko, nasz portfel i dobry smak, i staram się dzielić tą wiedzą  – komentuje Jagna Niedzielska, szef kuchni i doradca kulinarny.

Koncepcja „Zero Waste” to nie tylko mniej wyrzuconych artykułów spożywczych – w Salonach Agata trend ten przybrał nowe oblicze i przejawia się również w braku marnowania przestrzeni. To dlatego marka nawiązała współpracę z Jagną Niedzielską, która opracowała przepisy w duchu „Zero Waste” inspirowane… stylami aranżacyjnymi kuchni.

Zero – zmarnowanej przestrzeni w kuchni

Umiejętne zagospodarowanie kuchni jest kluczem do stworzenia miejsca funkcjonalnego, praktycznego i estetycznego. System modułowych mebli kuchennych Qubik z bezpłatnym, 15-letnim okresem gwarancji jest odpowiedzią na potrzeby Polaków związane z optymalnym zaplanowaniem przestrzeni zwanej „sercem domu”.

- Salony Agata umożliwiają zaprojektowanie kuchni w najlepszej możliwej konfiguracji, przy wykorzystaniu elementów o różnych wymiarach, mechanizmach otwierania, układach półek i szuflad. - komentuje Jakub Madej, ekspert ds. mebli kuchennych salonów Agata.

Oferta marki uwzględnia bardzo rozwinięty typoszereg szafek wiszących i stojących, które umożliwiają niemal idealne dopasowanie mebli do każdej przestrzeni. Klienci mogą wybierać spośród różnych wysokości dolnej zabudowy – od 85 do 91 cm – dostosowanej do potrzeb użytkownika. 25 kolorów frontów daje możliwość wyboru oryginalnych, nowoczesnych lub bardziej klasycznych aranżacji. Blaty występują natomiast w 18 odcieniach, takich jak np. beton, marmur, czy drewno. Do wyboru jest również 48 uchwytów, które potrafią w zaskakujący i prosty sposób odmienić wnętrze.

Wspomnianej oszczędności miejsca w kuchni służą też rozmaite akcesoria do segregacji, a także nowoczesne technologie, takie jak wysuwane szafki Cargo, systemy szafek narożnych Inside Cargo Le Mans, czy wielofunkcyjne kosze do segregacji odpadów i organizery do szuflad.

- Aż 70% polskich kuchni to pomieszczenia zamknięte o powierzchni do 9 m2. Są one często głównym miejsce spotkań rodziny, dlatego tak ważne jest ich rozsądne zagospodarowanie. Mnogość różnych układów, a także szeroki wybór stylów aranżacyjnych w Salonach Agata sprawią, że kuchnia będzie nie tylko funkcjonalna, lecz również atrakcyjna wizualnie – dodaje Madej.  

Gotowanie-niemarnowanie

Jak wskazują badania FAO, Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, na całym świecie do śmietnika trafia 1,3 miliarda ton żywności. Tyle wystarczyłoby, żeby nakarmić
3 miliardy ludzi. Każdy z nas codziennie przyczynia się do produkcji tych odpadów, dlatego warto zwrócić uwagę na to, ile resztek trafia każdego dnia do śmietnika we własnym gospodarstwie domowym, a następnie podjąć działania mające na celu zminimalizowanie tej liczby.

Podczas eventu inaugurującego projekt „Salony Agata od kuchni” uczestnicy spotkania mieli możliwość wspólnego gotowania zrównoważonych posiłków i dyskusji na temat sposobów na niemarnowanie żywności i przestrzeni w codziennym życiu.

materiał parsowy

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Salony Agata przekonują do idei niemarnowania"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.