Każdy miłośnik naleśników z dżemem, piernika z konfiturą czy marynowanych grzybów zgodzi się, że domowe wyroby to najlepszy wybór. Pełna kontrola nad użytymi składnikami daje gwarancję, że gotowe przetwory będą mieć smak dokładnie taki, jak lubimy, a pomysłowo ozdobione staną się fantastycznym pomysłem na prezent dla najbliższych. Warto zadbać też o odpowiednie przechowywanie naszych wyrobów. Jak urządzić praktyczną i dostosowaną do naszych potrzeb spiżarnię?
– Przede wszystkim, powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki do przechowywania naszych przetworów – tłumaczy Magdalena Gorecka-Przepolska, Specjalista ds. Marketingu, IKEA Kraków. – Muszą być hermetycznie zamykane, bo dzięki temu ich zawartość nie tylko nie ulegnie zepsuciu, lecz także zachowa intensywny smak i aromat. W IKEA oferujemy szklane słoje i butelki różnych rozmiarów, tak aby każdy mógł dopasować ich wielkość i kształt do własnych potrzeb. Na przykład, małe słoiki doskonale sprawdzą się do dżemów i konfitur, z kolei te większe będą idealne na nalewki czy kiszonki – dodaje.
Gdy nasze dżemy, konfitury, nalewki i pozostałe przetwory będą już gotowe, zadbajmy o to, by za parę miesięcy nie mieć kłopotów z identyfikacją zawartości poszczególnych słoików. W tym celu możemy użyć ozdobnych etykiet, które wystarczy nalepić na wieczko lub ścianki słoja, a następnie podpisać. Jeżeli chcemy sprawić, by nasze wyroby prezentowały się na półkach wyjątkowo pięknie, ozdóbmy je dodatkowo „kapturkiem” wykonanym z kolorowego materiału i przewiązanym sznurkiem.
Następnie zwróćmy uwagę na warunki, w jakich będziemy przetrzymywali owoce naszej pracy. W zależności od zapotrzebowania, na spiżarnię możemy przeznaczyć całą piwnicę lub niewielką wnękę w pobliżu kuchni. Wielkość nie ma znaczenia – ważne jest natomiast, by pomieszczenie było możliwie zaciemnione, o stałej, niskiej temperaturze. Wybierajmy szafki i regały pozbawione ścianek i zabudowanych tyłów, aby zapewnić produktom maksymalną przewiewność.
Dostępny w sklepach wybór mebli do przechowywania zadowoli nawet najbardziej wymagających. Regały z regulowanymi półkami, takie jak IVAR lub OMAR oferowane przez IKEA, dają gwarancję optymalnego zagospodarowania przestrzeni, z kolei szyny ścienne z dedykowanymi półkami pozwalają na stworzenie własnego zestawu, odpowiedniego do naszych potrzeb. Zwolennicy bardziej nietypowych rozwiązań z pewnością pokochają specjalne kosze, które można montować w dowolnych kombinacjach pod półkami, stwarzając dodatkową przestrzeń. Pamiętajmy, by tak zaaranżować wnętrze naszej spiżarni, by zapewniało szybki dostęp do produktów, a jednocześnie było łatwe do uprzątnięcia.
materiały prasowe IKEA Kraków