Porady domowe

Lodówka zżera prąd na potęgę? Jest sposób, by obniżyć rachunki

Lodówka to niezbędne urządzenie w każdym domu. W dużej mierze odpowiada ona za zdrowotność i higieniczność spożywanych przez nas posiłków. Zapobiega też marnotrawieniu żywności. Aby zachować funkcjonalność, musi być podpięta do prądu stale, 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu. Szacuje się, że odpowiada ona za 20-30 proc. rocznego zużycia prądu w mieszkaniu.
Lodówka zżera prąd na potęgę? Jest sposób, by obniżyć rachunki

Lodówka, jaka jest, każdy widzi. Chodzi i chłodzi non stop. Do poprawnego funkcjonowania potrzebuje energii elektrycznej i na to już niewiele poradzimy, przecież nie będziemy jej wyłączać jak telewizora czy pralki, kiedy nie są już potrzebne. Możemy natomiast spróbować zoptymalizować sposób jej obsługi i wyeliminować niepoprawne nawyki domowników. Wprowadzając w życie kilka prostych rad, ograniczymy wydatki ponoszone na opłaty za energię pożeraną przez lodówkę. Grosz do grosza, a uzbiera się z tego okrągła sumka.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Od czego zacząć?

Jeśli jesteśmy na etapie zakupu nowej lodówki, zwróćmy uwagę na jej podstawowe parametry oraz na pojemność. Klasy energetyczne, złożone ze skali A-G informują o efektywności energetycznej, gdzie urządzenia oznaczone literą A (A+, A++, A+++) są najbardziej efektywne, a G – najmniej ich eksploatacja może być droższa, niż cena samego urządzenia. Najbardziej "eko" są lodówki z klasą A++ i A+++, które zużywają kolejno 25 proc. i proc. mniej energii niż pozostałe modele. Wybierając sprzęt, poza wyborem właściwej klasy, warto zastanowić się nad jego pojemnością. Dopasujmy ją do zapotrzebowania domowników – może być i tak, że wybierając zbyt pojemne urządzenie, nie w pełni wykorzystamy jego możliwości, co przecież kosztuje. Na wpół pusta lodówka potrzebuje więcej prądu, niż pełna i zdecydowanie szybciej pokrywa się szronem, co dodatkowo winduje zużycie energii.

Jeśli mieszkasz sam, powinieneś kupić lodówkę o pojemności ok. 120 litrów. Jeśli z rodziną, to lodówka powinna mieć ok. 60 litrów na każdego domownika.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

Jak odpowiednio zadbać o czystość lodówki >>>

W codziennym użytku

Optymalna temperatura, w której namnażanie bakterii w żywności jest spowolnione (dzięki czemu pożywienie jest dłużej przydatne) to ok. 3-7 st. C. Aby zaoszczędzić na pracy lodówki, warto utrzymywać w niej stałą temperaturę na poziomie 7 st. C. Im będzie ona niższa, tym więcej prądu pobierze urządzenie. Podobnie z resztą w przypadku zamrażarki – w niej dobrze na stałe utrzymywać poziom -18 st. C. Zawsze jednak sprawdzajmy, jakie wartości w instrukcji obsługi sugeruje producent i do nich dostosujmy ustawienia.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

O ile nasza lodówka nie posiada opcji No Frost, nie zapominajmy o jej regularnym rozmrażaniu. Odkładający się szron powoduje wytężoną pracę urządzenia, co odbija się na rozliczeniu za prąd. Rozmrażanie i mycie sprzętu raz na trzy miesiące to absolutne minimum.

W przypadku dłuższych nieobecności całkowicie odłączajmy lodówkę od sieci lub uruchamiajmy ją w tzw. trybie wakacyjnym.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!


Jak większość z nas obchodzi się z lodówką? Uchylamy drzwiczki, zaglądamy do środka i przez dłuższy czas zastanawiamy się, co by tu zjeść. To błąd: otwierając drzwi, wpuszczamy do wnętrza urządzenia ciepłe masy powietrza, które musi ono schłodzić, co oczywiście wiąże się ze zwiększonym poborem energii.

Po obiedzie...

Pamiętajmy, by nie wkładać do lodówki ciepłych potraw. Będzie ona musiała spożytkować więcej energii, by je schłodzić. Potrawy pozostawione „na zewnątrz” spokojnie (i za darmo!) ostygną. Co ciekawe, lodówki i chłodziarki potrzebują więcej prądu, by obniżyć temperaturę wilgotnego powietrza. Wilgotność w łatwy sposób ograniczymy, szczelnie pakując pożywienie do słoików czy plastikowych opakowań.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!



Sprzątanie

Zużycie prądu obniżymy również dzięki systematycznemu czyszczeniu lodówki. Dbajmy o uszczelki, które ograniczają dopływ ciepłego powietrza z zewnątrz. Nadbudowujący się brud może znacząco pogorszyć ich funkcjonalność. Ocierajmy z kurzu tylną część urządzenia, gdzie znajdują się przewody od termostatu i skraplacza. Zabrudzone sprawiają, że ciepło jest gorzej odprowadzane na zewnątrz, co obciąża pracę kompresora.

Groźne bakterie w lodówce mogą wywołać sepsę  >>>

Ustawienie ma znaczenie

Nie stawiajmy lodówki w pobliżu źródeł ciepła – kaloryfera, piekarnika, kuchenki. Ciepło szybciej i większej ilości przedostanie się do jej wnętrza, niepotrzebnie wymuszając ponowne uruchamianie agregatu. Nieodpowiednie jest również stawianie urządzenia zbyt blisko ściany, czy zabudowywanie sprzętu, który nie został przeznaczony do zabudowy. Wolnostojące modele powinnyśmy ustawiać w ten sposób, by między nimi, płaszczyzną ściany zostawało ok. 8- 10 cm przestrzeni, co ułatwi dopływ i nie zakłóci cyrkulacji powietrza.

Poradnik: Jak czytać rachunki za prąd?

Deccoria.pl

123RF/PICSELL

Przeczytaj również:

Ponad 30 niezwykłych zastosowań cytryny

Ponad 30 niezwykłych zastosowań cytryny

15 zastosowań ryżu, o których nie miałeś pojęcia

15 zastosowań ryżu, o których nie miałeś pojęcia

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.