Porady domowe

Pierwsza pomoc w przypadku zatrucia grzybami!

W lasach prawdziwy wysyp grzybów. Miłośnicy grzybowych przysmaków ruszyli na łowy. Niestety, na trujące grzyby można trafić zarówno w sklepie jak i na targu. W takiej sytuacji warto wiedzieć, jak rozpoznać objawy zatrucia i co najważniejsze, jak reagować! Do zatrucia dochodzi nie tylko po spożyciu trujących gatunków, ale również zepsutych grzybów jadalnych.

Pierwsza pomoc w przypadku zatrucia grzybami!
fot. Pixabay.com

Objawy zatrucia grzybami

Nasilenie objawów zależy od rodzaju spożytych grzybów i ilości toksycznych substancji w nich zawartych. Dolegliwości mogą nastąpić bardzo szybko (od 15 minut do maksymalnie 2 godzin po spożyciu) albo dopiero później (od 8 do 24 godzin).

Do najczęstszych objawów należą: ból głowy, ból brzucha, biegunka, nudności, wymioty, zlewne poty, ślinotok, łzawienie.

Objawy nie zawsze muszą świadczyć o tym, że zjedzone grzyby były trujące lub zepsute. Grzyby są ciężkostrawne, więc po ich zjedzeniu może wystąpić dyskomfort jelitowo-żołądkowy.

Pamiętaj, że nie powinno się ich jeść w dużych ilościach, szczególnie wieczorem. Niemniej, żadnych z objawów nie należy bagatelizować, bo zatrucie grzybami może spowodować śmierć. Jeśli nie masz pewności – zawsze lepiej poradzić się lekarza.

fot. Pixabay.com

Pierwsza pomoc w przypadku zatrucia grzybami

1.    Spowoduj wymioty, by opróżnić żołądek chorego. Najlepiej zrobić roztwór wody z solą (ciepła woda i kilka łyżek soli). Absolutnie nie powinno się zażywać środków na przeczyszczenie, leków, pić mleka i alkoholu!

2.    Wezwij lekarza, lub przewieź osobę z objawami zatrucia do szpitala. Telefon na pogotowie ratunkowe - 112 oraz 999.

3.    Nie pozwalaj choremu obracać się na plecy.

4.    Utrzymuj chorego w stanie przytomności.

5.    Wymiociny lub resztki grzybów z obiadu spakuj do woreczka i przekaż lekarzowi. Pomoże to stwierdzić stężenie i rodzaj trucizny.

6.    Przekaż lekarzowi wszystkie niezbędne informacje (listę znajdziesz poniżej).

7.    Należy leczyć wszystkie osoby, które jadły to samo danie z grzybów, co osoba chora, nawet jeśli nie występują u nich objawy zatrucia.

fot. Pexels

Informacje do przekazania lekarzowi

Wszystkie poniższe dane są konieczne do tego, by stwierdzić jaka substancja spowodowała zatrucie i zastosować odpowiednie leczenie.

1.    Jakie grzyby jadł chory.

2.    Pochodzenie grzybów (czy były znalezione w lesie, czy kupione, a jeśli kupione, to gdzie)

3.    Sposób przygotowania grzybów (gotowane, smażone, suszone czy świeże).

4.    Ile grzybów zjadł chory.

5.    Kto jeszcze jadł grzyby, czy u nich również wystąpiły objawy.

6.    Jak długo po zjedzeniu wystąpiły objawy – określ to jak najbardziej precyzyjnie.

7.    Lekarzowi przekaż próbki grzybów, które ze sobą zabrałeś.

Dbaj o swoje zdrowie i o zdrowie najbliższych. Nie bagatelizuj objawów, które mogą pojawić się po zjedzeniu grzybów. I co najważniejsze, nie podawaj grzybów dzieciom poniżej 4 lat.

W sytuacji nasilania się objawów postaraj się zachować zimną krew, bo to może uratować życie!

Autor: Agnieszka Śliwińska/Redakcja Deccoria.pl

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.