Poradniki

Przegląd kuchni: Uwaga na trujące naczynia

Jaki wpływ na zdrowie mają naczynia, w których codziennie przygotowujesz posiłki? Naukowcy udowodnili, że wiele z nich wydziela substancje powodujące niewydolność wątroby, alzheimera a nawet raka. Sprawdź, czy twoje naczynia są bezpieczne dla ciebie i twojej rodziny!
REKLAMA

Teflon
Patelnie teflonowe są bardzo wygodne, bo łatwo się je czyści, a smażone na nich potrawy się nie przypalają. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy na powierzchni patelni powstaną zarysowania. Uszkodzona powłoka powoduje przedostawanie się drobinek teflonu bezpośrednio do żywności. 

Amerykańska grupa badawcza Environmental Working Group udowodniła, że opary z uszkodzonych naczyń teflonowych potrafią zabić ptaki w klatce. Tego typu patelnie emitują toksyczne chemikalia, które obniżają odporność organizmów nie tylko zwierząt, ale i człowieka. Zwiększają ryzyko zawałów serca i udarów, przede wszystkim zaś mogą prowadzić do zachorowania na nowotwory. Te silnie toksyczne chemikalia to związki fluoru, które wchodzą w skład teflonu. Można je również znaleźć w środkach do impregnacji wodoodpornych tkanin (ubrań, zasłon czy dywanów).

Naczynia aluminiowe
W naczyniach aluminiowych nie można gotować i dusić kwaśnych lub bardzo słonych potraw, takich jak kwaśnica czy bigos. Kwaśne i słone produkty, jak również bardzo wysoka temperatura, powodują wżery w powierzchni aluminium i uwalniają do przygotowywanych potrawy szkodliwy glin. Glin, który w nadmiernych ilościach przenika do pożywienia, w całości odkłada się w wątrobie. To może prowadzić do jej niewydolności oraz zapoczątkować rozwój nowotworu. Naukowcy ostrzegają, że istnieje również silne powiązanie między glinem a chorobami neurologicznymi, takimi jak alzheimer.

Garnki emaliowe
Garnki emaliowe nie są szkodliwe do momentu, aż nie pojawią się na nich zarysowania i emalia nie odpryśnie. Pod warstwą emalii znajduje się stalowa blacha, która dość szybko ulega korozji. Opiłki zardzewiałej stali mogą trafiać do przygotowywanej w garnku potrawy i potem bezpośrednio do organizmu człowieka. Związki utleniania żelaza są bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Jeśli jednak zdecydujesz się na kupno garnka emaliowego, pamiętaj o zasadzie: im cięższy, tym lepszy. Garnki powinny mieć grube dno, ponieważ przez to są bardziej odporne na uszkodzenia. Przed zakupem koniecznie sprawdź garnek z każdej strony, czy nie ma odprysków i zarysowań.

Pudełka plastikowe
Amerykańscy naukowcy udowodnili, że w plastikowych pojemnikach znaleźć można bisfenol A – substancję rakotwórczą. Odkryli ją nie tylko w plastikowych pojemnikach, ale również w puszkach po konserwach czy napojach gazowanych. Badania laboratoryjne wykazały, że bisphenol A wpływał na poziom naturalnych hormonów, powodował zmiany genetyczne i poronienia u myszy.

Według Narodowej Agencji ds. bezpieczeństwa sanitarnego żywności, środowiska i pracy, bisfenol A jest obecny wszędzie, więc należy o tym pamiętać, ale nie popadać w paranoję. Ważne, by nie przechowywać żywności w lodówce w plastikowych pojemnikach. Po przyniesieniu żywności ze sklepu, wyjmij ją z plastikowego pojemnika, zapakuj w papier i dopiero włóż z powrotem do pojemnika lub plastikowego woreczka.

Przeczytaj koniecznie: Wszystko, co musicie wiedzieć o plastikowych opakowaniach

Zwróć uwagę, czy twoje plastikowe pudełka posiadają teksturę. Najlepiej korzystać z pojemników gładkich, bez żadnych ozdób. Dekoracyjne wzory na pudełkach powodują łatwiejsze przedostawanie się rakotwórczych substancji do pożywienia. Do przechowywania żywności lepiej jednak wybierać szklane lub ceramiczne naczynia.

Jakie naczynia są najlepsze?
Specjaliści są w tym przypadku zgodni. Najmniej szkodliwe dla zdrowia są naczynia wykonane ze stali nierdzewnej, która jest stabilna chemicznie i odporna na działanie wszystkich czynników chemicznych i substancji obecnych w układzie pokarmowym. Nie traci swoich właściwości w kontakcie z bardzo wysoką temperaturą podczas gotowania i jest odporna na kwasy oraz inne składniki chemiczne, zawarte w produktach spożywczych.

Uwaga: Alergicy powinni pamiętać, że we wszystkich naczyniach ze stali można znaleźć śladowe ilości niklu.

Deccoria.pl
Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Przeczytaj również:

Mycie ręczne czy zmywarka. Co tańsze?

10 rzeczy, których nie wiedzieliście o swojej zmywarce

 

Jak dbać o sprzęty kuchenne?

Facet chce kupić zmywarkę

Jak pozbyć się bakterii z deski do krojenia?

10 nietypowych zastosowań wody utlenionej

TOP10 najtrudniejszych plam i 10 sposobów, by się ich pozbyć

Nietypowe zastosowanie herbaty ekspresowej

8 nietypowych zastosowań… starych rajstop

Zobacz najlepsze pomysły na urządzenie kuchni Użytkowników Deccoria.pl (kliknij w zdjęcia)

        

 

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (1)

Marcek

Świetnie w kuchni sprawdzają się garnki ze stali nierdzewnej, a szczególnie marki Tefal, bo właśnie tą markę miałem okazje testować. Jakość wykonania powala, a komfort gotowania znacznie większy niż w tanich garnkach z marketu. http://www.tefal.pl

REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Przegląd kuchni: Uwaga na trujące naczynia"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.