Poradniki

Sekrety kulinarne: Jak smakują kwiaty jadalne?

Na niebie wreszcie pojawiło się słońce, więc coraz chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. Z popołudniowych spacerów często wracamy z bukietem kwiatów, które możemy wykorzystać nie tylko jako ozdobę. Aż 80 gatunków nadaje się do spożycia, a wiele jadalnych roślin znajdziemy na każdej pobliskiej łące. Jakie smakują najlepiej, a których się wystrzegać? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w naszym poradniku.

REKLAMA

fot. Pixabay.com

Na słodko

Najpopularniejszym, jadalnym kwiatem w Polsce prawdopodobnie jest róża. Z jej owoców oraz płatków przygotowuje się konfitury i sosy, które można wykorzystać jako nadzienie do pączków, dodatek do potraw z dziczyzny czy składnik popołudniowej herbaty. Różane kwiaty doskonale sprawdzają się także jako ozdoba tortów lub orzeźwiających napojów, ze względu na swój lekko owocowy aromat. Do najsmaczniejszych gatunków należy róża galicyjska (Rosa gallica) i róża damasceńska (Rosa damascena), która ponadto świetnie pobudza apetyt. 

 

Często używaną w kuchni rośliną ozdobną jest również fiołek pachnący. Jego świeże, słodkie kwiaty można dodawać do galaretek, ciast i kremów, ale najlepiej prezentują się w formie kandyzowanej. Latem warto zamrozić fiołki w kostkach lodu, by udekorować dzbanek wypełniony wodą bądź lemoniadą. Z kolei fiołkowe nalewki i likiery to wspaniałe zwieńczenie wieczornego spotkania w gronie przyjaciół oraz rodziny.
 
 
 
Przykładem słodkich kwiatów, które należy spożywać z rozwagą, jest pospolity bez czarny. Roślina ta zawiera trującą dla ludzi i zwierząt sambunigrynę, negatywnie działającą na układ pokarmowy. Jednak wspomniany związek traci trujące właściwości w procesie obróbki termicznej (m.in. smażenia i pieczenia). Odpowiednio przygotowane kwiaty można więc wykorzystywać jako bazę do leczniczych herbat i syropów, bądź drożdżówek oraz racuchów.
 
 

Na słono, kwaśno i pikantnie

Oprócz słodkich gatunków kwiatów, istnieją rośliny ozdobne idealne jako składniki dań obiadowych i słonych przekąsek. Najlepszym przykładem jest łatwo dostępna stokrotka, która stanowi subtelny miętowy dodatek do twarożków, tartinek i sałat. Jeśli chcemy pozytywnie zaskoczyć znajomych warto natomiast przyrządzić zupę lub jajecznicę z niewielką ilością tych drobnych kwiatów. Potrawy zyskają wówczas nie tylko walor wizualny, ale także zaskakująco zmienią się w smaku.

Pikantna nasturcja o żółtych, czerwonych i pomarańczowych płatkach to z kolei oryginalna przyprawa do ryb, mięs i wędlin. Jest również niezastąpiona jako alternatywa dla popularnych koreczków – jej kwiaty można nadziewać serami z dodatkiem warzyw. Pieprznym smakiem wyróżnia się ponadto nagietek, który z oliwą, ziołami i makaronem tworzy bardzo intrygujące połączenie. Jego kwiaty można dodawać do wszelkiego typu zapiekanek, jednak należy pamiętać, by inne składniki nie zdominowały kwiatowej nuty.
 
Jeśli chcemy nadać potrawom odrobinę kwaskowatości warto podczas pieszej wycieczki zwrócić uwagę na aksamitkę oraz bez lilak. Druga z wymienionych roślin bardzo przypomina cytrynę, zarówno pod względem smaku, jak i zapachu. Lekko cytrusowe są również kwiaty hibiskusa, które zawierają duże ilości witamy C. Można ich używać zarówno do potraw mięsnych, jak i deserów.
 
 

Bezpieczeństwo – przede wszystkim

Jeśli planujemy używać kwiatów w kuchni, musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim przystępując do zbierania ozdobnych roślin upewnijmy się, że posiadamy na ten temat wystarczającą wiedzę, bo łatwo pomylić jadalny gatunek z trującym. Co więcej, pod żadnym pozorem nie spożywajmy okazów zakupionych w kwiaciarniach czy też zebranych przy często uczęszczanych drogach. Są one pryskane środkami chwastobójczymi i chemikaliami, a ponadto mogą zawierać związku kadmu i ołowiu.

 
 
Do bezpośredniego spożycia nadają się natomiast rośliny zakupione w sklepach ekologicznych oraz te rosnące w naszym domowych ogrodach. W tym drugim przypadku kwiaty jadalne powinny być wyraźnie odseparowane od kwiatów ozdobnych, które wymagają stosowanie pestycydów, a także są nawożone za pomocą środków pochodzenia organicznego.
 
 
Kwiaty przeznaczone do spożycia można również uprawiać w doniczkach i przechowywać na parapecie. Wówczas, nim staną się składnikiem potrawy, będą przez długi czas cieszyć nasze oko.
 
Deccoria.pl

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (1)

bw22

Ciekawe czy sępolia fiołkowa (Saintpaulia ionantha), zwyczajowo nazywana fiołkiem afrykańskim lub saintpaulią, która jest pokazana na zdjęciu też jest jadalna? :)

REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Sekrety kulinarne: Jak smakują kwiaty jadalne?"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.