Bałwanki z jajka, pomidorów i czarnego pieprzu
1. Ugotuj jajko na twardo i obierz ze skorupki.
2. Za pomocą wykałaczki przymocuj głowę z pomidorka koktajlowego lub dobrze zbitej kulki białego sera.
3. Czapkę wytnij z marchewki lub połowy czarnej oliwki - nabij ją na wystającą część wykałaczki.
3. Guziczki zrób z ziarenek czarnego pieprzu.
4. Ręce bałwanka wykonasz z gałązki koperku lub pietruszki.
5. Nos wytnij z marchewki.
creative commons - andr3y94/deviantart.com
Kwiaty z żółtego sera lub szynki
1. Na plasterku sera czy szynki połóż pasek papryki.
2. Zwiń plasterki w rulon.
3. Każdy rulonik zawiąż szczypiorkiem.
4. Ciekawy efekt uzyskasz krojąc ser lub wędlinę nożem do pizzy.
Kanapka – choinka
1. Z kromek chleba wykrajamy choinki lub gwiazdki.
2. Smarujemy je twarożkiem, który będzie imitował śnieg.
3. Dekorujemy szczypiorkiem i papryką (to będą nasze bombki i gałązki).
Sałatka - kostka Rubika
1. Ulubione owoce pokrój w równą kostkę.
2. Układaj je na przemian, aż powstanie sześcian.
3. Udekoruj laską wanilii i anyżem.
Smakowite miseczki
1. Wydrąż miąższ grejpfruta, pomidora lub pomarańczy.
2. Do tak przygotowanych miseczek nałóż sałatkę.
3. Udekoruj szczypiorkiem.
Wstążki i gwiazdki z twarożka
1. Twarożek rozmieszaj z papryką w proszku, curry lub kurkumą (dzięki temu uzyskasz piękny kolor).
2. Schłodź w lodówce.
3. Przełóż do szprycy cukierniczej.
4. Namaluj na sałatce i kanapkach wstążki, gwiazdki lub choinkę.
Rozgrzewająca kawa
1. Pokrowce na filiżanki i kubki możesz kupić lub wykonać własnoręcznie. Bardzo szybko uszyjesz je ze skrawków elastycznych materiałów, starego swetra czy szalika.
2. Kawa i czekolada w takich naczyniach smakuje znacznie lepiej.
3. Koniecznie udekoruj ją bitą śmietaną i podawaj ze świątecznymi ciasteczkami! ;)
Choinki z kruchego ciasta
ciasto:
400g mąki pszennej
200g masła lub margaryny
150 g cukru pudru
3 łyżki śmietany
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta zielonego barwnika spożywczego
lukier: 1 białko 200g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny barwniki spożywcze do barwienia lukru.
Pierniczki korzenno-miodowe
ciasto:
7,5 dag masła
25 dag miodu
12 dag cukru
pół kg mąki
jajko
przyprawa do piernika
5 goździków
cynamon, imbir
2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier: 1,5 szklanki cukru pudru, 1 białko, łyżeczka soku z cytryny.
Choinka z Ciasta Drożdżowego
ciasto:
500g mąki pszennej,
250 ml mleka
80 g cukru kryształu
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
30g drożdży
30 g masła
szczypta soli
krem czekoladowy
do ozdoby: cukierki/draże, lukier, sok z cytryny, cukier puder.
Agnieszka Śliwińska/Deccoria.pl
Foto: ©123RF/PICSEL