fot. Pixabay.com
Mało kto wie, że większość produktów, od których jesteśmy uzależnieni w niezwykły sposób wpływa na nasze samopoczucie. Koniec z wyrzutami sumienia! Warto wiedzieć po co sięgać, by skutecznie poprawiać sobie humor. To czysta nauka!
TRUSKAWKI
Nie od dziś wiadomo, że truskawki zawierają więcej witaminy C niż np. cytryna czy pomarańcza. Witamina C wspomaga produkcję endorfin, które zbawiennie wpływają na nasze samopoczucie. Truskawki zawierają żelazo, kwas foliowy, witaminę A, witaminy z grupy B, magnez, mangan, miedź, potas i wapń. To prawdziwa bomba witaminowa.
GORZKA CZEKOLADA
Gorzka czekolada uwalnia serotoninę i fenyloetyloaminę z organizmu, co likwiduje uczucie zmęczenia, przygnębienia (może nawet działać trochę odurzająco). Zwiększa poziom endorfin odpowiedzialnych za zmniejszenie bólu i stresu. Teobromina zawarta w czekoladzie rozszerza naczynia krwionośne dodając energii. Polecamy czekolady zawierające minimum 85% kakao.
PAPRYCZKI CHILLI
Papryczki stymulują układ nerwowy do wytwarzania endorfin, dodatkowo lekko rozgrzewają i pobudzają organizm dodając mu energii.
AWOKADO
Awokado zawiera potas i witaminę B6, która działa antydepresyjnie i łagodzi napięcie nerwowe. Witamina E ma właściwości odmładzające, a tłuszcze podnoszą poziom dopaminy w organizmie (czyli hormonu szczęścia). Awokado zwiększa również poziom endorfin.
ŁOSOŚ
Kwasy omega-3 i omega-6 zawarte w łososiu redukują złość, stany depresyjne i problemy z bezsennością. Dodatkowo poprawiają pamięć, koncentrację, redukują napięcie i stres. Łosoś stosowany jest w profilaktyce antynowotworowej i przeciwzawałowej. Prócz łososia polecamy również makrelę, sardynki, śledzia i tuńczyka.
ZIELONO MI…
Kwas foliowy zawarty w sałacie, rukoli, szczawiu czy szpinaku zapobiega zmianom nastroju. Magnez obniża poziom stresu. Witaminy, minerały i składniki odżywcze w nich zawarte korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie.
BANANY
Banany zawierają tryptofany, czyli aminokwasy, które organizm zamienia w serotoninę. Poza tym można w nich znaleźć dużo magnezu i potasu, który pobudza myślenie i poprawia koncentrację. Błonnik obniża poziom cholesterolu, a witamina C wspomaga produkcję endorfin.
MIÓD
Miód wykorzystuje się w leczeniu stanów depresyjnych i nerwic. Ma działanie uspakajające, poprawia pamięć i koncentrację, łagodzi bezsenność i uwalnia serotoninę z organizmu. Dzięki zawartość łatwo przyswajalnych witamin i cukrów – działa błyskawicznie!
ZIELONA HERBATA
Zielona herbata redukuje stres, działa odprężająco i uspakajająco – wszystko dzięki zawartej w niej L-teaninie. Dodatkowo poprawia pamięć i koncentrację.
ORZECHY, MIGDAŁY I PESTKI
Są bogatym źródłem magnezu, który poprawia samopoczucie, łagodzi stres, rozdrażnienie i dodaje energii. Zawierają również witaminę B6, która działa antydepresyjnie, witaminę E, kwas foliowy i składniki odżywcze, które dodają energii i poprawiają nastrój.
JAJKA
Jajka zawierają sporo cynku, witamin z grupy B i kwasów Omega-3, które poprawiają sprawność układu nerwowego. Ponadto podnoszą poziom serotoniny i dostarczają energii.
Słodź herbatę miodem, zamień kawę na zieloną herbatę a zamiast chipsów chrup orzeszki. Pij dużo soków i nie zapominaj o pysznych rybach. Drobna zmiana nawyków pozwoli Ci cieszyć się lepszym nastrojem nawet jesienią i zimą. Pogoda ducha bywa zaraźliwa – nie wierzysz? Spróbuj!
Agnieszka Śliwińska/Deccoria.pl
Foto: ©123RF/PICSEL