Toaleta w twoim domu to wzór czystości i higieny? Wbrew pozorom, to wcale nie oznacza, że twoje mieszkanie jest wolne od szkodliwych drobnoustrojów. Groźne bakterie (które mogą wywoływać m.in. zatrucia pokarmowe) czyhają na nas również w innych, pozornie "niewinnych" miejscach.
Higieniczna łazienka
Sedes, wanna, umywalka, ręczniki... To widzisz, gdy otworzysz drzwi do łazienki. Tymczasem, uzbrojona w specjalistyczną aparaturę, zobaczyłabyś także przedstawicieli niemal wszystkich grup drobnoustrojów: bakterii, wirusów i grzybów. Mieszkają nie tylko na muszli sedesowej, ale także na mydelniczce i... szczoteczce do zębów.
Jak to jest możliwe? Otóż badania dowodzą, że podczas spuszczania wody w toalecie bakterie rozprzestrzeniają się wokół na odległość 2 metrów! Mając to na uwadze, powinnaś więc:
- zawsze zamykać klapę toalety już podczas spuszczania wody. Regularnie dezynfekuj też sedes, a na brzegu muszli zawieś antybakteryjnie działające kostki toaletowe;
- regularnie zmieniać ręczniki . Ta sama zasada odnosi się do kuchennych ścierek (to po zlewie kuchennym największe siedlisko bakterii). Pierz ręczniki i ścierki w wysokiej temperaturze (najlepiej, by było to 90 stopni);
- czyścić fugi, a także starannie wycierać okolice umywalki i wanny. Wilgoć sprawia bowiem, że może rozwinąć się pleśń, która powoduje alergię.
Bezpieczna kuchnia
Pomieszczenie, w którym przygotowujesz posiłki, powinno być oazą sterylności. Oto, jak osiągnąć pożądany stan:
- dezynfekuj i udrażniaj odpływ w zlewie. Zalegają tam spłukane z talerzy resztki jedzenia, które psując się, są nie tylko wylęgarnią drobnoustrojów, ale i źródłem brzydkiego zapachu. Badania dowodzą, że to największe skupisko bakterii w gospodarstwie domowym;
- codziennie sparzaj, a następnie susz zmywaki. Nigdy nie wycieraj nimi kuchennych blatów - w ten sposób rozniesiesz bakterie. Zmywaki i ściereczki zmieniaj najczęściej jak się tylko da;
- choć raz w tygodniu dobrze umyj i zdezynfekuj kosz na śmieci. W brudnym wiadrze znajduje się bowiem więcej niebezpiecznych mikroorganizmów niż w zadbanej toalecie! Dlatego po każdym kontakcie ze śmieciami dokładnie myj ręce wodą z mydłem;
- do krojenia mięsa używaj osobnej deski. Bakterie potrafią przeżyć na desce nawet 4 godziny i w ten sposób dostać się na inne krojone produkty.
Źródło: TINA
Foto: ©123RF/PICSEL