Porady domowe

Jak i czym wyczyścić grilla? Sprawdzone domowe sposoby

Sezon grillowy w pełni! Spędzanie wolnego czasu w gronie rodziny lub przyjaciół, przy aromatycznym posiłku z rusztu to jedna z naszych ulubionych letnich aktywności. Co zrobić z brudnym grillem po garden party i jak szybko wyczyścić ruszt? Mamy na to kilka sposobów.

Jak i czym wyczyścić grilla? Sprawdzone domowe sposoby
Grill można wyczyścić bez użycia chemii. Fot. 123RF/PICSEL

Z artykułu dowiesz się:

Czyszczenie grilla

Grillowanie to całkiem przyjemne zajęcie – przynajmniej do czasu, gdy garden party się kończy, a jego organizator pozostaje z brudnym grillem do wyczyszczenia. Jak zrobić to sprawnie i szybko, by móc ponownie z niego skorzystać?

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że grill w całości, łącznie z rusztem, najlepiej wyczyścić od razu po jego wygaszeniu. Dlaczego? Ponieważ podczas kolejnego grillowania dochodzi do zwęglenia zalegających resztek pożywienia i zaschniętego tłuszczu. W tym procesie powstają szkodliwe związki chemiczne (o rakotwórczym działaniu), które przenikają do przyrządzanych potraw. Poza tym, na co dzień nikt nie używa do gotowania brudnych garnków czy patelni. Higiena i systematyczność to podstawa.

Najlepiej wyczyścić grill od razu po jego wygaszeniu. Fot. Getty Images

Domowe sposoby na czyszczenie grilla węglowego

Czyszczenie grilla najlepiej zacząć, zanim ten zupełnie wystygnie. Wtedy łatwiej będzie nam doczyścić lekko ciepły tłuszcz i „świeże” zabrudzenia. Nie może być on jednak bardzo gorący – to nie bezpieczne dla nas, ale i dla samego urządzenia. Zalewanie rozgrzanej misy i stelaża grilla zimną wodą powoduje szybsze jego rdzewienie.

Poniżej wyjaśniamy, jak wyczyścić grilla przy pomocy środków dostępnych w każdym domu:

  • Czyszczenie rusztu octem

Najprostszą metodą czyszczenia grilla jest użycie szczotki lub szorstkiej gąbki oraz roztworu wody, octu i płynu do mycia naczyń. Używamy ich do przetarcia całego rusztu i komory.

  • Czyszczenie grilla sodą oczyszczoną

Do czyszczenia grilla wykorzystać można również sodę oczyszczoną. Mieszając ją z niewielką ilością wody, przygotowujemy gęstą pastę, którą później nacieramy i szorujemy zatłuszczoną kratkę.

  • Czyszczenie grilla cebulą

Ruszt grilla wyczyścimy także przy pomocy połówki świeżej cebuli! Wystarczy pocierać nią ciepłą kratkę – brud zejdzie, jak ręką odjął.

  • Czyszczenie grilla folią aluminiową

Tłuszcz oraz zaschnięte resztki jedzenia z grilla usunie także... folia aluminiowa zgnieciona w kulkę – należy przecierać nią zabrudzenia.

Jeśli zawiodą naturalne i domowe sposoby na wyczyszczenie grilla, zostaje zastosowanie specjalistycznych środków chemicznych. Ich użycie jest proste – wystarczy postępować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Zwykle rozpyla się je na ruszt i pozostawia na kilka chwil, a następnie wyciera do sucha.

Ważne jest staranne wyczyszczenie rusztu grilla z tłuszczu. Fot. 123RF/PICSEL

Czyszczenie grilla gazowego

Gdy grill przestygnie, należy odłączyć go od źródła gazu. Poszczególne elementy urządzenia należy zdjąć i umyć osobno. Najwięcej uwagi poświęcamy rusztowi. Zabrudzenia zdejmujemy drucianą szczotką, a później dokładnie myjemy go gąbką z mydlinami i octem. Resztki pożywienia z komory pieczenia można wciągnąć odkurzaczem lub wymieść. Sprzęty tego typu mają specjalne ociekacze, do których spływa tłuszcz. Pojemnik z zanieczyszczeniami opróżniamy i przemywamy w wodzie z octem i dodatkiem płynu do mycia naczyń. Wilgotną gąbką przecieramy również szyny aromatyzujące. Przed ponownym złożeniem, wszystkie części grilla gazowego powinny przeschnąć. Po każdym myciu dobrze jest grill gazowy zaimpregnować olejem w sprayu.

Zabrudzony ruszt można wyczyścić drucianą szczotką. Fot. 123RF/PICSEL

Czyszczenie grilla elektrycznego

Grill elektryczny wymaga delikatniejszego czyszczenia niż grille gazowe czy tradycyjne. Nie można uszkodzić warstwy teflonu, która pokrywa jego ruszt. Przed myciem koniecznie odłączmy go od źródła zasilania. Do zdjęcia przypalonych resztek jedzenia używajmy szpachelki kuchennej (której można używać do powierzchni teflonowych).

Nie zapominajmy również o profilaktyce! Aby uniknąć szorowania, potrawy można przyrządzać na aluminiowych tackach, które zapobiegają dużym zabrudzeniom rusztu. Dzięki nim na żar nie kapie tłuszcz, co również może sprawiać, że szkodliwe związki chemiczne przedostają się do jedzenia.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.