Apteka w ogrodzie

Apteka w ogrodzie: Czeremcha zwyczajna

Apteka w ogrodzie to cykl artykułów, w którym przybliżamy wam i podpowiadamy jak uprawiać zapomniane lub mniej znane rośliny zielne, które posiadają przydatne i zdrowotne właściwości. Tym razem opowiemy wam o czeremsze, zwanej też smrodynią lub korcipką – ulubionej roślinie leczniczej naszych babć.

Apteka w ogrodzie: Czeremcha zwyczajna

fot. 123RF/PICSELL

Zapomniana czeremcha zwyczajna

Czeremcha zwyczajna to gatunek drzewa lub krzewu z rodziny różowatych. Występuje pospolicie na terenie Europy, Azji Mniejszej i zachodniej Syberii. W naszym kraju spotkać też można jej krewniaczkę – czeremchę amerykańską.

Jak pachnie czeremcha?

Drzewo czeremchy zwyczajnej dorasta do 15 metrów. Krzew osiąga między 0,5 do 4 metrów. Ich korony są gęste, a gałęzie przewieszają się. Jajowate, matowe liście mają ząbkowane brzegi. Na przełomie kwietnia i maja roślina wykształca drobne, ozdobne, białe kwiatuszki zebrane w zwisające grona. Wydzielają one charakterystyczny, intensywny zapach podobny do bzu (lilaka) oraz magnolii. Latem pojawiają się niewielkie, jadalne owoce. Dojrzewając, zmieniają barwę – od zielonej, przez czerwoną do ciemnej, niemal czarnej. Smrodynia porasta nieużytki, dzikie podgórskie tereny, bywa też nasadzana w starych parkach i na obrzeżach miast.

fot. 123RF/PICSELL

Czeremcha — uprawa w ogrodzie

Czeremcha nie sprawia żadnych problemów w uprawie. Jest niewymagająca względem gleby, chociaż najlepiej rośnie w ziemi wilgotnej i próchniczej. Dobrze radzi sobie na stanowiskach słonecznych i półcienistych. Jest odporna na zanieczyszczenia środowiska i wybaczająca, jeśli chodzi o zaniedbania pielęgnacyjne.

Krzewy świetnie sprawdzą się w małych, naturalistycznych ogrodach. Pięknie komponują się z innymi kwitnącymi krzewami (lilakami, chociażby), a samodzielnie utworzą przyjemny szpaler. Szybko rozrastające się drzewa lepiej wybierać do większych ogrodów.

Przejdź dalej, by poznać niezwykłe właściwości czeremchy » 

REKLAMA

fot. 123RF/PICSELL

Czeremcha amerykańska

Czeremcha amerykańska jest nieco większa od pospolitej. Osiąga wysokość 20 metrów, a jej liście są bardziej błyszczące. Drobne kwiaty nie opadają, a rozpościerają się. Owoce czeremchy amerykańskiej pojawiają się później – we wrześniu i w październiku. Są słodsze w smaku niż owoce rodzimego gatunku.

Czeremcha — właściwości 

Warto mieć ją w ogrodzie nie tylko ze względu na jej walory estetyczne i użytkowe. Czeremcha jest cenną rośliną leczniczą, a jej owoce są jadalne. Surowcem zielarskim są kora z pąkami liściowymi oraz kwiaty. Kwiaty zbieramy wiosną, w suche i słoneczne dni. Wtedy również (a później jeszcze jesienią) można pobrać korę z młodych, giętkich gałązek. Zbieramy jedynie w pełni dojrzałe owoce. Części rośliny suszymy w ciepłym pomieszczeniu, rozłożone na płótnie lub innej przewiewnej tkaninie. Z kwiatów przygotowywać można napar, a z owocowców odwar, soki i nalewki.

Zobacz więcej zdjęć

Czeremcha na kleszcze

Liście czeremchy posiadają substancje o właściwościach odkażających i  bakteriobójczych. Są toksyczne dla wielu owadów i kleszczy, dlatego można z nich wykonać domowy oprysk przeciwko tym zwierzętom. Niektóre podręczniki zielarskie sugerują, że natarcie się liśćmi czeremchy zapobiegnie atakom pajęczaków.

Wyciągi i ekstrakty z czeremchy charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, uspokajającym, obniżającym ciśnienie krwi. Stymulują układ trawienny i przemianę materii. Preparaty na bazie kory łagodzą biegunkę. Uwaga! Wyciągi z kwiatów czeremchy mogą wpływać na gospodarkę hormonalną, dlatego zaleca się ostrożne ich stosowanie, najlepiej po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Czeremcha na kleszcze. Przejdź dalej, by poznać przepis »

REKLAMA

fot. 123RF/PICSELL

Kwiaty czeremchy często są składnikami kosmetyków. Napar z kwiatów korcipki można stosować zewnętrznie, na skórę. Doskonale nawilża ją, wygładza, przeciwdziała obrzękom, zmniejsza cienie pod oczami, rozjaśnia przebarwienia i przyśpiesza gojenie ran.

Czeremcha na kleszcze — przepis

Oprysk przeciwko kleszczom, komarom i muchom wykonuje się z drobno pociętych młodych gałązek czeremchy oraz kory, którą zdejmuje się niedużym nożykiem. Części rośliny zalewamy zimną wodą (na 500 g ok. 10 l) i zagotowujemy. Gdy płyn zaczyna wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 min. Poprawnie wykonany oprysk będzie miał kolor czerwony. Po ostygnięciu zlać go można do zraszacza lub konewki. Opryskujemy rośliny i zakątki gdzie pojawiają się kleszcze i niechciane owady.

fot. 123RF/PICSELL

Czermecha — na nalewkę i dżemy

Błędnie sądzi się, że owoce czeremchy są trujące. Są jednak szkodliwe w takim stopniu jak wiśnie, morele, migdały czy jabłka, w nasionach, których znajdują się glikozydy cyjanogenne. Po oddzieleniu od pestek lub obróbce termicznej (szkodliwe związki ulegają wówczas całkowitemu rozpadowi) nie są groźne dla zdrowia. Owoce czeremchy są słodkie, ale mdłe w smaku. Świetnie nadają się do wyrobu soków, dżemów, konfitur i nalewek.

Deccoria.pl

Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL

Przeczytaj również:

Apteka w ogrodzie: Żywokost lekarski

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.