Porady ogrodnicze

Chwasty, które leczą: Koniczyna czerwona

Koniczynę można znaleźć praktycznie na każdej łące. Ten niepozorny chwast ma nieocenione właściwości lecznicze - przyśpiesza gojenie się ran, łagodzi objawy menopauzy, zaostrza apetyt, jest używana w leczeniu zapalenia oskrzeli, astmy i łuszczycy. Koniczynę można również dodawać do sałatek, makaronu czy twarożku.
REKLAMA

Właściwości lecznicze koniczyny

Koniczyna czerwona zawiera fenolowe glikozydy, kwasy mineralne, flawonoidy, salicylany, kumaryny. Jest bogata w aminokwasy, białka, witaminy i sole mineralne, w formie łatwo przyswajalnej dla człowieka. Dodatkowo zawiera małe ilości olejków eterycznych, garbników karotenu oraz witaminy C i E.

Jest wprost stworzona dla kobiet! Reguluje menstruację, leczy trądzik androgenny i przeciwdziała łysieniu. Łagodzi również objawy menopauzy (przede wszystkim uderzenia gorąca), korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową i przeciwdziała osteoporozie. 

Napar z kwiatów koniczyny zaostrza apetyt i łagodzi zaparcia. Ziele można też stosować zewnętrznie, bo łagodzi swąd i powierzchowne bóle. Z odwaru przygotowuje się płukankę do ust i gardła.

Badania naukowe wykazały, że koniczyna czerwona posiada silne działanie antykoncepcyjne u owiec.

Zbiory, suszenie i przechowywanie

Właściwości lecznicze mają jedynie główki kwiatowe. Należy je zbierać w okresie kwitnięcia – najlepiej wczesnym latem.

Ścinamy kwiaty wraz z szypułkami i górnymi liśćmi. Suszymy je w przewiewnym, zacienionym miejscu, w temperaturze do 50 stopni.

Przechowujemy w papierowych torebkach, w ciemnym miejscu.

Przepisy na specyfiki lecznicze z koniczyny

Maść z kwiatów

Zastosowanie: Opuchnięcia limfatyczne.

Świeże kwiaty należy zalać wodą i gotować na wolnym ogniu 48h. Następnie odcedzić i odparować. Pół-suche ziele wymieszać z bezzapachową maścią, którą można kupić w aptece (w proporcjach pół na pół).

Napar z kwiatów

Zastosowanie: Nieżyty górnych dróg oddechowych i zaburzenia pokarmowe

Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 15 minut. Napar powinno się pić 3 razy dziennie, po 1 szklance.

Nalewka z kwiatów

Zastosowanie: Uspakajające i tonizujące

100g suszonych kwiatów zalewamy 0,5 litra czystej, 40% wódki i odstawiamy do ciemnego pomieszczenia na 2 tygodnie. Należy codziennie wstrząsać nalewką. Po 2 tygodniach susz odcedzamy i wyciskamy. Tak przygotowaną nalewkę rozcieńczamy 2 szklankami przegotowanej wody i przelewamy do ciemnej butelki.

Nalewkę należy trzymać w lodówce.

Odwar z ziela

Zastosowanie: Nieżyty górnych dróg oddechowych, zaburzenia pokarmowe i problemy z zaparciami. Można stosować też w formie okładów na oparzenia, stłuczenia i swędzącą skórę.

1,5 łyżki suszonych kwiatów zalewamy 0,5 litra wrzątku i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

wikimedia.org/Arria Belli

Herbatka indiańska

Zastosowanie: Oczyszczanie krwi. Indianie Ameryki Północnej używali jej również do walki z rakiem.

90g kwiatów koniczyny czerwonej, 90g szczawika zajęczego, 90g korzenia łopianu większego, 30g morszczynu pęcherzykowatego, 30g ostrożnia polnego i 30g pudru z wiąza czerwonego mieszamy ze sobą.

5ml takiej mieszanki ziołowej zalewamy szklanką wody i gotujemy 5 minut.

Herbatkę powinno się pić przez około 1-3 miesięcy, 3 szklanki dziennie.

Koniczyna w kuchni

W Irlandii, w latach głodu, suszone kwiaty koniczyny mielono na mąkę i "fałszowano" nią mąkę do wypieków chleba.

Dzisiaj koniczynę można przyrządzać w ten sam sposób co szpinak. Kwiaty i liście nie mają własnego smaku, ale są bardzo sycące, w połączeniu z ryżem czy ziemniakami. Można je dodawać do makaronu, sałatek i podpłomyków.

Creative COmmons/Albert Bridge

Makaron z koniczyną

Składniki:
- makaron,
- koniczyna,
- czosnek.

Kwiaty koniczymy dusimy z pokrojonym w kosteczkę czonkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z koniczyną i czosnkiem.

Twarożek z koniczyną i kiełkami

Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 2 l mleka 2%,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 8 kwiatów koniczyny,
- garść kiełków rzodkiewki,
- olej rzepakowy
- ocet jabłkowy.

Kiełki rzodkiewki i koniczynę sparzamy wrzącą wodą i odsączamy. Mleko gotujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy zimny jugurt i mieszamy, aż utworzy się na nim serwatka. Ściągamy z ognia i przelewamy przez drobne sitko. Następnie przelewamy wodą, by wypłukać resztę serwatki. Serwatkę mieszamy z koniczyną i przyprawiamy solą. Przekładamy do gazy i podwieszamy nad naczyniem, aby odciekła reszta wody. Wyjmujemy twaróg z gazy i układamy na kiełkach. Polewamy octem jabłkowym i olejem.

Agnieszka Śliwińska/Deccoria.pl

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

Wasze komentarze (2)

halab55

Koniczyna to żaden chwast!to jest roślina pastewna uprawiana na karmę dla zwierząt,a przy okazji ma wiele możliwości do wykorzystania dla zdrowia i urody.

dar

Ten niepozorny chwas a od kiedy konczyna to chwast powiem tylko tyle ze konczyna to wysokobialkowa roslina pastewna

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Chwasty, które leczą: Koniczyna czerwona"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.