Spis treści:
- Po co bielić drzewa owocowe – czy termin ma znaczenie?
- Prosty przepis na mleko wapienne
- Jak wysoko bielić drzewa?
Po co bielić drzewa owocowe – czy termin ma znaczenie?
Bielenie drzew owocowych to zabieg pielęgnacyjny wykonywany przede wszystkim w celu ochrony pni przed pękaniem, wywoływanym gwałtownymi wahaniami temperatur zimą i wczesną wiosną. Wapno odbija promienie słoneczne, co ogranicza nagrzewanie się kory w ciągu dnia i chroni przed jej pękaniem wskutek nocnych przymrozków, a także przed powstawaniem ran zgorzelinowych.
Dodatkowo, bielenie ogranicza wzrost wszelkiego rodzaju mchów i porostów na korze. Zabieg ten opóźnia także początek wegetacji roślin na wiosnę, chroniąc tym samym kwiatostany i zawiązki owoców przed przymrozkami, co przekłada się na lepsze plonowanie. W praktyce oznacza to, że bielenie jest nie tylko działaniem ochronnym fizycznie, ale też wpływa korzystnie na cykl życiowy i kondycję drzew owocowych.
Termin przeprowadzenia bielenia ma duże znaczenie dla jego skuteczności. Zabieg ten najlepiej przeprowadzić od połowy listopada do stycznia. W tym terminie wapno nie jest już tak narażone na wypłukiwanie przez intensywne jesienne deszcze i jednocześnie spełnia swoją funkcję podczas pierwszych silnych mrozów. Ważne, aby bielić drzewa, gdy temperatura w dzień utrzymuje się na poziomie ok. 5°C, ich kora jest sucha, a przez ok. 2 dni po malowaniu nie będzie padać. W przypadku spłukania bieli po deszczach zabieg należy powtórzyć nawet do początku marca. Szczególnej uwagi wymagają przede wszystkim młode egzemplarze.
Przeczytaj również: Spulchnia glebę i wzbogaca ją w żelazo. W listopadzie rozsyp w ogrodzie i dobrze przemieszaj
Prosty przepis na mleko wapienne
Mleko wapienne to nic innego, jak mieszanina wapna oraz wody. O jego skuteczności decyduje m.in. wykorzystany materiał i zastosowane proporcje. W tym celu można posłużyć się specjalnym wapnem do bielenia, który jest dostępny w większości sklepów ogrodniczych. Wystarczy zalać je wodą według zaleceń producenta i dokładnie wymieszać – taka mieszanka jest gotowa do smarowania drzew.
Do bielenia drzew można także posłużyć się wapnem palonym – w tym celu należy wymieszać 2 kg wapna z 10 l wody. Aby mleko wapienne lepiej trzymało się na drzewach, do mieszanki można dodać nieco krochmalu lub białej farby emulsyjnej.

Młode drzewa owocowe wymagają szczególnej uwagi. Mleko wapienne nanosi się pędzlem na pień oraz nasady grubszych gałęzi, szczególnie zwracając uwagę na stronę południową. Fot. Oleg Prokopenko/CanvaPro
Jak wysoko bielić drzewa?
Drzewa owocowe bieli się od samej ziemi, wzdłuż całego pnia aż do pierwszych lub nawet drugich rozwidleń gałęzi. W praktyce oznacza to wysokość ok. 1,5-2 m, zależnie od tego, jak nisko rosną pierwsze większe gałęzie. Ważne jest także pobielenie nasady grubych gałęzi oraz miejsc, gdzie łączą się one z pniem, ponieważ są to newralgiczne punkty, podatne na uszkodzenia i pęknięcia.
Od strony południowej i zachodniej, gdzie słońce nagrzewa pnie najmocniej, bielenie powinno być wykonane nieco wyżej, aby jeszcze lepiej chronić korę przed pękaniem pod wpływem nagłych zmian temperatury. Bieli się głównie pień z dodatkiem tych grubszych konarów.
Źródła: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jest wyjątkowej urody ptakiem, ale niezły z niego gagatek. Zostaw w karmniku, na pewno przyleci
W ogrodzie pomoc numer 1, kiedyś dodawano do potraw. Dziś to roślina zakazana