Porady ogrodnicze

Jak uprawiać zioła w doniczkach? Nie przepłacaj za nie w sklepie

Zioła to doskonały dodatek do każdego dania, szczególnie jeśli są świeże. Hodowane na parapecie mogą być również ozdobą kuchni. Podpowiadamy, jak uprawiać i pielęgnować zioła w doniczce. 

Jak uprawiać zioła w doniczkach? Nie przepłacaj za nie w sklepie
Zioła w doniczkach można uprawiać w domu, na balkonie i w ogrodzie 123RF/PICSEL

Z tego artykułu dowiesz się:

Jak pielęgnować zioła w doniczce? 

Uprawa ziół to łatwe zajęcie, które nie zajmuje dużo czasu, a może przynieść wiele korzyści. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup sadzonek lub nasion — musimy przygotować dla nich odpowiednie warunki.

Zioła w domu — wymagania

Niezależnie  od tego, czy chcemy uprawiać zioła w doniczce na parapecie, na balkonie lub ogrodzie, musimy wybrać dla nich miejsce jak najlepiej nasłonecznione, ciepłe i osłonięte przed wiatrem. Tylko niektóre gatunki i rodzaje roślin (np. melisa i lubczyk) wolą ocienione stanowiska. Wynika to z faktu, że większość z nich pochodzi z gorącego południa. Ważne jest również, aby nie miały one kontaktu ze spalinami i zanieczyszczeniami miejskimi. Jeśli balkon wychodzi na ruchliwą ulicę, lepiej przenieść zioła do kuchni, na widny parapet. 

Popularne zioła w doniczce do kuchni to bazylia, rozmaryn i szczypiorek Fot. 123RF/PICSEL

Wybór donicy — uprawa ziół w domu i ogrodzie

Jeśli decydujemy się urządzić zielnik w ogrodzie, rośliny lepiej trzymać w donicach. Ziołowe grządki często wyglądają niechlujnie. Uporządkowanie ich w pojemnikach doda im wiele uroku. Ponadto łatwo je przestawić do domu na czas zimowy. Większość gatunków nie potrzebuje donicy głębszej niż 20 cm.

Zdarzają się jednak gatunki o długich korzeniach, takie jak koper czy wawrzyn, które będą wymagać większego pojemnika. Można zdecydować się na specjalną doniczkę na zioła z otworem do nawadniania, ale te tradycyjne — z otworami na spodzie — również świetnie się sprawdzą. 

Zioła w doniczce — jaka ziemia? 

Rośliny najlepiej rosną w zwykłej ziemi ogrodniczej o dużej przepuszczalności i odczynie zasadowym lub obojętnym. Do ich uprawy nie powinniśmy wykorzystywać torfu i kory, które zakwaszają podłoże. Jak sadzić zioła? Pamiętajmy, by spód pojemnika wyłożyć warstwę drenażu, który zapobiegnie osadzaniu się wody i przegniciu korzeni.

Zioła w doniczce — jak często podlewać?

Każdy gatunek ma swoje preferencje. Są zioła sucholubne takie jak oregano, macierzanka i lawenda, oraz takie, które lubią wilgoć — jak melisa i mięta. Najlepiej jest jednak znaleźć złoty środek i podlewać zioła z umiarem, nie dopuszczając ani do przesuszenia, ani do przewilgocenia. Przed każdym kolejnym podlewaniem warto sprawdzać palcem wilgoć ziemi. Jeśli wierzchnia warstwa podłoża jest sucha, koniecznie dolejmy roślinom wody. 

Zioła w doniczce — nasiona czy sadzonki?

Jeśli chcemy uprawiać zioła w domu, najlepiej jest kupić nasiona lub rozsadę w sklepie ogrodniczym, a jeśli mamy taką możliwość — u samego ogrodnika. Wyhodowanie roślin z nasion wymaga więcej czasu i pracy niż utrzymanie gotowej już sadzonki.

zioła na parapecie w kuhcni Jakie zioła siać w domu? Warto wypróbować uprawę bazylii, tymianku i mięty Fot. 123RF/PICSEL

Takie sadzonki można nabyć w supermarketach, trzeba jednak liczyć się z tym, że są one sztucznie pobudzane do wzrostu i często niedługo po zakupie usychają. Aby tego uniknąć, dobrze jest je od razu przesadzić i podlewać raz na kilka dni. Ponadto, będą one zdecydowanie mniej odporne i wytrzymałe, niż te wyhodowane przez nas z nasion.

Uprawa ziół w doniczkach — kompozycje

Zioła możemy sadzić w dowolnych kompozycjach, zależnie od naszych upodobań. Dobrze jest łączyć różne gatunki (dzięki czemu same wytworzą korzystny dla nich mikroklimat) i mieszać rośliny wieloletnie z jednorocznymi. Wiele ziół wydziela intensywny zapach, a aromatyczna mieszanka nie każdemu będzie się podobać. Musimy więc sami wybrać gatunki i kompozycje, dostosowując je do naszych upodobań. 

Zioła w doniczce — jak przycinać?

Regularne obcinanie wierzchołków roślin sprzyja rozkrzewianiu, pobudza je do wzrostu  i zapobiega zawiązywaniu się owoców. Trzeba jednak pamiętać, aby przycinać jedynie zieloną cześć łodygi. Przycięcie zdrewniałej partii może spowodować uschnięcie rośliny.

Uprawa ziół w doniczce krok po kroku. Kiedy zbierać zioła?

Zioła są najbardziej aromatyczne, gdy zaczynają zawiązywać kwiaty. Jest to najlepszy moment na zbiór. Obcinamy łodygi i opłukujemy je w zimnej wodzie. Wtedy możemy je zasuszyć, układając w pęczki i rozkładając na papierze. Nie powinno się suszyć ziół ani w kuchni, gdzie przejdą zapachami gotowanych potraw, ani na słońcu, co pozbawi je olejków eterycznych i tym samym smaku. Zasuszone zioła możemy wykorzystać jako przyprawa w kuchni lub jako aromatyczny odświeżacz do szafy.  

przesadzanie zioł Aby zioła w doniczce kupione w supermarkecie nie zwiędły, należy je przesadzić Fot. 123RF/PICSEL

Jakie zioła siać w doniczce?

•    Rozmaryn – gatunek wymagający dużej ilości światła i ciepła oraz większej donicy. To świetna przyprawa dla wielu dań. Poprawia apetyt, a napar ma zastosowanie antydepresyjne.

•    Mięta – jeden z nielicznych gatunków, które lepiej czują się na zacienionych stanowiskach. Należy ją intensywnie podlewać oraz przycinać — dzięki czemu chętnie będzie się rozkrzewiać. Jest dobrym dodatkiem do dań — nie tylko na słono, ale również na słodko. Napar z mięty pomoże kobietom w ciąży w porannych nudnościach.

•    Tymianek – bardzo światłolubna roślina, która lepiej będzie czuła się w ogrodzie lub na balkonie niż na kuchennym parapecie. Ma swoje zastosowanie w zwalczaniu chorób dróg oddechowych, napar działa wykrztuśnie, oraz dobrze niweluje nieświeży oddech. Kąpiel w tymianku pobudza krążenie i działa jak dobry i drogi krem, bo świetnie regeneruje skórę!

•    Pietruszka – wszystkim dobrze znany dodatek do zup, kanapek, sosów i wielu innych potraw. Bardzo wytrzymała — nie boi się chłodu — dobrze więc nadaje się na balkon. Źródło witaminy C ma również działanie oczyszczające.

•    Ruccola – modny dodatek wielu sałatek. Lubi słońce, szybko i intensywnie rośnie.

•    Bazylia – miłośniczka słońca, ciepła i umiarkowanego podlewania. Oprócz znanych nam walorów smakowych posiada również lecznicze – działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

•    Oregano – inaczej lebiodka. Dość wymagająca roślina światłolubna. Będzie idealnym dodatkiem wielu potraw.

•    Melisa – intensywnie pachnąca roślina, która lubi systematyczne podlewanie.  Dobry dodatek do deserów. Znane są również jej uspokajające właściwości.

•    Lawenda – bardzo lubi mocno nasłonecznione stanowiska i ziemię bogatą w wapń – nie toleruje kwaśnej gleby. Zasuszona, w woreczku wprowadzi aromat świeżości do naszej szafy, kąpiel w lawendzie skutecznie nas zrelaksuje, a żywa będzie ciekawym, fioletowym akcentem dla naszego wnętrza.

Anna Hrynkiewicz/ Redakcja Deccoria.pl

Te zioła utrzymają narządy w dobrej kondycji na INTERIA.TV.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.