Chwasty są utrapieniem każdego ogrodnika. W ogrodzie szybko się rozrastają, zagłuszają sąsiadujące z nimi rośliny, podbierają im cenne zasoby: składniki pokarmowe, wodę, światło, a w przypadku upraw warzyw lub zbóż obniżają walory smakowe zbieranych plonów. Poza tym szpecą rabaty i grządki. Mocny i rozbudowany system korzeniowy sprawia, że doskonale przystosowują się do środowiska, w którym występują. Najlepszą metodą na ich usunięcie jest pielenie – czyli ręczne wyrywanie ekspansywnego zielska, co jest czynnością długotrwałą i męczącą. Alternatywą dla prac ręcznych są chemiczne preparaty.
Ich stosowanie niesie za sobą wiele niepożądanych skutków ubocznych. Takie środki na chwasty są zazwyczaj drogie i mogą zaszkodzić nie tylko roślinom, których chcemy się pozbyć, ale również tym, na których uprawie zależy nam najbardziej. Zamiast nich warto wypróbować naturalne repelenty – większość z nich znajdziemy we własnej kuchni!
KONKURS: Pochwal się aranżacją swojego parapetu i wygraj zestaw pięknych zasłon!
Domowe preparaty na chwasty w ogrodzie: Ocet
Ocet ma wiele zalet: jest tani, biodegradowalny, nie szkodzi ani środowisku, ani ludziom czy zwierzętom, skutecznie zwalcza niechciane zielsko, a także odstrasza mrówki i inne owady. Używając go w ogrodzie, zachowajmy ostrożność i nanośmy go jedynie na liście chwastów. Przed zastosowaniem rozcieńczmy go z wodą, w proporcji 2:1. W tym celu najwygodniej posłużyć się spryskiwaczem. Ocet rozpylony na nieszkodliwe okazy, warzywa lub trawnik, może je zniszczyć.