Spis treści:
- Kiedy zabezpieczać winorośl przed mrozami?
- Jak przygotować winorośl do zimy — te rzeczy musisz zrobić
Kiedy zabezpieczać winorośl przed mrozami?
Chociaż teraz za oknem w wielu częściach Polski jest dość ciepło, jesień charakteryzuje się dużą zmiennością pogodową. Jednego dnia jest ładnie, kolejnego zaczyna padać, a temperatury gwałtownie spadają. Właśnie takie warunki są szczególnie trudne dla winorośli.
Połowa listopada to ostatni dzwonek na zabezpieczenie rośliny przed mrozami. Co więcej, uchroni to też winorośl przed zbyt wczesnym wypuszczeniem nowych pędów wiosną. Trzeba jednak uważać – bardzo szczelne okrycie łóz może skutkować ich gniciem.
Szczególnie narażone na niskie temperatury są okazy młode, czyli do trzech lat od początku uprawy, ponieważ nie zdążyły jeszcze wykształcić mrozoodporności. Musisz dostosować sposób okrycia do panujących warunków, dlatego dokładnie śledź prognozy pogody. Jeśli zbliża się mróz, zabezpiecz winorośl lepiej.
Przeczytaj również: Ukorzenianie sztobrów winorośli. Prosty sposób na rozmnożenie winorośli
Jak przygotować winorośl do zimy — te rzeczy musisz zrobić
Samo okrywanie winorośli na zimę nie jest trudnym zajęciem, ale wymaga uwagi i ostrożności. W moim ogrodzie zawsze zajmuje się tym dziadek. Najpierw zaleca zająć się samym krzewem i wykonać kilka zabiegów pielęgnacyjnych:
- Usuń stare i uszkodzone pędy – pozbądź się pędów uszkodzonych i wyschniętych. Najlepiej zostawiać 2–3 najsilniejsze gałęzie wyrastające z jednego węzła. W ten sposób winorośl zaoszczędzi siły na wytwarzanie nowych pędów wiosną. Do cięcia używaj tylko ostrego sekatora.
- Ostatnie podlewanie – po przycinaniu obficie podlej winorośl. Wtedy korzenie lepiej przygotują się do mrozów i utrzymają wilgoć aż do wiosny.
- Zagnij łozy do ziemi – rób to ostrożnie, by nie połamać pędów. Przywiązuj je do palików, drutów lub płotu. Dzięki temu łatwiej będzie je dokładnie okryć.
Gdy winorośl kończy okres wegetacji można ją śmiało okryć i zabezpieczyć przed mrozem. Fot. Irantzu_Arbaizagoitia/Canva Pro
Dopiero tak przygotowane winorośle nadają się do zabezpieczenia na zimę. Na początek wybierz odpowiedni materiał do okrywania. Powinien być przepuszczalny. W sklepach ogrodniczych kupisz agrowłókninę, świetnie nadającą się do ogrodu. Jednak równie dobrze sprawdzą się gałązki świerkowe lub opadłe liście, a mój dziadek preferuje słomę.
Pamiętaj, że każdy z tych materiałów jest lekki, więc wiatr może go porwać w sekundę. Dlatego okrycie trzeba dobrze zabezpieczyć za pomocą kamieni lub desek. Uważaj przy tym na samą winorośl, żeby jej nie uszkodzić. Mój dziadek od lat tak zabezpiecza winorośl przed mrozem i co roku krzew pięknie owocuje.
Jeśli masz w ogrodzie winorośle prowadzone na wysokim pniu, również usuń z nich stare i zbędne pędy, a pozostawione łozy ułóż w wiązkę i przywiąż do pnia. Później winorośl okrywa się słomą, agrowłókniną, a nawet papierem pakunkowym i zabezpiecza, obwiązując dookoła sznurkiem.
Oprócz przykrywania całej rośliny skup się też na strefie korzeniowej. W przypadku winorośli najlepiej sprawdzi się kopczykowanie. Polega ono na usypaniu niewielkiego 10–15 cm kopczyku u podstawy krzewu. Można do tego wykorzystać zwykłą ziemię ogrodową lub kompost. W ten sposób uzyskasz naturalną izolację, która utrzyma ciepło, nawet gdy temperatury mocno spadną.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak przygotować borówkę amerykańską na zimę? Ochrona przed mrozem i zakwaszenie gleby
Zimowanie hortensji w doniczkach. Roślina przetrwa nawet duże mrozy na zewnątrz
Ten krzew zimą wygląda najpiękniej. Już z daleka wabi szkarłatnym płomieniem liści