Urządzanie wnętrz

Jak przechowywać owoce i warzywna na zimę? Zrób zapasy i zabezpiecz się przed drożyzną

Sezon zimowy bardzo często wiąże się z koniecznością przechowania zbiorów owocowo-warzywnych zebranych podczas sezonu. Zachowanie ich wartości odżywczych i walorów smakowych jest niezwykle istotne, dlatego często pojawia się pytanie, jak przechowywać owoce i warzywa na zimę? 

Jak przechowywać owoce i warzywna na zimę? Zrób zapasy i zabezpiecz się przed drożyzną
Owoce i warzywa można przechowywac na różne sposoby. Fot. 123RF/PICSEL

Z artykułu dowiesz się:

Gdzie przechowywać owoce i warzywa na zimę

Zebrane warzywa i owoce, w szczególności te, które zostały zerwane z drzew, cały czas tracą nagromadzoną wodę oraz są podatne na różnego rodzaju choroby. Ze względu na to, że ciągle „oddychają”, konieczne jest zapewnienie im specjalnych warunków do przechowywania. Taki zabieg pozwoli utrzymać owoce oraz warzywa świeże przez długi czas, bez ryzyka utraty ich smaku, struktury oraz zawartych witamin i pozostałych właściwości. Wielkie przedsiębiorstwa lub przetwórnie są wyposażone w specjalnego rodzaju chłodnie, które pozwalają na przechowanie plonów z sadu, z zachowaniem optymalnej temperatury oraz wilgotności powietrza.

Domowe warunki nie zawsze pozwalają na to, aby wstawić do pomieszczenia specjalną lodówkę przeznaczoną wyłącznie na zimowanie cebuli, czosnku, jabłek czy gruszek. W takim przypadku należy szukać najlepszych rozwiązań, które pozwolą na utrzymanie dość niskiej temperatury w pomieszczeniu, tak aby zbiory mogły służyć ci przez kolejne miesiące, do czasu kolejnego sezonu owocowo-warzywnego.

Jakie owoce i warzywa nadają się do przechowywania? 

Do przechowywania przez zimę nadają się:

  • buraki,
  • czosnek,
  • cebula,
  • chrzan,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • skorzonera,
  • seler,
  • kapusta i por. 

Warzywa takie, jak kalarepa, kalafior, rzodkiewka, pomidory czy ogórki, mogą być też przechowywane, ale zaledwie przez kilkanaście dni.

Przeczytaj również: Letnia pielęgnacja warzywnika - przechowywanie pomidorów i suszenie papryki

Przechowywanie owoców i warzyw – piwnica

Patrząc na sposoby przechowywania owoców i warzyw na zimę, najlepszym i najprostszym rozwiązaniem może okazać się piwnica. Położona nisko, pod gruntem zapewnia nieco chłodniejszą temperaturę niż w pozostałych częściach budynku, dzięki czemu nie ma konieczności wstawiania dodatkowego sprzętu chłodniczego. Ze względu na różnorodność plonów każdy typ owoców i warzyw potrzebuje nieco innych warunków do przechowywania. Piwnica, mimo braku specjalistycznego sprzętu i automatycznego systemu regulującego temperaturę i wilgotność powietrza, stwarza optymalne warunki do prywatnego zimowania zbiorów. Pierwszym ważnym jej atutem jest zaciemnienie. Wiele owoców, w tym jabłka i gruszki, lubi zaciemnione miejsca, z brakiem dostępu do światła. Dzięki takiemu położeniu znacznie dłużej zachowają świeżość i jędrność, a i ich skórka będzie napięta bez widocznych pomarszczeń.

Planując składowanie warzyw i owoców w takim miejscu, warto zwrócić uwagę na typ budynku. O ile stare kamienice i bloki mają dość chłodne piwnice, w których temperatura nie przekracza często 4°C, o tyle nowe budownictwo rządzi się swoimi prawami, a piwnice wykonane zgodnie z nowoczesną zabudową mogą tworzyć nieco cieplejsze środowisko. W takim przypadku należy cyklicznie wietrzyć pomieszczenie, zapewniając warzywom i owocom regularną cyrkulację powietrza, dzięki której nie będzie dochodziło do gnicia.

Jak przygotować piwnicę na zbiory?

Owoce w zimie potrzebują dobrego schronienia. Aby im je zapewnić, piwnicę należy uprzednio przygotować. To pozwoli ci na utrzymanie świeżości przechowywanych zbiorów nawet do pół roku.

  • Pierwszym ważnym elementem jest wybielenie pomieszczenia wapnem, co pozwoli na jego odkażenie i usunięcie szkodników, które mogłyby w późniejszym czasie uszkodzić twoje warzywa oraz owoce składowane w pomieszczeniu.

  • Dodatkowo warto spryskać całą piwnicę środkiem grzybobójczym, dzięki czemu zielenina nie będzie narażona na pokrycie pleśnią. Korzystając z takiego rozwiązania, trzeba pamiętać, że odstęp czasowy między przygotowaniem pomieszczenia a umieszczeniem plonów w piwnicy musi wynosić 2-3 tygodnie.

  • Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie wcześniej skrzynek zbitych z desek, tak aby prześwity były widoczne. Tak stworzone kolumny pozwolą na zimowanie warzyw i owoców oraz na ich skuteczną segregację.

  • Każdą skrzynkę ponadto można wyłożyć folią, która zapobiegnie szybkiej utracie wody przez zbiory. Przykrycie niektórych owoców sprawi, że nie będą one przenikać zapachami pozostałych, składowanych produktów i zachowają swoje pierwotne walory smakowe.

Przechowywanie owoców i warzyw – balkon

Istnieją różne sposoby na przechowywanie owoców i warzyw. Temperatura w tym przypadku pełni kluczową funkcję, dlatego nie można ich trzymać w domowym zaciszu. Mimo to, nie każde mieszkanie ma przypisaną piwnicę. Ponadto w nowych blokach tego typu pomieszczenia wypierane są na rzecz garaży oraz wielkich podziemnych parkingów. W takim przypadku należy szukać alternatywy. Doskonałą opcją jest balkon, na którym można przechować wybrane gatunki warzyw i owoców. Dodatkowe metry również trzeba odpowiednio przygotować, żeby zimowane zbiory przetrwały do wiosny.

  • W pierwszej kolejności potrzebne będą ci skrzynki podobnie jak w piwnicy. Trzeba je jednak należy wyłożyć styropianem, który jest doskonałym izolatorem. Spowoduje to nieprzepuszczanie wilgoci oraz nadmiernie niskich oraz ciepłych temperatur do wnętrza skrzynki.

  • Skrzynie należy także wyłożyć folią oraz podsypać piaskiem. Tak przygotowane pudła ustaw w zacienionym miejscu osłoniętym od wiatru i deszczu.

Jeżeli zastanawiasz się, jakie warzywa przechowywać zimą na balkonie, musisz wiedzieć, że nie wszystkie z nich zniosą zimowanie na wolnym powietrzu. Tego typu rozwiązanie sprawdzi się w przypadku włoszczyzny, dlatego, jeżeli masz np. większe ilości marchwi, selera lub pora wykorzystaj tę opcję.

Przechowywanie w gruncie – warzywa na zimę

Nie jest powiedziane, że niektórych warzyw nie możesz przechowywać w gruncie. Wybrane odmiany są nieco bardziej odporne na mrozy oraz zwiększoną wilgotność powietrza. Przede wszystkim mowa o uprawach korzennych, dlatego takie rozwiązanie sprawdzi się w przypadku:

  • selera,
  • marchwi,
  • burakow,
  • pietruszki.

Musisz pamiętać, aby przed zimowaniem wykopać dodatkowe rowki w ziemi, w których zakopiesz korzenie na głębokości 5 centymetrów. Ponadto ziemię trzeba przykryć, najlepiej zrobić to za pomocą słomy lub liści. Tak przygotowane schronienie zapewni świeżość twoim warzywom oraz możliwość trzymania plonów do kolejnego sezony wiosenno-letniego. 

Wymagające warzywa i owoce – jak je przechowywać?

Są takie gatunki warzyw oraz owoców, które potrzebują specjalnego traktowania. Są to między innymi cebula i czosnek. Przechowywanie ich wymaga odpowiedniej temperatury oraz cyrkulacji powietrza. Wbrew pozorom te warzywa nie lubią zbyt dużego chłodu. Jeżeli masz zamiar składować czosnek i cebulę w piwnicy, musisz zadbać o prawidłową cyrkulację powietrza lub często wietrzyć pomieszczenie. Dodatkowo nie każdy sąsiad jest dla nich odpowiedni. Czosnek i cebula nie powinny być trzymane blisko ziemniaczanych bulw. Ich połączenie sprawia, że wytwarzają się gazy przyspieszające procesy gnilne.

cebula w skrzynce Cebula wymaga odpowiedniej temperatury oraz cyrkulacji powietrza. Fot.123RF.com

Jakie owoce przechowywać owoce i warzywa na zimę? Ze względu na miękkość i dużą zawartość wody większości owoców najlepszymi plonami do zimowania są jabłka oraz gruszki. Jeśli są odpowiednio przechowywane, mogą cieszyć swoim smakiem przez wiele miesięcy. Jeżeli chcesz zapewnić jak największą soczystość, świeżość oraz jakość owoców, oprócz drewnianych skrzynek możesz każde jabłko owinąć w papier z dodatkiem tłuszczu. Taki zabieg pozowali na utrzymanie owocu w jak najlepszym stanie. Pamiętaj tylko, żeby posortować jabłka i gruszki i wyeliminować te, które mają widoczne ślady uszkodzenia lub mają już widoczne oznaki gnicia.

Przeczytaj również: Lista rzeczy, których nie należy trzymać w lodówce. Szybciej się przez to psują

Niektóre produkty spożywcze w niskich temperaturach tracą smak i swoje właściwości Fot. 123RF/PICSEL

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.