fot. Pixabay.com
Plastik towarzyszy nam na każdym kroku. 350 milionów ton – tyle produkujemy go rocznie. W tym większość stanowi plastik jednorazowy, w żaden sposób nieodzyskiwany, bo z recyklingiem tego materiału nadal jesteśmy na bakier.
Na czym polega fenomen plastiku?
Plastik to potoczne określenie tworzyw sztucznych, czyli materiałów z polimerów syntetycznych wytworzonych przez człowieka. Produkowany jest głównie z produktów naftowych – z gazu łupkowego i ziemnego.
Tworzywa sztuczne są tak powszechne, ponieważ są wygodne w użyciu. Cechuje je trwałość, wodoodporność, lekkość, odporność na działanie licznych substancji chemicznych. Poza tym są po prostu tanie. W recyklingu udaje się odzyskać zaledwie 8%-9% wytworzonego plastiku.
Ogromną wadą tworzyw sztucznych jest czas ich rozkładania – butelka może rozkładać się nawet przez 500 lat. Rozpada się przy tym na mniejsze, niewidoczne gołym okiem części, które trafiają do środowiska – wód i ziemi. Stamtąd plastik trafia do przewodów pokarmowych zwierząt.
Przeczytaj: Co warto wiedzieć o plastikowych opakowaniach?
Czy istnieje dobry plastik?
Alternatywą dla plastiku ze sztucznych polimerów jest bioplastik produkowany ze skrobi kukurydzianej, pestek awokado lub trzciny cukrowej. Coraz częściej wykorzystuje się go w produkcji ekologicznych opakowań na żywność oraz drobnych przyborów codziennego użytku, jak np. szczoteczek do zębów. Bioplastik również nie jest pozbawiony wad – jego rozkładanie uzależnione jest od warunków otoczenia.
Biojednorazówki?
W sklepach spożywczych coraz częściej nabyć można torby z oxygradowalnego plastiku. Wykonane są one z polimerów, do których struktury w trakcie produkcji dodano cząsteczki tlenu. Pod wpływem promieni UV i ciepła materiał ten szybciej się rozkłada. Wiele sortowni śmieci nie dysponuje jednak sprzętem potrzebnym do wykreowania tego typu warunków. W praktyce opakowania wykonane tą metodą również zaśmiecają środowisko.
Więcej odcinków Ekologicznie zobaczysz w ipla.tv