Fot.123RF.com
Wodę po ugotowanym makaronie możesz ponownie wykorzystać!
Idealna konsystencja sosu!
Emulgowanie to proces, w którym mieszamy płyny, które zazwyczaj się nie lubią - w przypadku dań z makaronem to zazwyczaj olej i woda. Skrobia znajdująca się w wodzie z makaronem jest idealnym środkiem emulgujacym i świetnym zagęsczaczem. Jeśli dodamy je do sosu, zyska on lepszą konsystencję i smak.
Jak wykorzystać wodę po makaronie?
- wlej ją do zaczynu na ciasto drożdzowe - będzie bardziej puszyste,
- mocz w niej suche strączki przed gotowaniem,
- skrobia to naturalny detergent - umyj wodą mocne zabrudzenia,
- wypłucz w niej włosy - to odzywka pełna minerałów,
- użyj do gotowania zupy jako bazę, która zagęści wywar.
Sprawdź co zrobić z wodą po gotowaniu ryżu, zemniaków, kukurydzy i kaszy
Więcej odcinków Ekologicznie zobaczysz w ipla.pl
Deccoria.pl