fot. Pixabay.com
Zapraszamy w miejsca, gdzie najpiękniejszą muzykę nierzadko tworzy cisza, a zapach ziół i kwiatów, tworzą niepowtarzalny nastrój. Przypomnij sobie, jak może smakować życie. Nie ma jednej drogi do szczęścia Jednak - być może, poczujesz, że chcesz obrać jakiś kierunek i to idealne miejsce i moment, do nowej historii, jaką zechcesz napisać. „Z klimatem i z pasją” to program publicystyczny, pokazujący ciekawe miejsca, ludzi pełnych pasji i produkty regionalne, a także piękne ogrody - z dala od miejskiego zgiełku. Promujący sielskie klimaty, życie w zgodzie z naturą, a także dbanie o środowisko. Bohaterowie to zarówno mieszkańcy wsi, mieszczuchy, którzy odnaleźli tam sens życia i sposób na biznes, a także osoby znane, które na terenach wiejskich znalazły swoje miejsce na ziemi.
Wyrusz w podróż "Z klimatem i z pasją" z autorką i prowadzącą program, dziennikarką Marią Sikorską. Zapraszamy! Premiera - Polsat News - niedziela 16:30
W tym odcinku:
- Góralski świat stanął na głowie. Wielu mówiło, że świat się kończy – kobieta została certyfikowanym bacą! W tym odcinku Maria Sikorska odwiedziła mieszkającą we wsi Brzegi pod Bukowiną Tatrzańską Janinę Rzepkę - pierwszą w Polsce kobietę bacę.
- W wielkopolskim Śmiłowie, w gospodarstwie państwa Just z pasją tłoczone są oleje. Perłą w koronie rodzinnej manufaktury jest olej rydzowy tradycyjny, który został zarejestrowany w Unii Europejskiej jako „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”. Olej rydzowy powstaje z nasion lnianki siewnej – rośliny, która barwą przypomina grzyby rydze.
- Kolejnym wielkopolskim specjałem jest produkowana w Czarnkowie kiełbasa biała parzona wielopolska, która posiada certyfikat „Chronione oznaczenie geograficzne”.
- Wielkopolska słynie również ze smażonych serów. Ekipa programu „Z klimatem i z pasją” odwiedziła Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Czarnkowie, by dowiedzieć się, w czym tkwi sekret aromatycznego sera i w jaki sposób jest przygotowywany.
- Podlasie to rejon, w którym występują rzadkie i cenne odmiany drzew owocowych. Augustowsko-podlaskie stowarzyszenie ekorolników objęło te sady szczególną ochroną, by chronić biebrzańską bioróżnorodność. Krystyna Cournet, promotorka ogrodów permakulturowych opowiada o uprawie rzadkich odmian jabłoni oraz prowadzeniu ogrodu w stylu naturalnym.