Forum

Inne - Inne
Moczenie nocne
|
Ja całe szczęście takich problemów nie mam. |
|
Dzięki za polecenie apteki DOZ. Przeszłam się do nich i faktycznie, w rewelacyjnej cenie kupiłam tam podkłady. Jeśli ktoś ma problem z nietrzymaniem moczu, to warto skorzystać z pomocy farmaceutek, a dodatkowo w DOZIe można dostać próbki chłonnych wkładek. |
|
A jak jest z pieluchomajtkami? Można kupić też w doz? |
|
Tak można, możesz też wziąć darmową próbkę, żeby zobaczyć czy to jest to czego szukasz. |
|
Niestety takie rzeczy jak pieluchomajtki czy wkładki czy nawet podkłady na lóżko to jedynie takie doraźne wsparcie żeby trochę komfort poprawić. Przy problemach moczenia nocnego trzeba iść z dzieckiem do lekarza i nie czekać czy samo przejdzie. Zobaczcie sobie na stronie suchyporanek.pl . Jest dużo porad i słów wsparcia. |
|
Może warto udać się z dzieckiem do psychologa, by zbadać problem? |
|
Raczej na poczatek do pediatry na podstawwe badania i usg pęcherza, potem nefrolog. Wbrew temu co się mówi, to najczęściej problem fizjologiczny, a nie psychologiczny. Poczytaj na www.suchyporanek.pl sporo tam o tym piszą, tutaj masz fragment: "Moczenie nocne jest najczęściej spowodowane zaburzeniami czynności pęcherza lub nadmierną nocną produkcją moczu. Jedynie u niewielkiej grupy dzieci moczenie nocne ma podłoże psychologiczne. Natomiast prawdą jest, że długo utrzymujący się problem, może być przyczyną obniżenia poczucia własnej wartości u dziecka, a co za tym idzie i innych problemów psychologicznych." |
|
Również kiedyś kupowałam takie chłonne podkłady z Teny w doz, dobrze się sprawdzały aby chronić łóżko. |
|
drewniana_belka napisał:
Może warto udać się z dzieckiem do psychologa, by zbadać problem?
Nie ma co zaczynać od psychologa, bo powodów moczenia nocnego może być wiele. Najlepiej najpierw iść do pediatry, albo do nefrologa. |
|
Ale jak badania wyjdą dobre to faktycznie psycholog jest dobrym wyjściem, można się też ratować podkładami z Teny na łóżko, widziałam takie w doz ostatnio. |
|
Pamiętaj tylko że takie podkłady czy wkładki, albo pieluchy to tylko doraźna pomoc żeby zmniejszyć dyskomfort. To nie pomaga dziecku leczyć moczenia nocnego. |
|
Fajna opcja pojawiła się na stronie suchyporanek. U góry jest zakładka "książka" i można sobie pobrać bajkę do czytania w postaci ebook lub do słuchania w postaci audiobook. Audiobooka czyta Wiktor Zborowski, więc w ogóle przyjemnie się słucha. |
|
Zgadzam się z tym. Zaczęłabym od konsultacji i wszystkich kroków, które można wykonać samodzielnie https://suchyporanek.pl/jak-leczyc/ - tu jest to fajnie opisane i przystępnie. |
|
Pamiętaj tylko, że same podkłady problemu nie rozwiążą i nie wyleczą moczącego się nocami dziecka. One jedynie poprawiają komfort. Zerknij sobie na stronę tego suchego poranka. Wiele tam ejst informacji. |
|
Wiele informacji to raz, a dwa, takie rzeczy jak aplikacja, dzienniczek mikcji czy baza lekarzy, warto mieć pod ręką w jednym miejscu |
|
A wiecie czy takie podkłady kupię w aptece DOZ? |
|
Tak, podkładu kupisz w DOZie bez problemu. Właściwie wszystko co potrzebne przy problemie z nietrzymaniem moczu. |
|
A czy w dozie podpowiedzą mi jak uzyskać refundację na takie środki bo widziałam na ich stronie że refundacja na pieluchomajtki jest możliwa. |
|
Nie wiem czy dla moczącego się dziecka nie lepiej jakbyś od razu poszła do lekarza. Przy leczeniu może okazać się, że to kwestia leczenia farmakologicznego i taka ilość podkładów nie będzie konieczna. Lekarz w wypadku nocnego moczenia to podstawa. |
|
Oczywiście, że lekarz to podstawa, ale wartow wiedzieć, że są takie środki pomocne jak pieluchomajtki czy podkłady. |