Forum

Porady ekspertów - Ogród bez tajemnic – na pytania odpowiada Magdalena Mucha

Forum eksperckie

Różnica poziomów w ogrodzie

duza1

Witam! Mam prośbę związaną z różnicą poziomu pomiędzy chodnikiem wokół domu a ogrodem. Zrobiliśmy ostatnio opaskę z kostki wokół domu i miejscami "wyszła" nam dośc wysoko. Mamy zamiar równac (podsypac) ziemią resztę ogrodu, ale nie da się go całkiem zrównac do poziomu chodnika, więc zrobiłam nasyp ( z lekkiej rędziny). Teraz myślę co zrobic w miejscu łączenia trawy i tego nasypu, chodzi mi o jakieś zabezpieczenie - obrzeże trawnikowe czy palisada? Na skosie posadzę byliny i krzewinki i nie wiem jak fachowo zakończyc i jednocześnie zabezpieczyc ten nasyp (ok. 0,5 metra skosu - przekątnej). Proszę o kilka słów podpowiedzi. Dziękuję i pozdrawiam :-)

fulldesign

Witam. Na wstępie chciałem zaznaczyć, że wszelkie nierówności terenu i tarasowe zróżnicowanie powierzchni są wielkim atutem w ogrodzie. Na półmetrową skarpę idealnie nadaje się suchy murek oporowy z kamieni, pod kątem ok 60 st.; można w takim murku pozostawić szczeliny, w tórych następnie zasadzić roślinność płożąca lub pnącą się, np. jałowce płożące lub byliny skalne. Jeśli dom został obrzeżony kostką kamienną w kolorze (od szarości po czerwienie) to można zbliżyć barwę kamieni w projektowanym murku właśnie do odcienia ścieżki, wówczas będzie się harmonijnie łączyć. Dodatowym efektem podkreślającym kubaturę zmiany poziomów terenu, może być dobrze dobrana iluminacja. Proponuję lampy odziemne, zamaskowane kamieniami murku, podkreślające jego fakturę po zmierzchu.

duza1

Dziękuję za podpowiedzi! Niestety mam betonową kostkę, ale za to o prostym kształcie zabarwioną na czerwono. Myślę, że suchy murek będzie dobrym rozwiązaniem - muszę tylko nazbierac "trochę" kamyczków :-). W sobotę zrobiłam kilka nasadzeń i już jest inaczej, a to dopiero początek. Chociaż nie do końca wiem co i jak, to jestem dobrej myśli!

nataliajakubas

Witam, Jest kilka możliwości połączenia skarpy z trawnikiem, jednak wszystko zależy od wielkości spadku utworzonej skarpy. Jeśli różnica poziomów jest znaczna najlepszym rozwiązaniem będzie wspomniany wcześniej niewielki murek oporowy obsadzony roślinnością lub palisady (palisady dostępne są np. w ofercie firmy Bruk – Bet) Oczywiście dużo efektowniej niż palisady (które zwykle są wykonane z betonu) prezentuje się murek, zbudowany z np. z materiałów nawiązujących do elewacji domu lub też nawierzchni ozdobiony barwnie kwitnącymi krzewami i bylinami. W sytuacji kiedy spadek nie przekroczy 45% wystarczy postawić murek suchy budowany bez użycia zaprawy. W szczeliny pomiędzy luźno ułożonymi kamieniami można posadzić rośliny, co dodatkowo podniesie walory estetyczne skarpy. Jeżeli natomiast skarpa nie jest zbyt stroma myślę, iż posadzenie niskiej, szeroko korzeniącej się roślinności powinno zapobiec osuwaniu się ziemi oraz ciekawie połączyć różne poziomy terenu. Pozdrawiam, Natalia

duza1

Bardzo dziękuję Natalio za rady i podpowiedzi! Pozdrawiam!

Odpowiedz w temacie

Edytuj wypowiedź

Wstaw zdjęcie

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Usuń post

Czy na pewno chcesz usunąć ten post? Tej operacji nie można cofnąć.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja