Forum

Projekty - Mieszkanie
Wykończenie mieszkania - co robić gdy firma mówi, że przekroczyła koszty i to ja musze nadpłacić?
|
Wykończenie mieszkania - co robić gdy firma mówi, że przekroczyła koszty i to ja musze nadpłacić? Ale mam na umowie, że koszt taki i taki, to nie moja wina, że przecenili. Czy mogę odmówić nadpłacania ponad to, co na papierze? |
|
ktoś, coś?... |
|
Moim zdaniem jak masz coś na piśmie, to nic więcej niż to, co na nim jest i egzekwowanie tego Cię nie powinno interesować. Po prostu jak jest umowa, to trzeba się jej trzymać. Z takich wykończeniowych firm warszawska http://www.deconova.pl/ podpisuje właśnie umowę na wykońćzenia co do złotówki i daje gwarancję, że koszty nie zostaną przekroczone. To działa tak samo jak przy mega przetargach np na budowę autostrady czy coś - tam tez zwycięzca ustawia stawka i MUSI za tyle zbudowac, nie ma żadnej renegocjacji cen. A jak przeholuje dajac za niską cenę to padnie. Kropka |
|
Dobrze, że ja nie miałam takich problemów. Budowałam z Artbud Deweloper Szczecin... nie wiem, co bym na twoim miejscu zrobiła. To już jest nabijanie ludzi w butelkę. jeszcze powinnaś dodac, że odbiór mieszkania się przesunie w czasie, bo się nie wyrobili. Ej, jak tak można. Nowe mieszkania to powinna być przyjemnośc, a nie tylko źródło nerwów i problemów. Człowiek marzy o swoim własnym gniazdku a potem taka niespodzianka. Współczuję. Choć tak jak przedmówca myśle, że liczy się to co na papierze. Chyba, że jest tam jakiś wytrych. może poradzić się prawnika? |
|
[quote] Moim zdaniem jak masz coś na piśmie, to nic więcej niż to, co na nim jest i egzekwowanie tego Cię nie powinno interesować. Po prostu jak jest umowa, to trzeba się jej trzymać. Z takich wykończeniowych firm warszawska deconova podpisuje właśnie umowę na wykońćzenia co do złotówki i daje gwarancję, że koszty nie zostaną przekroczone. To działa tak samo jak przy mega przetargach np na budowę autostrady czy coś - tam tez zwycięzca ustawia stawka i MUSI za tyle zbudowac, nie ma żadnej renegocjacji cen. A jak przeholuje dajac za niską cenę to padnie. Kropka Fajnie to napisałaś, ale akurat Ci od autostrad to tak właśnie robią, że daja tanio na przetarg a potem kombinują i renegocjują ceny, ale to jest rzeczywiście kwestia umowy odpowiedniej. Ja bym nie puścił nikomu - jak się ktoś oferuje na piśmie, że za tyle i tyle zrobi, to też bym cisnął że tak ma być, albo do sądu |