Forum

Rośliny i ogród - Rośliny

Dlaczego moja paproć usycha?

aniago

Jest w cieniu, podlewam ją często, a i tak nie chce róść. Ma kilka liści i w ogóle marnie jakoś wygląda. Lubię paprocie, ale nie takie! Jak jej pomóc

sroka

Ogranicz podlewanie przestaw ja w inne miejsce i zmień ziemie na ta do paproci Byc może ze ją zalałaś

selvana
sroka napisał:

Ogranicz podlewanie przestaw ja w inne miejsce i zmień ziemie na ta do paproci Byc może ze ją zalałaś

Najbardziej prawdopodobne, albo postawiłaś w złym miejscu... Lepiej nie pytaj ile paproci zmarnowałam zanim nauczyłam się jako tako nimi opiekować :)

bulgarii

paprocie lubią też zraszanie:)

Nefertari

Za suche powietrze. Wstaw do pokoju nawilżacz albo postaw paproć na tacce z kamykami lub keramzytem i wodą, ale tak, żeby ziemia nie "zasysała" wody przez otwór w doniczce. Podlewaj nieco rzadziej i dopiero wtedy, kiedy ziemia w doniczce lekko przeschnie. Użyj czasem nawozu do paproci. Paprocie nie lubią przeciągu i silnego nasłonecznienia.

czekoladkadokawy

Możliwe, że za dużo podlewania.

misiaka

za dużo wody i byc moze za mało słońca - co prawda paprocie nie lubią ciągłego słońca, ale dobrze im robi jak ok 2h dziennie słońce na nie pada

Deccoratka
aniago napisał:

Jest w cieniu, podlewam ją często, a i tak nie chce róść. Ma kilka liści i w ogóle marnie jakoś wygląda. , ale nie takie! Jak jej pomóc

po pierwsze nie "róść" a "rosnąć" ;) a po drugie, powinna mieć chociaż częściowy dostęp do słońca, rośliny bez słońca nie mogą wytworzyć chlorofilu, a przez to i prawidłowo funkcjonować... poza tym zgodnie z tym, co już powyżej napisano, bardzo możliwe, że ją przelałaś. Wbrew być może pozorom, paprocie nie potrzebują i wręcz nie powinny mieć za dużo wody cały czas. Pozdrawiam i powodzenia w hodowli paprotek

InnocentAngel721

Skoro często ja podlewasz to nei dziwię się, że ma nadmiar wilgoci, wiec wiednieje. Po drugie, zapewne trzymasz ja w domu przy grzejniku czy czym tam ogrzewajacym, wiec ja przestaw gdzies dalej, a potrzecie uzywaj nawozu do paproci...

Odpowiedz w temacie

Edytuj wypowiedź

Wstaw zdjęcie

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Usuń post

Czy na pewno chcesz usunąć ten post? Tej operacji nie można cofnąć.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja