Forum

Rośliny i ogród - Rośliny
Dlaczego moja paproć usycha?
|
Jest w cieniu, podlewam ją często, a i tak nie chce róść. Ma kilka liści i w ogóle marnie jakoś wygląda. Lubię paprocie, ale nie takie! Jak jej pomóc |
|
Ogranicz podlewanie przestaw ja w inne miejsce i zmień ziemie na ta do paproci Byc może ze ją zalałaś |
|
sroka napisał:
Ogranicz podlewanie przestaw ja w inne miejsce i zmień ziemie na ta do paproci Byc może ze ją zalałaś Najbardziej prawdopodobne, albo postawiłaś w złym miejscu... Lepiej nie pytaj ile paproci zmarnowałam zanim nauczyłam się jako tako nimi opiekować :) |
|
paprocie lubią też zraszanie:) |
|
Za suche powietrze. Wstaw do pokoju nawilżacz albo postaw paproć na tacce z kamykami lub keramzytem i wodą, ale tak, żeby ziemia nie "zasysała" wody przez otwór w doniczce. Podlewaj nieco rzadziej i dopiero wtedy, kiedy ziemia w doniczce lekko przeschnie. Użyj czasem nawozu do paproci. Paprocie nie lubią przeciągu i silnego nasłonecznienia. |
|
Możliwe, że za dużo podlewania. |
|
za dużo wody i byc moze za mało słońca - co prawda paprocie nie lubią ciągłego słońca, ale dobrze im robi jak ok 2h dziennie słońce na nie pada |
|
aniago napisał:
Jest w cieniu, podlewam ją często, a i tak nie chce róść. Ma kilka liści i w ogóle marnie jakoś wygląda. , ale nie takie! Jak jej pomóc po pierwsze nie "róść" a "rosnąć" ;) a po drugie, powinna mieć chociaż częściowy dostęp do słońca, rośliny bez słońca nie mogą wytworzyć chlorofilu, a przez to i prawidłowo funkcjonować... poza tym zgodnie z tym, co już powyżej napisano, bardzo możliwe, że ją przelałaś. Wbrew być może pozorom, paprocie nie potrzebują i wręcz nie powinny mieć za dużo wody cały czas. Pozdrawiam i powodzenia w hodowli paprotek |
|
Skoro często ja podlewasz to nei dziwię się, że ma nadmiar wilgoci, wiec wiednieje. Po drugie, zapewne trzymasz ja w domu przy grzejniku czy czym tam ogrzewajacym, wiec ja przestaw gdzies dalej, a potrzecie uzywaj nawozu do paproci... |