Forum

Rośliny i ogród - Rośliny
Wrzosy
|
Mam pytanie, czy wrzosy można trzymać na parapecie w mieszkaniu, czy tylko na balkonach, tarasach i klombach? |
|
wrzosy trzymaja sie lepiej na dworze, ale jak masz zimowy ogrod to nie ma specjalnego problemu, powodzenia |
|
Dzięki serdeczne, wrzos przeniosłam na balkon, myślę, że będzie miał tam dobrze :-)) |
|
Tak jak mówi sansibar - na pewno nawozy zakwaszające czyli np. takie jak do iglaków. Pamiętaj też, żeby wrzosów nie przycinać bo ci uschną. Warto też pomieszać wrzosy z wrzoścami - różnica polega na tym że pierwsze kwitną jesienią a drugie wczesną wiosną. Nie są to roslinki zbyt wymagające więc spokojnie powinny uchować ci się na balkonie lub w skrzynce za oknem. W domu podejrzewam, że mogą paść bo będzie im za ciepło i za sucho. Pozdrawiam |
|
Wrzosy zdecydowanie powinny rosnąć na powietrzu, wiem dobrze, bo ja swoje próbowałam jakiś czas trzymać w domu i niestety zmarnowałam je. A tu fachowa informacja na temat wrzosowatych i samego wrzosu http://www.leroymerlin.pl/mpng2-front/pre?zon |
|
Witam.Co do wrzosów to > SIĘ JE PRZYCINA !!! > ale tylko w strefie zielonej !!! |
|
Wrzosy,najlepiej rosna na zewnatrz.Mozesz oczywiscie postawic je czasowo na stole ,w ramach dekoracji,ale pozniej przesadz je do ogrodu,na balkon. Sa to roslinki,ktore lubia miejsca sloneczne i glebe prochnicza o kwasnym odczynie,(sa juz gotowe mieszanki takiej ziemi w sklepie) ziemie po posadzeniu najlepiej wyscielic kora sosnowa, zabezpiecza to roslinki,przed przemarzaniem i nadmierna utrata wody.I tak jak radzi sansibar,raz w roku,zasil je nawozem,do roslin kwasnolubnych. Koniecznie,przycinaj je po przekwitnieciu.Wplywa to na obfitsze kwitnienie i zageszczenie roslin.Ciecie wykonujemy ponizej przekwitnietych kwiatow. Powodzenia :)) |