Urządzanie wnętrz

Drewniana podłoga w kuchni – zalety i wady. Jak dbać o drewnianą podłogę w kuchni?

Drewniana podłoga wygląda luksusowo, szlachetnie i nie wychodzi z mody. Wprowadza do wnętrz ciepło, co czyni ją idealną kandydatką na pokrycie podłoża w sypialni. Niektórym marzy się jednak drewno w kuchni. Czy takie rozwiązanie jest praktyczne? Jeśli tak, to jak pielęgnować taką podłogę, by przez lata świetnie wyglądała? Wyjaśniamy.

Drewniana podłoga w kuchni – zalety i wady. Jak dbać o drewnianą podłogę w kuchni?
Drewniana podłoga odznacza się trwałością i długowiecznością – sprawdź, dlaczego jeszcze pasuje do kuchni. Fot. CanvaPro

Spis treści:

Drewniana podłoga w kuchni – wady i zalety

Drewniana podłoga w salonie czy sypialni to jeden z najczęstszych wyborów – jest elegancka i wprowadza ciepło do wnętrza. Niektórzy decydują się na tę opcję również w kuchni. Jakie zalety i wady ma takie rozwiązanie?

Z pewnością do zalet drewnianej podłogi należą:

  • elegancki, piękny wygląd – drewno wprowadza do wnętrza klasę i jest bardzo stylowe, 
  • wprowadzenie do wnętrza elementu natury, 
  • możliwość wielokrotnego odnawiania zniszczonych desek poprzez cyklinowanie, 
  • ponadczasowość – nigdy nie wychodzi z mody, 
  • uniwersalność – podłoga drewniana pasuje do wszystkich stylów wnętrzarskich, więc jeśli zechcesz zmienić wystrój wnętrza, nie będzie konieczny wielki remont i zrywanie podłóg, 
  • komfort użytkowania – jest ciepła i przyjemna w dotyku,  
  • właściwości antyalergiczne – jako materiał naturalny jest odpowiednia dla alergików, 
  • pochłanianie dźwięków i podnoszenie jakości efektów akustycznych w pomieszczeniu. 

Zalet podłogi drewnianej jest bardzo dużo. Trzeba pamiętać jednak, że nie jest to rozwiązanie bez wad.

Do minusów drewna należą:

  • trudności w położeniu – żeby estetycznie i prawidłowo ułożyć drewniane deski, potrzeba fachowców; źle ułożone będą bowiem skrzypiały, a między nimi pojawią się nieestetyczne szpary, 
  • ryzyko rozsychania – jeśli w domu jest zbyt sucho, deski mogą się rozsuwać, tworząc szczeliny, 
  • cena – w porównaniu z płytkami ceramicznymi albo panelami, drewniana podłoga jest dość droga, 
  • konieczność regularnej konserwacji i odpowiedniej pielęgnacji, 
  • stosunkowo duża nasiąkliwość, w związku z tym konieczność zabezpieczania desek.

Przeczytaj również: Jak odnowić podłogę i nie wydać na to majątku? Praktyczny poradnik krok po kroku

Choć podłoga drewniana wydaje się nie być najbardziej praktycznym rozwiązaniem w kuchni, trzeba pamiętać, że nie wszyscy spędzają w kuchni długie godziny na gotowaniu. Są osoby, które sporadycznie przyrządzają sobie posiłki, a kuchnia służy im głównie do zaparzenia sobie kawy. W takich przypadkach, drewno na podłodze jest rozwiązaniem, które śmiało można wprowadzić!

Drewniana podłoga do kuchni – jakie drewno jest najlepsze?

Specyfika kuchni wymaga położenia tam odpowiedniego gatunku drewna: musi być trwałe, wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu w czystości. Miękkie gatunki, takie jak sosna, raczej odpadają, gdyż są za bardzo podatne na wilgoć. Najczęściej kupowanym rodzajem drewna jest polski dąb, aczkolwiek bardzo trwałe i solidne są również gatunki egzotyczne: 

  • irokko, 
  • merbau, 
  • doussie. 

Do wyboru jest także drewno połyskujące albo matowe. Jeśli chodzi o aspekt praktyczny, warto postawić na mat – to na nim najmniej widać ślady użytkowania. 

Jak dbać o drewnianą podłogę w kuchni?

Największym problemem w kuchni jest rozlewanie się rozmaitych płynów, pryskanie tłuszczu w czasie gotowania czy chlapanie wodą ze zlewu. Drewniana podłoga w kuchni może być jednak odporna na wilgoć! Aby tak było, kluczowa jest jej odpowiednia impregnacja. Zakonserwowanie desek sprawi, że zmniejszy się napięcie powierzchniowe na ich licu, dzięki czemu nie będą się one niszczyć pod wpływem wilgoci. Na przykład wylana na nie woda nie wsiąknie, ale zachowa się jak rtęć – z łatwością będzie można ją zebrać.

Olejowanie podłogi Umiejętne czyszczenie i właściwa konserwacja np. poprzez olejowanie zapewnia podłodze wysoką odporność. Fot. CanvaPro

Jakie jeszcze zabiegi wykonuje się przy drewnie i jak prawidłowo czyści się deski? 

  • Drewniane deski mają tendencję do tracenia koloru pod wpływem promieniowania UV, dlatego warto potraktować je lakierem albo olejem z filtrami. 
  • Rozlane płyny i tłuszcze należy od razu wycierać, żeby uniknąć wsiąknięcia ich w drewno. 
  • Deski w kuchni należy codziennie odkurzać – nanoszony piasek i kurz sprawia, że na podłodze powstają rysy, przez które matowieje. 
  • Podłogę należy myć wilgotną, dobrze odciśniętą szmatką albo mopem. Lepiej jednak nie używać mopów parowych ani odkurzaczy myjących na mokro, gdyż nanoszą zbyt wiele wody na powierzchnię. 
  • Do mycia drewnianej podłogi należy zawsze używać przeznaczonych do tego preparatów, wzbogaconych o woski, które nadają jej blasku. 
  • Co 8-10 lat warto przeprowadzić cyklinowanie podłogi, dzięki któremu zostaje ona odnowiona i wygląda niemal tak, jak na początku.

Przeczytaj również: Renowacja drewnianej podłogi

Jeśli nie drewno, to co?

Drewniana podłoga jest piękna i szlachetna, służy długie lata i pasuje do każdego stylu wnętrzarskiego. Nie każdy jednak ma możliwości czasowe albo chęci, aby poświęcać jej dużo uwagi – szczególnie w tak wymagającym wnętrzu jak kuchnia. Na szczęście istnieją sposoby, aby uzyskać efekt drewna przy wykorzystaniu materiałów znacznie łatwiejszych w utrzymaniu. 

Pytki drewnopodobne, bo o nich mowa, to sposób na wykończenie posadzki, będący świetną imitacją drewna. Jednocześnie materiał ten ma wiele właściwości, które czynią go zupełnie bezproblemowym w użytkowaniu.  

  • Płytki drewnopodobne cechuje przede wszystkim nienasiąkliwość, co oznacza, że nie chłoną wody. Rozlany sok czy pryskający tłuszcz nie wchłaniają się i nie powodują, że płytka traci estetyczny wygląd. 
  • Są odporne na czyszczenie. Można je szorować i myć różnymi środkami chemicznymi, a one nie zmienią swojego wyglądu. 
  • Są trwałe i odporne na uderzenia, dlatego, nawet gdy spadnie ci jakieś naczynie, nie popękają. 

Płytki drewnopodobne występują na przykład wśród płytek winylowych, płytek panelowych oraz kafelków panelowych. Na rynku do wyboru jest ogromna ilość kolorów i wzorów tego rodzaju kafli, dlatego z łatwością można dobrać swoją wymarzoną podłogę.

Czy drewniana podłoga w kuchni to dobry pomysł? Choć wiele osób twierdzi, że to rozwiązanie zupełnie niepraktyczne, odpowiednia konserwacja i pielęgnacja sprawiają, że drewno staje się funkcjonalne nawet w kuchni! Najważniejsze jest zadbanie o zmniejszenie nasiąkliwości desek. Dzięki temu rozlane płyny nie będą wsiąkały, tylko zostawały na powierzchni i dawały się łatwo wyczyścić.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Jak przywrócić blask drewnianej podłodze? Tak się to robi krok po kroku

Mycie podłogi bez smug. Przydatny trik!

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.