Forum

Wnętrza - Kuchnia
Drewniana podłoga w kuchni.
Posty:
317
|
summertime napisał:
Jezeli sie podoba to jak najbardziej warto. Jezeli masz otwarta kuchnie to nie powinno byc problemu z wilgocia, jezeli jest wilgoc to przeciez ten problem bedzie przenosil sie na reszte pomieszczenia, na kanapy dywany itd... W takiej sytuacji wpierw trzeba rozwiazac problem z wilgocia/wentylacja. Wybralabym podloge taka sama jak w pozostalej czesci mieszkania, poniewaz lepiej aby byla kontynuacja, a nie tak ze kazdy pokoj ma inna podloge. Plytki sa zazwyczaj najlepszym rozwiazaniem jezeli kuchnia jest zupelnie oddzielnie. Zgadzam się z tą wypowiedzią. Poziom wilgotności w pomieszczeniu należy regulować wentylacją, przy zbyt dużej wilgotności to nawet na uszczelkach w oknach będzie się rozwijać pleśń. Warto zaopatrzyć się w domową stację pogody. A co do drewna, to obecnie można je stosować nawet w łazience (oczywiście nie każdy gatunek i odpowiednio zabezpieczony), a kuchnia jest pod tym względem mniej wymagającym pomieszczeniem. Warto wybrać drewno sprawdzonych producentów, którzy dołączają długoletnią gwarancję i dodatkowo pielęgnować je specjalnymi środkami. Są odpowiednie preparaty do codziennej pielęgnacji, środki do usuwania plam z tłuszczu i dokładnego czyszczenia oraz okresowej impregnacji. Moim zdaniem za drewnem przemawia też fakt, że pięknie się ono starzeje i ewentualne ubytki nie szpecą całej podłogi tak jak np. popękane płytki. |
Posty:
317
|
summertime napisał:
Jezeli sie podoba to jak najbardziej warto. Jezeli masz otwarta kuchnie to nie powinno byc problemu z wilgocia, jezeli jest wilgoc to przeciez ten problem bedzie przenosil sie na reszte pomieszczenia, na kanapy dywany itd... W takiej sytuacji wpierw trzeba rozwiazac problem z wilgocia/wentylacja. Wybralabym podloge taka sama jak w pozostalej czesci mieszkania, poniewaz lepiej aby byla kontynuacja, a nie tak ze kazdy pokoj ma inna podloge. Plytki sa zazwyczaj najlepszym rozwiazaniem jezeli kuchnia jest zupelnie oddzielnie. Zgadzam się z tą wypowiedzią. Poziom wilgotności w pomieszczeniu należy regulować wentylacją, przy zbyt dużej wilgotności to nawet na uszczelkach w oknach będzie się rozwijać pleśń. Warto zaopatrzyć się w domową stację pogody. A co do drewna, to obecnie można je stosować nawet w łazience (oczywiście nie każdy gatunek i odpowiednio zabezpieczony), a kuchnia jest pod tym względem mniej wymagającym pomieszczeniem. Warto wybrać drewno sprawdzonych producentów, którzy dołączają długoletnią gwarancję i dodatkowo pielęgnować je specjalnymi środkami. Są odpowiednie preparaty do codziennej pielęgnacji, środki do usuwania plam z tłuszczu i dokładnego czyszczenia oraz okresowej impregnacji. Moim zdaniem za drewnem przemawia też fakt, że pięknie się ono starzeje i ewentualne ubytki nie szpecą całej podłogi tak jak np. popękane płytki. |
Posty:
81
|
A ja je mam już u siebie w kuchni i są super. Żadnych dodatkowych problemów, a wyglądają o niebo lepiej. |
Posty:
84
|
Bardzo ważne jest aby http://www.perfecthome.com.pl/produkty/materialy-wykonczeniowe/tarakota-i-glazura/plytki-kuchenne były odporne na działanie wilgoci, na ścieranie i uderzenia. Myślę,że najbardziej popularnym i najtańszym rozwiązaniem są płytki ceramiczne. Wybór materiału na podłogę podyktowany jest również charakterem mebli kuchennych. |
Posty:
2
|
A pomyślałaś o drewnie egzotycznym? Bambus i teak bardzo dobrze radzą sobie z wilgocią ( w kuchni trzeba się liczyć z parą wodną czy zachlapaniami). Ja mam prasowanego i sobie chwalę: https://komfiro.pl/produkt/bambus-prasowany-cynamonowy-12-x-133-x-1850-mm/ |
Posty:
1
|
Dla mnie drewniana podłoga w kuchni to zło.. coś się wyleje i dupa. |
Posty:
46
|
Dobry argument o jednolitej powierzchni podłogi przy otwartej kuchni na salon. Wszystko zależy jakie podłogi są w pozostałej części domu. Tak jak ktoś napisał lepsza podłoga olejowana lepiej sprawdzi się w kuchni. W ofercie różnych producentów np. barlinek, baltic wood ma takie podłogi w swojej ofercie. Ale dylemat można mieć, sama mam. |
Posty:
6
|
Drewniana podłoga na pewno wyglądałaby pięknie jednak trochę strach, bo może szybko się zniszczyć. Ja postawiłbym po prostu na wieksze płyty w odcieniu odpowiadającym kolorowi szafek :) |
Posty:
6
|
U moich teściów w domu drewniana podłoga jest wszędzie - kuchnia, korytarze, wszystkie pokoje, nawet w łazience. Mimo, że to tylko sosna - czyli bardzo miękkie drewno, to po mniej więcej jakichś 10 latach dalej wygląda ładnie. Ale to już chyba zasług dobrej jakości lakieru. Poza tym w tym czasie podłoga była już dwukrotnie lakierowana. Twardsze gatunki to np. dąb i buk. Jeżeli drewno będzie dobrze zabezpieczone i gatunkowo dobre to wszystko będzie ok. Znam mieszkania, w których w kuchni są zwykłe panele i też nic się nie dzieje. |
Posty:
2186
|
Bardzo rzadko stosowane rozwiązanie, ale szlachetne, ładne, ciepłe, funkcjonalne, wdzięczne aranżacyjnie itd. Częściej oczywiście stosowane w domach, niż w blokach, ale też się zdarza. http://www.decoroom.eu/cdn/1108/9a64d-o-100-100-.jpg |
Posty:
14
|
Szanowni Państwo, drewno w kuchni powinno być dobrze zabezpieczone. Do dekoracyjno-ochronnego lakierowania drewnianej podłogi polecam zastosowanie Lakieru Bezpodkładowego VIDARON: http://www.vidaron.pl/produkty/lakier-bezpodkladowy. Wyrób jest łatwy w aplikacji (nie wymaga użycia podkładu) i zapewnia uzyskanie trwałej, odpornej na zarysowania i ścierani powłoki. Lakier charakteryzuje doskonała rozlewność i bardzo łagodny zapach. Dostępny jest w czterech wersjach wykończenia powłoki: bezbarwny mat, bezbarwny półmat, bezbarwny połysk, bezbarwny wysoki połysk. Dla uzyskania optymalnej wytrzymałości oraz doskonałego efektu wizualnego, lakier należy aplikować zgodnie z zaleceniami producenta. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik Vidaron |
Posty:
2186
|
Zgadza się, ale zabezpieczenie drewna dotyczy tego materiału generalnie, niezależnie od pomieszczenia w jakim go wykorzystujemy. https://www.facebook.com/decoroom.eu |
Posty:
54
|
Mi się bardzo podobają drewniane podłogi w kuchni. Wiadomo, że jest narażona na większą wilgoć, ale dobrze zaimpregnowana będzie wyglądała dobrze przez lata.No i wiadomo, że trzeba o nią dbać i myć specjalnymi płynami do drewna, pastować. Więcej zachodu niż przy terakocie, ale też dużo lepszy wygląd wnętrza. |
Posty:
178
|
A może warto postawić na coś innego niż drewno lub standardowe płytki? Ja u siebie w domu mam płytki z konglomeratu na podłodze. Wygląd i jakość pierwsza klasa!!! :) Dom mam urządzony głównie w szarych odcieniach – jasnoszare ściany, a w kuchni ciemnoszare meble. Nie chciałam, żeby wnętrze było za ciemne, więc dla przełamania tej szarości postawiłam na jasną podłogę w kolorze Crystal Polar White. Muszę przyznać, że wyszło naprawdę eleganckie wnętrze ;) Podsyłam link do producenta moich posadzek http://www.technistone.com/pl/posadzki |
Posty:
2186
|
Tak naprawdę nie tyle sam materiał ma znaczenie sam w sobie, a to jak on współgra z całością pomieszczenie, jak się go użytkuje itd. W jednej kuchni będzie to drewno, w drugim lepiej sprawdzi się terakota. http://www.decoroom.eu/ |
Posty:
4
|
Wszyscy wspominają o wyglądzie, jakby on miał być najważniejszy... wygląd teraz nie jest równy wyglądowi za kilka lat! Większość podłóg drewnianych będzie nosiła mocne ślady użytkowania po kilku latach, podczas gdy kafle z reguły pozostają takie same. Reasumując dla mnie przemawia trwałość rozwiązania i nie robiłbym drewnianej podłogi w tak często odwiedzanym pomieszczeniu jak kuchnia. |
Posty:
46
|
marcinkosa napisał:
Wszyscy wspominają o wyglądzie, jakby on miał być najważniejszy... wygląd teraz nie jest równy wyglądowi za kilka lat! Większość podłóg drewnianych będzie nosiła mocne ślady użytkowania po kilku latach, podczas gdy kafle z reguły pozostają takie same. Reasumując dla mnie przemawia trwałość rozwiązania i nie robiłbym drewnianej podłogi w tak często odwiedzanym pomieszczeniu jak kuchnia. Na kaflach, płytkach czy jak zwał też widać ślady użytkowania, następny problem, to fugi, brudzą się, trzeba szorować, uzupełniać, więc łatwość pielęgnacji w porównaniu z drewnem jest pozorna. Moim zdaniem drewno ma jednak więcej zalet niż wad. |
Posty:
2186
|
No to równie dobrze mógłbyś zdyskredytować podłogę drewnianą w salonie i uznać, że lepsze z tych samych względów będą płytki. Serio wg Ciebie nie ma wizualnej różnicy? https://www.facebook.com/decoroom.eu |
Posty:
134
|
Pewnie, że się sprawdzi. Zwłaszcza jeśli komuś zależy na jednolitym charakterze wnętrz i ma otwartą kuchnię. Trzeba tylko wybrać dobre deski podłogowe. Pomyśl o tych z drewna merbau. Na stronie Maharajah Parquet możesz znaleźć więcej informacji o tym drewnie. Jest ono odporne i wytrzymałe. Stabilne - więc nie robią się szczeliny podczas okresu grzewczego. Do tego łatwe w utrzymaniu. |
Posty:
46
|
wiola438 napisał:
Pewnie, że się sprawdzi. Zwłaszcza jeśli komuś zależy na jednolitym charakterze wnętrz i ma otwartą kuchnię. Trzeba tylko wybrać dobre deski podłogowe. Pomyśl o tych z drewna merbau. Na stronie Maharajah Parquet możesz znaleźć więcej informacji o tym drewnie. Jest ono odporne i wytrzymałe. Stabilne - więc nie robią się szczeliny podczas okresu grzewczego. Do tego łatwe w utrzymaniu. No właśnie ten jednolity charakter podłogi. Ja lubię jak podłoga we wnętrzach stanowi jednolitą powierzchnię, dlatego tak mnie kusi drewniana podłoga w kuchni. W salonie mam baltic wood i chyba taką samą położę w kuchni. |