Forum

Wnętrza - Jadalnia
Otwarta kuchnia czy osobna jadalnia?
|
Mi też najbardziej podoba się rozwiązanie otwartej kuchni połączonej z jadalnią, niestety u mnie w mieszkaniu nie ma takiej możliwości. Ale może to i dobrze ponieważ takie rozwiązanie też ma swoje wady, bardzo dużo piekę i gotuje więc w salonie i w jadalni cały czas miałabym zapach z kuchni, a nawet najlepszy pochłaniacz nie będzie w stanie zniwelować tego zapachu. A w związku z tym że kuchnię będę miała zamkniętą poszukuję drzwi, niby jest ich dużo ale ciężko mi się zdecydować. Najładniejsze drzwi znalazłam tutaj http://www.moric.pl/ tylko nie znam tej firmy więc nie wiem czy drzwi się sprawdzą |
|
Mi też najbardziej podoba się rozwiązanie otwartej kuchni połączonej z jadalnią, niestety u mnie w mieszkaniu nie ma takiej możliwości. Ale może to i dobrze ponieważ takie rozwiązanie też ma swoje wady, bardzo dużo piekę i gotuje więc w salonie i w jadalni cały czas miałabym zapach z kuchni, a nawet najlepszy pochłaniacz nie będzie w stanie zniwelować tego zapachu. A w związku z tym że kuchnię będę miała zamkniętą poszukuję drzwi, niby jest ich dużo ale ciężko mi się zdecydować. Najładniejsze drzwi znalazłam tutaj http://www.moric.pl/ tylko nie znam tej firmy więc nie wiem czy drzwi się sprawdzą |
|
Ja jeszcze nie miałem okazji do zaobserwowania kuchni połączonej z jadalnią, ani u moich znajomych, ani u rodziny. We wszystkich tych przypadkach jadalnia i kuchnia to osobne pomieszczenia. Oczywiście w większości jadalnia nie stanowi odrębnego pomieszczenia sama w sobie, po prostu posiłki spożywane są przy stole w salonie ;) Tak jak wielu użytkowników pisało już wcześniej, dla mnie największym problemem byłyby te wszystkie zapachy rozchodzące się z takiej otwartej kuchni. Odpowiednie odprowadzanie tych zapachów przez jakąś instalacje zasysającą byłoby konieczne. |
|
Ja miałam oddzielną kuchnię i specjalnie zburzyłam ścianę łączącą kuchnię i salon. Muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona z takiego rozwiązania, ponieważ przynajmniej zyskałam sporo miejsca. Po prostu trzeba dobrać dobry okap i wtedy już nie ma żadnego problemu. |
|
Im mniejsza powierzchnia tym bardziej zasadne jest połączenie kuchni jadalni i dużego pokoju. Chodzi przede wszystkim o optyczne powiększenie pomieszczenia - wiadomo, dodatkowe ściany burzą poczucie przestrzeni. Jest to tez wygodne gdy trzeba znosić i wynosić dania i talerze - komunikacja jest ułatwiona. U mnie jest takie rozwiązanie, że jest ściana między kuchnia a pokojem dziennym ale tylko do 3/4 szerokości i na środku tej ścianki jest takie jakby okienko. Tam gdzie ścianka się kończy zamyka się strefa kuchenna i jadalnia łączy się z dużym pokojem. |
|
Ja bardzo lubie otwarte pomieszczenia. Polecam do jadalni Stoly MIDJ a konkretnie model ze szkanym blatem-pięknie wygląda. Sklep z meblami midj możesz znaleść zarówno online jak i stacjonarnie, ja jendak polecam osobiście przejść się do sklepu i zobaczyć na żywo,ponieważ internet nie oddaje ich piękna |
|
U mnie zdecydowałem się na rozwiązanie z osobną jadalnią. Wydaje mi się to lepsze pod katem typowej funkcjonalności i doskonale sprawdzi się jeżeli mamy dużą powierzchnię do wykorzystania. Teraz wystarczy jedynie wybrać odpowiednie meble :) |
|
Mi podoba się rozwiązanie które posiada kuchnię w osobnym pomieszczeniu, ale jadalnia jest połączona z salonem. Coś takiego jak w tej inspiracji: https://www.mirjan24.pl/content/314-jadalnia
|
|
Obstawiam za osobną jadalnią. Teraz mam otwartą kuchnię na jadalnię i muszę przyznać, że coraz bardziej mam dość takiego rozwiązania. Nie dość, że z kuchni dociera hałas, to jeszcze zapachy - a ja nie mam okapu u siebie, więc wszystko leci do dalszych pomieszczeń. W przyszłości muszę pamiętać o zrobieniu osobnej jadalni. |
|
Ja myśle by salon połączyć z kuchnią, w poradniku:https://scandicsofa.pl/pl/n/Jak-urzadzic-salon-polaczony-z-kuchnia/56 można znaleźć wiele przydatnych porad odnośnie urządzenia salonu z kuchnią. |
|
Wolałabym jednak wyspę i jadalnie w jednym pomieszczeniu. |