Forum

Wnętrza - Salon

salon łącznony z kuchnią?

MarcinDabzalski

Witam serdecznie wszystkich komentujących na forum. Chciałbym was wszystkich prosić o radę. Planujemy większy remont w mieszkaniu. Obecnie mody jest łączony salon z kuchnią. Co wy o tym myślicie? Czy jeśli ktoś korzysta z kuchni w większym stopniu to czy to nie jest w jakimś stopniu problematyczne? Chodzi mi o zapachy, które w trakcie gotowania się wydzielają i mogą wsiąkać np. w tapicerkę kanapy. Później jest tak jak w niektórych knajpach, że wszystko przesiąknięte specyficznym zapachem związanym z gotowaniem.

DecoRoom

Przy częstym gotowaniu wiadomo, że nie wyeliminuje się wszystkich zapachów, ale dobry okap, dobra wentylacja, odpowiedni układ mieszkania pozwoli zminimalizować te niedogodności. http://www.decoroom.eu/

majka123

wszystko też zależy od tego jak duże macie mieszkanie

natalka_91

To zależy co gotujesz np. zapach frytek smażonych na oleju faktycznie trochę trudno jest wytępić. Z kolei kuchnia połączona z salonem to bardzo fajna sprawa gdy np. goście przychodzą na imprezę. Ja chyba mimo wszystko wolę takie rozwiązanie...

deboraaa

Osobiście nie polecam, sama się nad tym zastanawiałam i jednak żałowałabym takiej decyzji. Po pierwsze zapach z kuchni będzie w całym mieszkaniu, drugie zawalony zlew zawsze na widoku, po trzecie nie ma prywatności, kiedy gotujemy dla gości, po czwarte hałas.

kolla

Ja mam małe mieszkanie, dlatego postawiłam na takie rozwiązanie i nie żałuję. Wyburzyłam ścianę i między kuchnią, a salonem postawiłam stół barowy. Dzięki temu uzyskałam sporo miejsca i wygodne miejsce do jedzenia posiłków ;)

DecoRoom

Tu też funkcja tego salonu jest ważna, bo jeśli jest to też miejsce gdzie się śpi, to połączenie z kuchnią staje się już mniej funkcjonalne. https://www.facebook.com/decoroom.eu/

maniu765

Salon połączony z kuchnią jest dość funkcjonalny, ale trzeba zainwestować w naprawdę dobry okap.

rainbow123

W salonie połączonym z kuchnią, warto umieścić narożnik, który będzie świetnym uzupełnieniem części relaksacyjnej tego pomieszczenia :) W moim mieszkaniu znajduje się narożnik Kalle od Puszmana i muszę przyznać, że spisuje się rewelacyjnie :)

sawyer

Jeżeli przestrzeń będzie duża, a okap dobry, to na pewno żadne zapachy nie będą przeszkadzały. No nie powiecie mi, że normalnie jak gotujecie, to zapachy z kuchni nie przedostają się do innych pokoi. Także moim zdaniem takie połączenie jest super wygodne, no i przestrzeni jest więcej. 

eMAGNAT

Szanowni Państwo,
Połączenie kuchni z salonem to często stosowane rozwiązanie, pozwalające zwiększyć komfort mieszkania. Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednie przygotowanie ścian. Powinny być one pomalowane farbą dedykowaną do pomieszczeń wilgotnych. Można tu zastosować farbę Magnat Creative Kitchen&Bathroom, która posiada właściwości hydrofobowe (odpychające wodę) oraz oleofobowe (odpychające tłuszcze). Farba bardzo łatwo się aplikuje, dobrze kryje, nie chlapie podczas malowania. Jest dostępna w wielu gotowych kolorach, a to pozwala na dowolną aranżację.

DecoRoom

Aneksy to fajna praktyczna rzecz, choć przy aranżacji trzeba byc czujnym, zeby zachować spójność, a jednocześnie funkcjonalnośc pomieszczenia.

https://www.instagram.com/decoroom_eu/

Miigotka

My specjalnie rozwalilismy sciane zeby miec taki laczony, wyglada to o wiele fajniej.

ArchiPatri

To fajny pomysł, ponieważ w trakcie imprez możesz przygotowywać wszystkie dania i spędzać czas z gośćmi. Do tego ładne kolory i wszyst kobędzie fajne na długo. Do malowania polecam Sigma Coatings.

Odpowiedz w temacie

Edytuj wypowiedź

Wstaw zdjęcie

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Usuń post

Czy na pewno chcesz usunąć ten post? Tej operacji nie można cofnąć.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja