Forum

Wnętrza - Salon
salon łącznony z kuchnią?
|
Witam serdecznie wszystkich komentujących na forum. Chciałbym was wszystkich prosić o radę. Planujemy większy remont w mieszkaniu. Obecnie mody jest łączony salon z kuchnią. Co wy o tym myślicie? Czy jeśli ktoś korzysta z kuchni w większym stopniu to czy to nie jest w jakimś stopniu problematyczne? Chodzi mi o zapachy, które w trakcie gotowania się wydzielają i mogą wsiąkać np. w tapicerkę kanapy. Później jest tak jak w niektórych knajpach, że wszystko przesiąknięte specyficznym zapachem związanym z gotowaniem. |
|
Przy częstym gotowaniu wiadomo, że nie wyeliminuje się wszystkich zapachów, ale dobry okap, dobra wentylacja, odpowiedni układ mieszkania pozwoli zminimalizować te niedogodności. http://www.decoroom.eu/ |
|
wszystko też zależy od tego jak duże macie mieszkanie |
|
To zależy co gotujesz np. zapach frytek smażonych na oleju faktycznie trochę trudno jest wytępić. Z kolei kuchnia połączona z salonem to bardzo fajna sprawa gdy np. goście przychodzą na imprezę. Ja chyba mimo wszystko wolę takie rozwiązanie... |
|
Osobiście nie polecam, sama się nad tym zastanawiałam i jednak żałowałabym takiej decyzji. Po pierwsze zapach z kuchni będzie w całym mieszkaniu, drugie zawalony zlew zawsze na widoku, po trzecie nie ma prywatności, kiedy gotujemy dla gości, po czwarte hałas. |
|
Ja mam małe mieszkanie, dlatego postawiłam na takie rozwiązanie i nie żałuję. Wyburzyłam ścianę i między kuchnią, a salonem postawiłam stół barowy. Dzięki temu uzyskałam sporo miejsca i wygodne miejsce do jedzenia posiłków ;) |
|
Tu też funkcja tego salonu jest ważna, bo jeśli jest to też miejsce gdzie się śpi, to połączenie z kuchnią staje się już mniej funkcjonalne. https://www.facebook.com/decoroom.eu/ |
|
Salon połączony z kuchnią jest dość funkcjonalny, ale trzeba zainwestować w naprawdę dobry okap. |
|
W salonie połączonym z kuchnią, warto umieścić narożnik, który będzie świetnym uzupełnieniem części relaksacyjnej tego pomieszczenia :) W moim mieszkaniu znajduje się narożnik Kalle od Puszmana i muszę przyznać, że spisuje się rewelacyjnie :) |
|
Jeżeli przestrzeń będzie duża, a okap dobry, to na pewno żadne zapachy nie będą przeszkadzały. No nie powiecie mi, że normalnie jak gotujecie, to zapachy z kuchni nie przedostają się do innych pokoi. Także moim zdaniem takie połączenie jest super wygodne, no i przestrzeni jest więcej. |
|
Szanowni Państwo, |
|
Aneksy to fajna praktyczna rzecz, choć przy aranżacji trzeba byc czujnym, zeby zachować spójność, a jednocześnie funkcjonalnośc pomieszczenia. |
|
My specjalnie rozwalilismy sciane zeby miec taki laczony, wyglada to o wiele fajniej. |
|
To fajny pomysł, ponieważ w trakcie imprez możesz przygotowywać wszystkie dania i spędzać czas z gośćmi. Do tego ładne kolory i wszyst kobędzie fajne na długo. Do malowania polecam Sigma Coatings. |