Forum

Wyposażenie - Łazienka
Remontu łazienki czas nadszedł
|
Witam, Powoli się przymierzam do jakiegoś małego remontu łazienki (8m^2). Planuje wyrzucić wanne, wstawić kabine przysznicową, położyć kafelki, wymienić baterię w umywalce a może całą umywalkę razem z szafką po spodem. Sedes był niedawno wymieniany więc ze względów oszczednościowych zostanie taki jaki jest. Dochodzi jeszcze kwestia oświetlenia i lustra, ale to są grosze w porównaniu z powyższym. Jak myślicie ile mnie coś takiego bedzie kosztować (razem z roboocizną)? I z góry zaznaczam że nie chodzi mi o jakies topowe produkty, tylko o coś rozsądnego cenowo i trwałego. Potrzebuje jakiegoś punktu odniesienia żebym mógł skutecznie negocjowac :) A może jednak zostawić wanne, kosztem kabiny? Nie moge się do końca zdecydować. A wy ile potrzebowalibyście pieniędzy żeby wyremontować łazienke dokładnie tak jak tego chcecie? Co byście wtedy do niej wstawili? |
|
Ja proponowałabym zrobić 2in1, czyli wannie zrobić www.e-inclusive.pl. Ludzie co raz częściej decydują się na wyjścia tego typu. Dodatkowo, jeżeli chodzi o remont to tylko z marką E-inclusive - tylko u nich bardzo konkurencyjne ceny! |
|
Ja nie lubię myć się w wannie, dlatego polecałbym brodzik oraz www.e-inclusive.pl. To znakomite wyjście. Nasze nowoczesne realia pozwalają na bardzo ciekawą aranżację łazienki. Polecam! |
|
Tomek00 napisał:
Witam, Powoli się przymierzam do jakiegoś małego remontu łazienki (8m^2). Planuje wyrzucić wanne, wstawić kabine przysznicową, położyć kafelki, wymienić baterię w umywalce a może całą umywalkę razem z szafką po spodem. Sedes był niedawno wymieniany więc ze względów oszczednościowych zostanie taki jaki jest. Dochodzi jeszcze kwestia oświetlenia i lustra, ale to są grosze w porównaniu z powyższym. Jak myślicie ile mnie coś takiego bedzie kosztować (razem z roboocizną)? I z góry zaznaczam że nie chodzi mi o jakies topowe produkty, tylko o coś rozsądnego cenowo i trwałego. No przy wymianie sprzętów, nowych kafelkach i dodaniu kosztów wykonania, to będzie kilka tysięcy, a ile dokładnie to już zależy od kilku czynników, np. jakie zakupisz rzeczy i skąd, to jak chcesz opłytkować łazienkę. Jeżeli zrobisz wizualizację w net+ i nałożysz płytki (do wyboru paradyż, kwadro, pilch, venus, domino, ceramika końskie), to jest tam opcja ich wyceny. Oczywiste jest, że jeśli pokryjesz całe ściany płytkami to wyjdzie Tobie drożej, niż gdyby położyć je do połowy a resztę pomalować. |
|
Zanim rozpoczniesz generalny remont polecam skorzystać z jednego z programów do projektowania wnętrz dostępnych w Internecie. Ja polecam program na www.planowanieonline.eu W porównaniu do innych programów od podstaw tworzysz pomieszczenie, co pozwala na utworzenie wnętrza jak w rzeczywistości, pod względem rozmiaru i kształtu i co ważne w bazie znajdują się także produkty Śnieżki, Dewro, Unicela, Stegu i innych producentów, dzięki czemu już na tym etapie wybierasz realne produkty do kupienia w sklepach. |
|
Polecam zakupy przez internet. Kupiłam prawie wszystko i zaoszczędziłam na porządną, wymarzoną baterię prysznicową z masarzem i innymi dziwnymi funkcjami (jeszcze wszystkiego nie rozgryzłam:)). Płytki i mebelki kupiłam na www.ilazienki.pl , razem z transportem zapłaciłam mniej niż w pobliskim markecie budowlanym, nazwy nie wymienię ale miał być najtańszy. |
|
Tomek tak naprawde to trudno powiedziec ile to bedzie kosztowac bo wszystko zalezy od tego na jakie rozwiazanie sie zdecydujesz w odniesieniu do wyposarzenia, kafli, materialow, ekipy. Sadze ze minimum trzeba liczyc ok 10tys. Z doświadczenia wiem, że trzeba rozwazyc co jest dla ciebie wazniejsze - oszczednosc czy jakosc. Mozna zrobic bardzo tanio ale wtedy mamy niemal pewnosc ze potem cos bedzie przeciekac, ze cos sie odklei etc. A to znow sa koszty i nerwy i proby reklamowania uslugi lub wyposazenia. Osobiscie wychodze z zalozenia ze lepiej wydac troche wiecej ale miec wszystko zrobione dobrze i w jakosci. Jelsi zas chodzi o plytki to rozwaz oferte ceramstic+ rotberg bo otrzymujesz 6 letnia gwarancje. |
|
Jeżeli chcesz mieć jakąkolwiek orientację w kosztach, to policz ile potrzebujesz płytek (nawet orientacyjnie) i udaj się do najbliższego sklepu z łazienkami, tam wszystko Ci wyliczą oraz coś doradzą. Potem możesz porównać ceny z konkurencją. Wstaw sobie kabinę, ewentualnie z głębokim brodzikiem - najpraktyczniejsze rozwiązanie. Jeżeli umywalka to z szafką-zawsze się przyda miejsce na różne drobiazgi. |
|
Czesc plytek mozesz zastapic szklanymi taflami, ktore nie dosc ze sa tansze, to swietnie komponuja sie z nowoczesnymi kabnami prysznicowymi (na przyklad WALK IN) oraz szklanymi zabudowaniami wanny. Co do kosztow to naprawde ciezko powiedziec, za duzo zmiennych:) Ja korzystalem z usug firmy Glass House z Krakowa i wspomniane szklane tafle plus elegancka kabina z glebokim brodzikiem wyniosly mnie okolo 5 tysiecy zlotych, ale to bardzo orientacyjna cena. O szczegoly musisz ytac wykonawce. |
|
A ja radzę wykorzystanie tego typu wanny - http://www.e-inclusive.pl/Wanny-%C5%82azienkowe/Wanny-prostok%C4%85tne/Wanna-prostok%C4%85tna-Ko%C5%82o-MODO-160-x-70-cm.html Będziecie mogli później u siebie ustawić wannę. To poważnie doskonale wygląda ;-0 |
|
Jeżeli mamy przed sobą remont łazienki,to koniecznie pamiętajmy o dobrym i odpowiednim oświetleniu. Ciekawe rozwiązania znajdziecie u nas www.CiekaweLampy.pl mamy szereg promocji z okazji zbliżających się świat. |
|
Wanna ma zdecydowanie wiecej zalet, tym bardziej ze mozna ja obudowac scianka, co by wygladalo korzystnie i spelnialo funkcje obu urzadzen. Jesli jednak sklaniasz sie do kabiny to proponuje taki klasyczny wzor np. http://www.sanplast.pl/produkty/produkt/60/. Tylko pamietaj by kabina byla szczelna, bo jak nie bedzie to porazka;/ |