Newsroom 04.07.2018

SIŁA ZIÓŁ to praktyczny poradnik pozwalający skorzystać z mocy leczniczych roślin w przystępny dla każdego sposób. Nie musisz mieć wiedzy profesjonalnego zielarza, ani dostępu do ogrodu botanicznego. Wystarczy skrzynka na parapecie lub balkonie, a nawet... chwasty znalezione na spacerze! Odstaw niepotrzebne suplementy, parabeny, SLS i produkty ropopochodne - odkryj SIŁĘ ZIÓŁ.

Przepiękna pogoda za oknem zachęca do przebywania na zewnątrz. Koty chętnie korzystają z pełni wiosny, wygrzewając się w pełnym słońcu na balkonach. Czy chciałbyś zapewnić ten komfort swojemu zwierzęciu, bez narażania go na upadek z balkonu? Podpowiadamy, jak zrobić to zgodnie z przepisami.

Malowanie dachu to czynność, z którą przyjdzie Ci się zmierzyć prędzej czy później. Dowiedz się, jaką technikę dobrać do danego rodzaju pokrycia dachowego.

Miralles Tagliabue EMBT to studio architektoniczne, które na tegorocznym Biennale Architettura w Wenecji (25 maja-26 listopada 2018 roku) prezentuje niezwykłą instalację o nazwie „Weaving architecture” („Splątana architektura”). Oddaje ona filozofię studia, czyli innowacyjne podejście do eksperymentów architektonicznych. Do realizacji projektu użyto czerwonego dębu amerykańskiego w połączeniu z włóknem szklanym.

Firma VELUX od 3 lipca br. wprowadza na rynek nowoczesny system VELUX ACTIVE with NETATMO, który bazując na aktualnej pogodzie oraz danych z czujników powietrza i temperatury, samodzielnie zarządza roletami i oknami VELUX. Jest to pierwsze takie rozwiązanie na rynku okien dachowych. Ten innowacyjny system zapewni najwyższy komfort użytkowania poddasza dla Ciebie i Twojej rodziny.

W 2016 roku CYBEX we współpracy z holenderską ikoną designu Marcelem Wandersem wprowadził pierwszą kolekcję wnętrzarską „Parents Collection”. W tym roku poszerza linię Gold Home o nowe krzesło LEMO, które zostało stworzone przez zespół projektantów CYBEX. Wyrafinowane i proste krzesło inspirowane jest klasycznymi meblami. Zaprojektowane zgodnie z zasadą D.S.F. „Design, Safety, Function” może być używane od 0 do 99 lat.

Nowe technologie wkraczają do naszych domów, a inteligentne rozwiązania są coraz bardziej popularne – ułatwiają codzienne życie i zapewniają bezpieczeństwo. Oto 5 technologicznych trendów, które znajdziemy w nowoczesnym domu.

Co sezon ogłaszane są nowe TOP kolory, Instytut Pantone ogłasza kolor roku. Pojawia się cała paleta barw. Również we wnętrzach – stajemy się odważniejsi w doborze dodatków, ale też w kolorze farby na ścianie, czy samych mebli. Trzeba pamiętać przy tym, że trendy się zmieniają tak jak nasz gust. Są jednak dwa kolory, które zawsze się sprawdzą – niezależnie od trendów. Czerń i biel. W duecie zawsze się ze sobą komponują. Osobno idealnie uzupełniają wnętrze. Marka LUXRAD w swojej ofercie posiada kilka grzejników w tych właśnie kolorach.

Wraz z modą na życie w zgodzie z naturą produkty z drewna stały się niezwykle popularne – od mebli, elementów wykończeniowych i dodatków – po całe domy, jak również elewacje budynków. Niestety ma to swoje konsekwencje. Lasy znikają z ziemi w zastraszającym tempie. Co więcej, drewno wymaga czasochłonnej i kosztownej pielęgnacji, dlatego warto szukać ekologicznych zamienników w postaci nowoczesnych materiałów, jak np. włóknocement.

Nowoczesna i tradycyjna, ciepła i surowa, fabryczna i rzemieślnicza – cegła to materiał kontrastów. Ma wiele wcieleń, a jako dekoracja domu buduje wyjątkowy klimat. Doskonale sprawdzi się zarówno w industrialnym lofcie, jak i w rustykalnej chacie. Z czym ją łączyć? Specjaliści Classen podpowiadają, jakie drzwi i podłogi stworzą z cegłą ciekawy duet.

Długotrwała ekspozycja na słońce, opady deszczu i śniegu w ciągu roku – to wszystko sprawia, że drewno na tarasie i w ogrodzie może ulegać zbyt szybkiemu niszczeniu. Dlatego, by dłużej zdobiło przydomową przestrzeń i cieszyło naturalnym urokiem, warto odpowiednio zabezpieczyć je przed negatywnym działaniem zmiennych warunków atmosferycznych. Z serią wodorozcieńczalnych produktów Tikkurila Valtti można zapewnić trwałą i kompleksową ochronę drewnianych elementów na zewnątrz domu, bez względu na pogodę.

Zaskakujące i użyteczne. Odzyskane z odpadów. Z myślą o człowieku i środowisku. Recykling. Dzisiaj słowo klucz, czy chwilowy trend? Niekoniecznie. Podobnie odbieraliśmy renowację, kiedy pojawiła się moda na bycie eko, która dosyć szybko przekształciła się w styl życia – to projektanci zaczęli odważniej tworzyć. GOOD INSIDE w swojej ofercie posiada również produkty, które śmiało można wpisać w kategorię recykling. Czy to jest przyszłość polskiego designu?