Newsroom 21.08.2018

Ciepłe, letnie wieczory zachęcają do spędzania jak największej ilości czasu na świeżym powietrzu. Jeśli mamy taką możliwość, chodzimy do parku na spacery, pracujemy w ogrodzie lub rozkoszujemy się filiżanką kawy na tarasie.  Mieszkańcy blokowisk z radością korzystają wtedy ze swoich balkonów. Niestety, często zdarza się, że tuż obok siebie mieszkają osoby palące i zdecydowani przeciwnicy tytoniu. Nietrudno wtedy o zatargi i sprzeczki. Czy “puszczanie dymka” na własnym balkonie jest dozwolone przez prawo? Wyjaśniamy.

Współczesna kuchnia jest przestrzenią, która tętni życiem i nieustannie się rozwija. To wyjątkowa, wielozadaniowa strefa będąca scenerią dla codziennych spotkań, rozmów i wspólnego celebrowania posiłków. To nie tylko miejsce pracy, ale wręcz centrum zarządzania domowym mikrokosmosem. Poprzeczka wisi wysoko, mamy coraz więcej wymagań dotyczących funkcjonalności, jakości, wzornictwa i swobody w aranżacji. Jak im sprostać i zaprojektować kuchnię idealną? Oto, co na ten temat sądzą eksperci: Justyna Smolec, Robert Majkut oraz Roland Stańczyk.

Mówi się, że życie to sztuka wyboru. Dotyczy to różnych sfer i domowa przestrzeń nie jest wyjątkiem. W aranżacji wnętrz nie wystarczy jednak zadecydować o tym, jaką tapetę czy szafkę kupić. Ważne, aby wszystkie elementy wyposażenia dobrze do siebie dopasować. Eksperci Classen doradzają, czym kierować się w wyborze drzwi, podłóg i mebli kuchennych, by razem tworzyły spójną całość.

Znajdziesz go niemal wszędzie, ale czy wiedziałeś, że 300 mln lat temu był wielkości drzewa?  Polska nazwa skrzypu pochodzi od dźwięku, jaki wydają pocierane o siebie pędy. Niewielkie choineczki to prawdziwe bomby zdrowotne, gdy dowiesz się ile mają zastosowań i właściwości, już nigdy nie zabraknie ich w twojej kuchni.

Trend powrotu do natury, który zagościł w naszych domach nie jest chwilową modą. Jest potrzebą odpoczynku od świata cyfrowych technologii, codziennego zalewu informacji i bodźców oraz szaleńczego tempa życia.

Kto nie kocha piękna naturalnego drewna? Niepowtarzalnego uroku, ponadczasowej elegancji i domowego ciepła ukrytego w drewnianych słojach? Niestety, ten materiał ma też swoje ograniczenia, stąd rosnąca popularność płytek ceramicznych, imitujących nawet najdrobniejsze szczegóły drewnianych desek. W zgodzie z najnowszymi trendami wnętrzarskimi, firma Sopro wprowadza do swojej oferty nowe kolory fugi DF 10, które idealnie współgrają z tego typu aranżacjami.