Newsroom 16.10.2018

Przychodzi w życiu moment, kiedy decydując się na budowę domu, musimy wybrać jego lokalizację. W zależności od potrzeb i preferencji mamy do wyboru różne opcje, wśród których jest m.in. możliwość zakupu działki na tzw. „odludziu” z dala od sklepów, szkół itp. Czy to jednak dobre rozwiązanie?

Pierwszy tydzień października upłynął pod znakiem najlepszego międzynarodowego designu! Podczas tegorocznej edycji targów Warsaw Home Expo, Peka zaprezentowała swoje wyjątkowe, premierowe systemy organizacji przestrzeni. Uczestnicy wydarzenia poznali takie funkcjonalne nowości marki jak: system regałowy Pecasa, systemy w linii produktów Fioro czy mechanizm składanych drzwi Hawa.

Jako rodzice przyzwyczailiśmy się do tego, by urządzać dziecięce pokoje w bajkowym stylu. Nasze pociechy z czasem jednak dorastają, a wraz z nimi zmienia się także przestrzeń, w której na co dzień uczą się, bawią i odpoczywają. W pomieszczeniach nastolatków często dominują ciemne barwy, które na pierwszy rzut oka mogą przytłaczać. Dzięki odpowiedniej aranżacji, takie wnętrze może być nie tylko azylem dla dojrzewającego dziecka, lecz także zachwycać swoim stylem wszystkich domowników.

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Ochrony Środowiska ptasie gniazda można usuwać jedynie w okresie od 16 października do końca lutego. Jak to zrobić? Czy to jedyne warunki, jakie muszą zostać spełnione?

Coraz częściej budując dom lub kupując mieszkanie, zastanawiamy się nad przyszłymi rachunkami.

Czujesz, że w twoim mieszkaniu robi się niepokojąco zimno, mimo, że kaloryfery grzeją na pełną moc? Koniecznie sprawdź przed sezonem zimowym szczelność okien! To właśnie przez nie tracimy najwięcej ciepła i płacimy więcej za ogrzewanie.

Już wkrótce, 28 października, zmienimy czas z letniego na zimowy. Warto przy tej okazji uświadomić sobie, jak duże znaczenie w naszym życiu odgrywa światło naturalne. Badania pokazują, że ma ono olbrzymi wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, energię życiową czy też zdolność do uczenia się. Czasami wystarczy wprowadzić kilka zmian w naszym domu, aby lepiej korzystać z jego niekwestionowanych zalet przez cały rok.

Drewniana podłoga urzeka naturalnym pięknem i cieszy trwałością przez długi czas. Gdy jednak wymaga już odświeżenia, nic nie stoi na przeszkodzie, by nadać jej nowy wyraz. Jeśli na jej powierzchni nie ma skomplikowanych uszkodzeń, to renowację można przeprowadzić niemalże od ręki. Wystarczy dobry pomysł, odpowiednia farba i chęci, a podłoga w zmienionej odsłonie będzie zachwycać na każdym kroku. Dosłownie!

Możliwość przekształcenia starych stodół na domy mieszkalne cieszy się coraz większą popularnością. Chociaż taka inwestycja wiąże się z dużymi nakładami finansowymi i trzeba liczyć się też z przeciągającymi się pracami, efekty potrafią być fenomenalne.

Dzięki Salonowi Archdzieło wyjątkowe meble oraz dodatki z kolekcji Roberto Cavalli Home dostępne są również dla polskich klientów.