Spis treści:
Tłuszcz i rdza na ruszcie kuchenki gazowej
Czyszczenie elementów kuchni gazowej po gotowaniu, smażeniu, duszeniu i innych formach przyrządzania jedzenie rzadko kiedy należy do lubianych zajęć. Dlatego wielu z nas rozstawia lepkie osady i drobne zanieczyszczenia, obiecując sobie, że posprząta później. Niestety brud na ruszcie oraz resztki przypalenizny roztaczają wokół nieprzyjemne zapachy, a sama kuchnia prezentuje się wyjątkowo nieestetycznie.
Gorzej, gdy przestrzeń do gotowania jest otwarta i każdy, kto wejdzie do salonu i jadalni, może zauważyć pozostawiony w niej nieporządek. Nie przepadam za częstym szorowaniem rusztu kuchenki gazowej, jednak nie wyobrażam sobie, że ruszty mogłyby niszczeć, oblepione tłuszczem. Długo szukałam sposobu na szybkie i dokładne usuwanie tłustych plam, zacieków i przypalonych resztek, przyklejonych do osłon palników. Rozwiązanie podpowiedziała mi sąsiadka, proste, szybkie i skuteczne. Okazało się, że do umycia nawet bardzo brudnych rusztów powlekanych i niepowlekanych nie potrzebuję chemii.
Tłuszcz i rdza na ruszcie kuchenki gazowej wymagają usunięcia, jednak ważne jest to, w jaki sposób oczyścisz poszczególne elementy. Wiele zależy od materiału, z jakiego wykonano kratki nad palnikami. Otóż żeliwne, niepowlekane ruszty źle znoszą kąpiele wodne, dlatego unikaj długotrwałego namaczania. Chcesz, aby były czyste, bez śladów rdzy i jakichkolwiek uszkodzeń? Podczas gotowania staraj się ograniczyć do minimum rozlewanie się potraw, pryskanie tłuszczu, a także zawsze dostosuj wielkość ognia do sposobu obróbki cieplnej i pilnuj, żeby nic nie wykipiało.
Podczas gotowania, smażenia, parzenia kawy w kawiarce warto uważać, by nic nie wykipiało. Inaczej świeżo umyty ruszt trzeba będzie znów odtłuścić, umyć i osuszyć. Fot. Adam Drobiec/EyeEm/CanvaPro
Co jeszcze możesz zrobić, by rdza na ruszcie kuchenki gazowej się nie pojawiła? Staraj się delikatnie obchodzić z powłoką, która ją okrywa – szorując garnkiem lub patelnią po kratce, możesz uszkodzić emalię albo sprawić, że na porcelanowej powłoce pojawią się odpryski. Podobne, drobne uszkodzenia i rysy mogą pojawić się w czasie szorowania rusztu niewłaściwym narzędziem. Od tego już tylko krok do rozwoju niszczącej rdzy. Sąsiadka poradziła, żebym usuwała tłuszcz regularnie, najlepiej raz w tygodniu, używając domowych środków, dobranych do rodzaju rusztu.
Przeczytaj również: Środki czystości domowej roboty. Wysprzątają na błysk nie tylko kuchnię
Czyszczenie rusztu kuchenki gazowej bez chemii
Do mycia kuchenki przygotuj porządne, dłuższe gumowe rękawice, dzięki którym nie będziesz mieć popękanej skóry na dłoniach. Przyda ci się również szczotka ze średnio twardym nylonowym włosiem, ścierka z mikrofibry i kuchenny ręcznik papierowy. Ruszt z tłuszczu oczyść odpowiednim sposobem, poniżej znajdziesz dokładne instrukcje, jak to zrobić.
- Ruszt powlekany (emalia, porcelana) czyszczony regularnie – tu wystarczy kąpiel wodna, przygotowana z gorącej wody i łyżki stołowej płynu do mycia naczyń. Zanurz ostudzone ruszty na 10 minut w wodzie z wymieszanym płynem, a do usunięcia brudu użyj szczotki. Czysty ruszt opłucz z resztek płynu i wytrzyj do sucha ściereczką z mikrofibry, która nie pozostawi na powierzchni rusztu łatwopalnych włókien.
- Ruszt powlekany mocno zabrudzony – do jego wyczyszczenia potrzebujesz pasty sodowej z 100 ml wody i 2-3 łyżek sody oczyszczonej (proporcje modyfikuj dowolnie tak, by powstała łatwa w rozprowadzaniu pasta myjąca). Rozetrzyj pastę na ruszcie i pozostaw na ok. 15 minut, po tym czasie dokładnie spłucz pastę, a ruszt obmyj z rozmiękczonego brudu gąbką z płynem i wodą.
Polecane sposoby na czyszczenie rusztu kuchenki gazowej możesz wykorzystać również do mycia kratek piekarnika. Tłuszcz i przypalenizna zanikną, dzięki domowej paście z sody. Fot. Valeriya/CanvaPro
- Ruszt żeliwny w tłuszczu i przypaleniźnie – zmieszaj 2 szklanki gorącej wody z łyżką stołową płynu do mycia naczyń i wyszoruj ostudzony ruszt nad zlewem tak przygotowaną mieszanką. Użyj do tego miękkiej strony gąbki lub szczotki ze średnio twardym włosiem. Trudne zabrudzenia usuniesz szybciej, jeśli przed użyciem płynu posypiesz je proszkiem z sody oczyszczonej. Całość opłucz ciepłą wodą i osusz ręcznie ścierką lub papierem kuchennym, to ważny etap, by żeliwo nie uległo uszkodzeniom w wyniku długotrwałego działania wilgoci.
- Ruszt żeliwny w rdzy – do usunięcia rudawych śladów wykorzystaj pastę z sody oczyszczonej z dodatkiem soku z cytryny, nałóż ją na uszkodzone miejsca, zawiń folią spożywczą i odczekaj przynajmniej dobę przed jej ściągnięciem. Aby zabezpieczyć ruszt przed rdzewieniem, po umyciu pokryj go warstwą ochronną z oleju rzepakowego lub innego, roślinnego, który masz w kuchni. Wystarczy, że cienką warstwę rozetrzesz przy pomocy papieru kuchennego, włożysz ruszt do nagrzanego do 210°C piekarnika i potrzymasz w nim godzinę, pozostawiając go wewnątrz aż do całkowitego ostudzenia.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jak często trzeba czyścić piekarnik? Z tym sposobem to będzie przyjemność, a nie przymus
Czego nie powinno się robić na granitowych blatach kuchennych? Użytkowanie i pielęgnacja
Grzyb na ścianach i przy oknie. Skuteczne metody zwalczania pleśni, jak zapobiegać nawrotom