Spis treści:
Jak często trzeba czyścić piekarnik?
Podczas gotowania wkładamy wiele trudu w to, aby przyrządzane przez nas potrawy były smaczne i zdrowe, a w całym domu unosił się przyjemny aromat przyrządzanych dań. Jeśli będziemy przygotowywać je w brudnym piekarniku, wszystkie nasze starania okażą się stratą czasu. Zaniedbane urządzenie, w którym nagromadził się tłuszcz i przypalone resztki potraw, ma brzydki zapach. Niestety podobnie będą pachniały ciasta, mięsa czy zapiekanki, które w nim przygotujemy.
Nieprzyjemna woń z piekarnika to jednak niejedyny powód, dla którego powinniśmy regularnie myć ten sprzęt. Nie zapominajmy, że zaschnięte resztki oraz tłuszcz, wielokrotnie podgrzewane do bardzo wysokiej temperatury, są szkodliwe dla naszego zdrowia. Spalenizna jest źródłem rakotwórczych substancji, które osiadają na potrawach i unoszą się w powietrzu podczas korzystania z urządzenia.
Jak często myć piekarnik? Najlepiej po każdym użyciu. Fot. CanvaPro
Rozwiązaniem problemu jest systematyczne czyszczenie tego domowego sprzętu. Jak często trzeba myć piekarnik? Najlepiej po każdym jego użyciu. Postępując w ten sposób, mamy pewność, że uporczywy tłuszcz i inne osady nie zdążą zaschnąć w piekarniku, nie powstanie z nich również warstwa spalenizny. Świeże zabrudzenia najłatwiej umyć, więc najlepiej nie odkładać czyszczenia piekarnika na później.
Przeczytaj również: Jak wyczyścić opiekacz? Wypróbuj najlepszy tip od gospodyni domowej
Czyszczenie piekarnika folią aluminiową
Do mycia piekarnika możemy wykorzystać specjalistyczne środki chemiczne o właściwościach odtłuszczających, które są przeznaczone właśnie do tego typu urządzeń. Preparaty te na ogół są skuteczne, ale cena profesjonalnej chemii zniechęca wiele osób do ich stosowania. Z zabrudzeniami i brzydkim zapachem z piekarnika możemy się uporać, wykorzystując również banalnie proste, domowe sposoby. Jak to zrobić?
Poznajmy patent, który stał się w ostatnich latach prawdziwym hitem. Czyszczenie piekarnika folią aluminiową to genialna metoda, dzięki któremu pozbędziesz się nawet starej spalenizny z szyby i wnętrza urządzenia. Tym sposobem wymyjesz piekarnik w kilku łatwych krokach:
- Szybę oraz wnętrze zimnego piekarnika przetrzyj mokrą gąbką.
- Na dnie piekarnika rozłóż folię aluminiową w taki sposób, aby przykleiła się do wilgotnej powierzchni.
- Tak samo przymocuj folię aluminiową do szyby. Arkusz powinien być takiej wielkości, żeby całkowicie ją zakrywał.
- Tak przygotowany piekarnik pozostaw na ok. 2 godz.
- Po tym czasie zdejmij folię i zwiń ją w kulkę. Przetrzyj nią całą powierzchnię piekarnika, delikatnie ściągając zabrudzenia.
- Piekarnik wraz z szybą przetrzyj wilgotną gąbką, a następnie wysusz za pomocą ręcznika papierowego lub suchej ściereczki.
- W przypadku bardzo brudnych piekarników czynności zazwyczaj należy powtórzyć.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Nie tylko do gotowania i przetworów. Zobacz, jak w domu może pomóc duet ocet i sól
Jak wyczyścić ciemne sztućce? Hitowy sposób, dzięki któremu pozbędziesz się nawet rdzy