Porady domowe

Jak usunąć zapach smażenia z domu? Skuteczna metoda, którą stosują w restauracjach

Zapach smażenia potrafi utrzymywać się w domu przez wiele godzin, a nawet dni – zwłaszcza w zamkniętych pomieszczeniach. Na szczęście istnieje prosty sposób, z którego korzystają także profesjonaliści w restauracjach. Sprawdź, dlaczego aromat smażonego jedzenia tak długo się utrzymuje oraz jak naturalnie skutecznie się go pozbyć.

Jak usunąć zapach smażenia z domu? Skuteczna metoda, którą stosują w restauracjach
Jak pozbyć się zapachu smażenia w domu? Restauracje mają swoje sprawdzone sposoby. Fot. Don totilcat/CanvaPro

Spis treści: 

Dlaczego zapach smażenia długo utrzymuje się w domu?

Podczas smażenia potraw, szczególnie ryb czy tłustych mięs, powstaje wiele intensywnie pachnących związków chemicznych, które utrzymują się w powietrzu przez wiele godzin, a nawet dni. Lotne cząsteczki tłuszczu rozprzestrzeniają się po całym domu i osadzają na różnych powierzchniach – tkaninach, ścianach czy meblach – które łatwo je wchłaniają wraz ze związkami zapachowymi. Specyficzny zapach nie znika po otwarciu okna, ponieważ jego duża część nadal pozostaje uwięziona w domu.

Długotrwałe utrzymywanie się opisywanego odoru to w dużym skrócie efekt zarówno chemii obróbki termicznej, jak i fizyki rozprzestrzeniania się cząsteczek w powietrzu. Sytuacji sprzyja także brak odpowiedniej cyrkulacji powietrza i rzadko czyszczone powierzchnie kuchenne. Przez to zapach może wręcz "przyczepić się" do domowej atmosfery na dłużej.

Właśnie dlatego pasywne metody, takie jak samo wietrzenie pomieszczenia po smażeniu czy stosowanie odświeżaczy powietrza, są niewystarczające. Skuteczne rozwiązania neutralizują nieprzyjemne zapachy, a nie je maskują. Taka zasad jest stosowaną na co dzień w profesjonalnych restauracjach, gdzie intensywne i niekiedy długotrwałe smażenie jest codziennością. Jak tego dokonać w domu?

Przeczytaj również: Wsyp na dno kosza na śmieci i zapomnij o przykrym zapachu. Metoda potwierdzona naukowo

Jak pozbyć się zapachu smażenia z domu – naturalne sposoby

Usunięcie zapachu smażenia nie wymaga drogich środków chemicznych. Aby utrzymać powietrze w czystości, restauracje łączą naturalne strategie z zaawansowanymi systemami wentylacji. Już podczas smażenia można zadbać o zmniejszenie ilości zapachu, rozprzestrzeniającego się po domu. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się uciążliwego zapachu, na palniku obok patelni wystarczy postawić mały rondelek z wrzącą wodą i dodać do niego:

  • Cytrynę i rozmaryn 

Jeszcze przed rozpoczęciem smażenia należy dodać do rondelka z gotującą się wodą kilka plasterków cytryny (lub ok. 2 łyżeczki kwasku cytrynowego) i 2-3 gałązki świeżego rozmarynu. Unosząca się aromatyczna para neutralizuje cząsteczki zapachowe w miarę ich powstawania, a rozmaryn dodaje przyjemny aromat, który całkowicie maskuje zapach smażenia.

  • liście laurowe

Podobnie jak w powyższym przypadku, przed rozpoczęciem smażenia należy dodać do rondelka z wrzącą wodą 4-5 liści laurowych i trzymać na ogniu podczas smażenia. Wysoka temperatura uwalnia olejki eteryczne z liści, które skutecznie neutralizują nie tylko zapach smażenia, ale także zapach spalenizny. Do wody można dodać także anyż gwieździsty dla intensywniejszego aromatu.


Liście laurowe są skutecznym i naturalnym pochłaniaczem zapachów. Fot. csmaster83/123RF.com

Jeżeli nie zastosowało się opisanych wyżej środków zapobiegawczych podczas smażenia, można szybko pozbyć się zapachu, działając natychmiast po jego zakończeniu. Metody te wykorzystują zasadę neutralizacji i absorpcji:

  • Ocet i wrzątek

W garnku należy zagotować mieszankę wody i białego octu w proporcji 2:1Kwas octowy neutralizuje lotne cząsteczki tłuszczu, eliminując nieprzyjemny zapach w ciągu zaledwie kilku minut. Specyficzny zapach octu, szybko znika wraz z zapachem smażenia. Ewentualnie można dodać do octu kilka gałązek rozmarynu lub skórkę pomarańczową, aby zamaskować jego naturalny zapach.

Przeczytaj również: Włóż do kuchennej szafki wacik nasączony kilkoma kroplami. Mole szybko pouciekają

  • Fusy po kawie

Po smażeniu wystarczy pozostawić na noc w kuchni miskę z suchymi fusami. Mało kto wie, ale kawa jest naturalnym pochłaniaczem zapachów. Fusy stopniowo wchłoną wszelkie pozostałe cząsteczki tłuszczu, zastępując nieprzyjemny zapach przyjemnym, energetyzującym aromatem.

Aby w domowej kuchni uzyskać rezultaty porównywalne z tymi w restauracji, dobrze jest zastosować kombinację kilku opisanych metod: właściwej wentylacji, zapobiegania i neutralizacji po smażeniu. Połączenie tych działań jednocześnie neutralizuje, rozprasza i pochłania zapachy na wielu płaszczyznach, zapewniając świeżość w domu przez wiele dni.

Źródła: deccoria.pl

Przeczytaj również: 

Jest w każdym domu, ale używamy go tylko do jednej rzeczy. Tymczasem usuwa tłuste plamy z dywanu i płytek

Kiedy zobaczysz w ogrodzie lub na elewacji, szybko reaguj. Nie mogą dostać się do domu

Jak skutecznie usunąć chwasty i mech na cmentarzu? Sprawdzone metody bez użycia chemii

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.