Spis treści:
- Czy grzyby można hodować w domu?
- Jakie grzyby można uprawiać w domu?
- Jak sadzić grzybnię w domu?
- Jak uprawiać grzyby w domu krok po kroku?
- Czy opłaca się uprawiać grzyby w domu?
Czy grzyby można hodować w domu?
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że nie trzeba wielkiej, przemysłowej pieczarkarni, by uzyskać świetne jakościowo grzyby. Przede wszystkim należy jednak uzbroić się w cierpliwość, bo hodowla grzybów w domu wymaga sporo czasu.
Ponadto nawet najlepsze przygotowanie nie zapewni sukcesu. Nigdy nie ma pewności czy poczynione przez nas działania przyniosą efekty w postaci zbiorów grzybów z domowej uprawy. Pewne jest jednak, że uprawa grzybów w domu czy przydomowym ogrodzie przynosi wiele satysfakcji oraz nadaje niepowtarzalny leśny klimat.
Jakie grzyby można uprawiać w domu?
Na rynku dostępnych jest kilkanaście gatunków grzybów, które możemy uprawiać w domu, garażu, piwnicy lub w przydomowym ogródku. Do hodowli w zamkniętych pomieszczeniach doskonale nadają się:
- pieczarki,
- boczniaki,
- grzyby shitake.
Z kolei w przydomowych ogródkach możliwa jest uprawa borowików, podgrzybków brunatnych, maślaków zwyczajnych czy kurek. Należy pamiętać, że każdy z gatunków ma trochę inne wymagania dotyczące temperatury, a także wilgotności i owocuje w różnym czasie.
Uprawa grzybów w domu wymaga cierpliwości, ale przynosi zadowalające efekty. Fot. 123RF.com
Jak sadzić grzybnię w domu?
Producenci grzybni oferują przygotowane specjalnie szczepionki zawierające tzw. żywą grzybnię mikoryzową, czyli żywe strzępki grzybni, gotowe do natychmiastowego zasiedlenia korzeni. Na rynku możemy znaleźć grzybnię mikoryzową grzybów drzew iglastych (a w niej mieszankę takich grzybów jak borowik szlachetny, mleczaj rydz, mleczaj jodłowy, maślak zwyczajny, maślak żółty czy podgrzybek brunatny) oraz grzybnię drzew liściastych (borowik szlachetny, borowik ceglastopory, koźlarz babka, koźlarz pomarańczowy i podgrzybek złotawy), które zawierają stosowne gatunki do danego środowiska uprawowego. Koszt jednego opakowania to około 30 zł.
W warunkach domowych grzyby hoduje się w foliowych workach lub skrzyniach. W sprzedaży dostępne są gotowe podłoża już z zaszczepioną wcześniej grzybnią. Możemy również nabyć zestaw do amatorskiej uprawy, który składa się z substratu przerośniętego grzybnią oraz z woreczków zawierających podłoże przeznaczone do przykrycia grzybni.
Jak uprawiać grzyby w domu krok po kroku?
Aby przystąpić do amatorskiej uprawy grzybów, należy stworzyć warunki zbliżone do tych leśnych. Niestety, nie każde warunki nadają się amatorskiej hodowli, bowiem konieczna jest symbioza między gatunkami. W miejscu, gdzie nie ma korzeni takich drzew jak dąb, sosna, świerk czy buk uprawa grzybów zakończy się niepowodzeniem.
Pieczarki są zdecydowanie najłatwiejszym grzybem w uprawie domowej. Nie tylko pod względem samej pielęgnacji, ale również tempa wzrostu. Pieczarki nie potrzebują światła i można je uprawiać w niskiej temperaturze, co pozwala hodować je w piwnicy czy na strychu. Na gotowe podłoże z grzybnią wystarczy wysypać okrywę (warstwę okrywającą) i zgodnie z zaleceniami podlewać, a pierwsze grzyby pojawią się po około 20 dniach.
Przeczytaj również: Jak wyhodować pieczarki w 20 dni? Poznaj tajniki uprawy pieczarek we własnym domu
Najczęściej w domach uprawiane są pieczarki. Fot. 123RF.com
Boczniak to kolejny gatunek grzyba, który z powodzeniem można hodować w domu. Do ich uprawy wykorzystuje się baloty. Są to sprasowane bele słomy z przerośniętą grzybnią, umieszczone w specjalnych workach, które zapewniają jej właściwą cyrkulację powietrza. Kupić je można w centrach ogrodniczych i przez internet. Dzięki nim pierwsze zbiory boczniaków można przeprowadzać już po około 3–4 tygodniach.
Bardzo popularnym grzybem w Polsce, który można uprawiać w przydomowym ogrodzie, jest również kurka, znana także jako pieprznik jadalny. Grzybnię kurki należy sadzić pomiędzy połową kwietnia a październikiem. Pieprznik zwyczajny najlepszą mikoryzę wytwarza z młodymi drzewami iglastymi, takimi jak sosna czy świerk. Grzybnię pieprznika jadalnego trzeba wymieszać z torfem włóknistym oraz litrem węgla drzewnego. Domową metodą na pozyskanie tego drugiego może być zebranie popiołu z ogniska albo kominka, o ile palono w nim tylko węglem. Na pierwsze zbiory kurek z domowej uprawy trzeba będzie czekać minimum 2-3 lata.
Czy opłaca się uprawiać grzyby w domu?
Biorąc pod uwagę, że dziś niemal wszystkie towary dostępne są w sklepach przez okrągły rok, może się wydawać, że taka domowa uprawa mija się z celem. Okazuje się jednak, że zainteresowanie uprawą grzybów w domu ciągle rośnie. Jest to oczywiście związane również z kryzysem klimatycznym, który od kilku lat powoduje, że lata w Polsce są coraz bardziej gorące, a ziemia suchsza. Ponadto wiele osób traktuje to zajęcie jako hobby.
Niewątpliwą zaletą amatorskiej uprawy grzybów jest również fakt, iż nie stosuje się w niej niepotrzebnych środków chemicznych. Grzyby są zdrowe i uprawiane w sposób ekologiczny. Główną wartością grzybów jadalnych są ich niepowtarzalne walory smakowe i aromatyczne. Stanowią świetny dodatek do różnych dań i pobudzają apetyt, a także są źródłem wielu witamin i minerałów.
Przeczytaj również: Jak suszyć grzyby w domu? Czy opłaca się suszyć grzyby w suszarce? PORADNIK
Sprawdź, jak suszyć grzyby, by zaoszczędzić. Fot. 123RF.com
Grzyby na odporność. Nie chodzi o zwykłe pieczarki na INTERIA.TV.